Verktyget som underlättar vid livets slut
Människor har alla olika behov när döden närmar sig och vi har också olika önskemål och prioriteringar. Därför är det viktigt att prata om dessa saker, vilket inte alltid är så lätt för vare sig den patienten eller vårdpersonal. Men nu har sju forskare tagit fram ett enkelt redskap för att kunna uttrycka vad som verkligen är det viktigaste för patienten att prioritera när slutet närmar sig. Ulrika Olsson Möller, lektor i vårdvetenskap, berättar om studien som blev Månadens publikation.
Vad handlar er publikation om?
– Det kan vara svårt att prata om döden och döendet. Samtidigt har studier visat att det är viktigt att prata om hur man tänker och känner om detta för att göra önskemål och prioriteringar tydliga både för sig själv och andra, speciellt när livets slut närmar sig. Andra studier har visat att vårdpersonal kan tycka att det är svårt att inleda ett sådant samtal med rädsla för att väcka obehag hos patienten. Vår studie undersökte upplevelser av att prata om önskemål och prioriteringar med hjälp av kort som samtalsverktyg hos patienter i livets slut, berättar Ulrika Olsson Möller som står som redaktör för månadens artikel.
Hur gjorde ni?
– Vi tillverkade en kortlek med 46 påståenden om sådant som tidigare studier visat sig vara viktigt för personer som befinner sig i livet slut som till exempel att vara fri från smärta, att ha mina närmaste omkring mig eller att känna lugn och ro inombords. Med 40 patienter inom specialiserad palliativ vård (vård i livets slut) diskuterade vi samtalet och kortens innehåll. Deltagarna valde ut de tio just nu viktigaste korten för dem, förklarar Ulrika.
Vad kom ni fram till?
– Deltagarna delade frikostigt med sig av sina upplevelser och tyckte att påståendena på korten var relevanta och väckte tankar och känslor. Några deltagare blev ledsna men alla tyckte att det var ett viktigt samtal för att kunna sätta ord på vad som var viktigast i deras nuvarande situation.
– Samtalet kom inte bara att handla om döden utan framförallt om deras nuvarande situation. Att få korten i förväg var en fördel eftersom det gav dem möjlighet att ta bort kort med påståenden de inte ville diskutera och de kunde därmed själv styra över samtalets innehåll. För de allra sjukaste patienterna var det för många kort, påpekar Ulrika.
Vad hoppas ni att den ska bidra till?
– Vi hoppas att detta ska kunna bli ett enkelt redskap att använda, för både patienter, deras närstående och vårdpersonal, för att kunna uttrycka vad som verkligen är det viktigaste för patienten att prioritera i denna situation. Genom att erbjuda korten får patienterna möjlighet att bestämma om, med vem, när och hur samtalet ska hållas, förklarar Ulrika.
Text: Fabian Rimfors