"Att arbeta hälsofrämjande känns meningsfullt"
Under sin utbildning i folkhälsovetenskap har Emmie Andersson fått ett helhetsgrepp om hälsa och välmående. Under sin VFU som integrationsguide såg hon vad dessa begrepp kunde innebära i praktiken, i en enskild människas liv. Detta gjorde hon valde att fortsätta uppdraget på fritiden.
– Detta har varit helt rätt utbildning för mig, och jag är jättenöjd med dessa tre åren. Men nu ska det bli roligt att få testa vingarna, säger Emmie Andersson som snart tar examen från Folkhälsopedagogiska programmet.
Folkhälsa är ett begrepp som stötts och blötts det senaste året. Hur mår människor, egentligen? Vad stärker oss, och vad gör oss mer sårbara, när samhället drabbas av en pandemi? Som blivande folkhälsopedagoger är Emmie Andersson och hennes klasskamrater vana vid att diskutera levnadsvanor, hållbarhet och hälsa.
– Det är spännande att se vilka faktorer som påverkar hälsa och ohälsa. Man kan inte bara peka ut ett enda område, som det fysiska, psykiska eller sociala, utan måste ta ett helhetsgrepp för att förstå varför vi mår som vi mår.
Emmie Andersson är uppvuxen i Kulltorp i Kristianstad. Intresset för andra människor har alltid funnits där och under en period funderade hon på att studera till socionom. Men efter studenten började hon kika närmare på andra utbildningsalternativ.
– Jag hade faktiskt inte hört talas om folkhälsovetenskap tidigare, men när jag gick in på Högskolan Kristianstads hemsida och började läsa, så kändes det helt klockrent.
Bred utbildning där flera ämnen ingår
Hösten 2018 skrev hon in sig på det Folkhälsopedagogiska programmet, som det hette då. De första tiden minns hon som trevande.
– Det tog lite tid att få grepp om vad kurserna skulle handla om och hur allt hängde ihop. Samtidigt kändes allt intressant och spännande!
Efter hand började hon och klasskamraterna också se större mönster och sammanhang. Hon beskriver hur utbildningen ger färdigheter att kunna utveckla och genomföra både hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete, och rör sig på såväl individ- som grupp- och samhällsnivå.
Emmie Andersson är nöjd med blandningen och bredden på utbildningen, där vitt skilda ämnen som hälsopsykologi, hälso- och personalekonomi, folksjukdomar och biomedicin kan ingå i den övergripande förståelsen för folkhälsan.
– Själv blev jag förvånad att ett ämne som biomedicin skulle vara så givande – det var inget jag var särskilt intresserad av i gymnasiet, men visade sig vara jätteroligt.
Volontärarbete som integrationsguide
Under studierna har hon och klasskamraterna haft två perioder av verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Den första tillbringade Emmie Andersson på SFI i Malmö och den andra inom projektet Integrationsguider i Kristianstads kommun.
– På båda ställena handlade det om att förebygga ohälsa och arbeta hälsofrämjande med nyanlända personer, vilket känns bra och meningsfullt.
För många nyanlända är delaktighet och inflytande en förutsättning för god hälsa.
Inom ramen för Integrationsguider fick hon bland annat ta fram en volontärutbildning, som fungerade som vägledning i mötet mellan frivilliga och nyanlända. Här ingick tips på aktiviteter, mötesplatser och nyttiga länkar.
– För många nyanlända är delaktighet och inflytande en förutsättning för god hälsa. Därför kändes detta som ett viktigt arbete ur ett folkhälsoperspektiv.
Emmie Andersson fick själv prova att vara integrationsguide åt en nyanländ kvinna. Det var så givande, att hon valde att fortsätta uppdraget efter VFU:ns slut.
– Vi träffas, tar promenader, pratar… Många av våra samtal handlar om hur man kan må bra. Men jag kan också göra till synes enkla och konkreta saker, som att hjälpa till att hitta en bok eller tipsa om ett språkkafé.
Man kan jobba hälsofrämjande på många olika nivåer och det hade varit spännande att få arbeta på samhällsnivå, exempelvis inom en kommun.
Just nu är Emmie Andersson dock mest upptagen med sitt examensarbete. Tillsammans med en klasskamrat kartlägger hon hur olika restauranger förhåller sig till att servera mat ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv. Om ett par månader tar de examen som folkhälsovetare. Var Emmie Andersson sedan hamnar, vet hon inte.
– Det ska bli roligt att få testa vingarna och se vart de bär. Man kan jobba hälsofrämjande på många olika nivåer och det hade varit spännande att få arbeta på samhällsnivå, exempelvis inom en kommun.
Själv är hon övertygad om att hennes kunskaper som folkhälsovetare är nödvändiga i dagens samhälle. Hon beskriver folkhälsa som det kitt som håller ihop samhället och bidrar till att minska klyftor och ojämlikhet.
– Vi står inför stora utmaningar. Då behöver vi inte bara förebygga sjukdomar utan också lyfta fram och stärka de faktorer som faktiskt fungerar, avslutar Emmie.
Integrationsguider – ett givande projekt
Sedan i höstas är Högskolan Kristianstad en av samarbetsparterna i Kristianstads kommuns satsning på integrationsguider. Högskolans samverkansstrateg Lisa Källström ser många positiva effekter av samarbetet:
– Detta är ett fantastiskt initiativ och därför vill vi gärna uppmuntra våra studenter att bli integrationsguider. Det är ett sätt för högskolan att bidra till en positiv regional utveckling. För studenternas del blir det dessutom en chans att skapa ett värdefullt kontaktnät i närområdet. En positiv bieffekt kan också vara att fler nya kommuninvånare skapar band till högskolan och ser möjligheten att satsa på högre utbildning.
Text: Kerstin Weman Thornell
Bild: Jörgen Andson, Emmy Studio