Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Experternas pandemitips och recept inför Nässlans dag
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Experternas pandemitips...
28 apr. 2021 /Nyhet /Student /Utbildning

Experternas pandemitips och recept inför Nässlans dag

Första söndagen i maj är Nässlans dag. Inte för att påminna om att den bränns, utan för att fira alla de fantastiska egenskaper som nässlorna har. Visste du till exempel att nässlor innehåller mer C-vitamin än apelsin? Dessutom spås nässlan få ett uppsving i pandemitider. Här delar högskolans experter med sig av både tips och recept så att du kan maximera nyttan av den gamla medicinalväxten Urtica dioica, som den heter på latin.

Grön smoothie i vinglas.

Ett ogräs och en plåga tycker vissa, men en outnyttjad källa till nytta och näring, som fler borde utnyttja, enligt andra. Just därför firas nässlorna med en egen dag första söndagen i maj sedan 2006. Nässlor är fullproppade med vitaminer och mineraler: vitamin A, B1, B2, B6, B9, C och E, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink, kisel, med flera. Historiskt har vi människor använt nässlor både till mat och textilier men i dag är det mest nässelsoppa folk tänker på när nässlorna ska ätas.

– Ska vi ändå ligga på knä i trädgården och rensa bort nässlor så kan vi lika gärna passa på att äta upp dem. Du kan tänka på nässlor som spenat, men du kan även ta ut svängarna lite. Nässelpiroger med fetaost är jättegott, eller varför inte en nässelkaka? Testa att förvälla nässelblad och mixa innan du rör ner dem i din kaksmet nästa gång. Det går även bra med torkat nässelpulver, tipsar gastronomistudenten Hanna Johannesson.

Brännässlans latinska släktnamn Urtica kommer från urere som betyder just ”bränna” på latin. Därför rekommenderas handskar när du plockar nässlor, vilka med fördel plockas på våren när bladen är små och späda.

– Det går att plocka nässlor under sommaren också, men plocka då inte de grova bladen och stjälkarna utan plocka de finaste bladen längst upp. Rensa nässlorna och skölj dem noga i vatten innan användning*. För att ta tillvara på nässlans nyttigheter året om kan du frysa in förvällda nässlor eller torka dem och mixa till ett pulver, perfekt att toppa frukosten, smoothies eller salladen med, förklarar Hanna.

”Vi dammar av husmanskostrecept, letar efter mormors favoriter och gräver gärna där vi står. Och då är ju nässlorna perfekt, speciellt nu i pandemitider.”

En person som ständigt är nyfiken och på jakt efter såväl husmorsrecept som nya trender är Johanna Gerberich, lärare på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Inte bara av eget intresse utan även för kursen Kreativ koncept- och produktutveckling som inspiration till innovativa studenter. Under pandemin har hon sett att många söker sig tillbaka till det som känns tryggt och hemkärt. Pandemiåret 2020 gjorde potatisen till årets livsmedel.  

– Vi dammar av husmanskostrecept, letar efter mormors favoriter och gräver gärna där vi står. Och då är ju nässlorna perfekt, speciellt nu i pandemitider. De växer nästan överallt, nära och helt gratis, fullproppade med nyttigheter och fantastisk smak. Nässlan är perfekt både som näringshöjare och som smakförstärkare, och inte minst kan den bidra med läcker färg, påpekar Johanna.

Text: Fabian Rimfors
Foto: Johanna Gerberich, Hanna Johannesson och Fabian Rimfors

Recept finns nedan på nässelhummus, nässelsmoothie, nässelchips, nässelpasta och nässelpesto.

  • Brännässlornas trikomer (fina hår) innehåller bland annat histamin som försvar mot växtätare. Både vid blötläggning och vid kokning försvinner gifterna och nässlan blir ätlig. Senare under säsongen utvecklar nässlan kystoliter, som kan irritera njurarna, varför det är viktigt att bara plocka de späda skotten. Källa: Wikipedia

Hanna Johannesson.Gastronomistudenten Hanna Johannesson med nässlor.

Johanna Gerberich med nyplockade nässlor som kan användas till mycket mer än bara nässelsoppa.Johanna Gerberich med nyplockade nässlor som kan användas till mycket mer än bara nässelsoppa.

Nässelhummus i skål.Nässelhummus på gula ärtor.

Nässelhummus på gula ärtor

God som pålägg på ett surdegsbröd eller som tillbehör till sallader eller i en wrap med grillade grönsaker.

2 dl förvällda nässelblad
2 dl kokta gula ärtor (eller kikärtor)
1 st liten citron (skal och saft)
3 msk pumpakärnor
4 msk rapsolja
4 msk vatten
1 nypa torkade chiliflakes
Salt

Krama ur vätska från nässlorna. Tvätta citronen och riv det yttersta skalet och pressa ut saften ur citronen. Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Mixa med en stavmixer och smaka av med chili och salt.

Grön smoothie i vinglas. Nässelsmoothie.

Nässelsmoothies 

2 portioner

Boosta kroppen på morgonen med en mättande och nyttig nässelsmoothie.

½ dl förvällda nässelblad
1 st banan
1 dl äppelmust
2 msk limejuice eller 1 pressad lime
1 dl osötad vaniljyoghurt
1 msk chiafrön
2 cm färsk ingefära
Isbitar

Krama ur nässlorna. Skär banan och ingefära i bitar. Mixa samtliga ingredienser i en blender. Häll upp i glas och toppa med isbitar.

Nässelchips i tallrik.Nässelchips.

Hannas nässelchips

Har du testat och förälskat dig i grönkålschips? Då bör du prova gastronomistudenten Hanna Johannessons recept med nässlor.

1 l späda nässlor
½ dl olivolja
2 ½ tsk färskpressad citron
Örtsalt

Sätt ugnen på 100°C. Skölj nässlorna noga. Blanda sedan nässlorna med olivolja och pressad citron i en skål. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite örtsalt. Se till så att de sprids ut jämnt över bakplåtspappret. Baka i ugnen på 100 grader i 15 till 30 minuter eller tills de är krispiga.

 

Hennings nässelpasta

4 personer

500 g durumvete
3 st medelstora ägg
4 msk vatten
½ dl vatten till nässelpulver
10 g nässelpulver                      

Lägg nässelpulvret i vattnet, blanda och låt svälla i fem till tio minuter. Nässelsmeten kommer att mörkna. Forma en mjölhög på arbetsbänken. Gör en liten grop på toppen – tänk vulkan – och tillsätt äggen. När degen är smulig, gör ännu en mjölhög med grop. Där i läggs nässelsmeten. Tillsätt även 4 matskedar vatten, blanda till en slät och trög deg. Knåda degen i tio minuter tills den blir elastisk och mjuk                               

När degen är klar, rulla den till en boll och låt den vila i en täckt bunke i kylskåpet 30 minuter. Sedan är det dags att kavla ut degen. Använd inte plast, det är bara onödigt. Kavla ut degen tunt, cirka 1,5–2 mm på mjölat bord, om du inte har en pastamaskin.

För linguine: Mjöla den utkavlade degen så att degen inte kommer fastna i sig själv när den rullas ihop till en stor pastakorv. Skär ca 3 mm breda skivor av den ihoprullade pastadegen. Veckla ut det skurna så du får långa fina linguine.

Obs! Henning Lennman är en alumn från Högskolan Kristianstads Gastronomiprogram.

 

Hennings nässelpesto

2 msk solrosfrön
½ dl rapsolja
2 msk rapsolja med basilikasmak
½ dl riven prästost
1 klyfta vitlök
½ tsk salt
4 tsk nässelpulver
3 dl vatten

Lägg nässelpulvret i vattnet, blanda och låt svälla i fem till tio minuter. Nässelsmeten kommer att mörkna. Lägg nässelsmeten, vitlök, solroskärnor, ost och salt i en mixer och mixa lite innan du tillsätter oljan. Tillsätt oljan och mixa snabbt en sista gång.

10 gram nässelpulver motsvarar 50 gram färska nässlor. Så här kan du byta ut nässelpulvret mot nyplockade blötlagda nässlor om du vill.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Vattna med nässelvatten.

Gödsla med nässelvatten

Nässlor är även ett utmärkt gödningsmedel till dina växter. Plocka en hink full med nässlor och fyll upp med vatten. Sätt på ett lock och låt stå i en vecka. Nässelvattnet använder du sedan som ett koncentrat. En del nässelvatten spädes ut i tio delar vatten.

Henning.

Blivande gastronom och nässelproducent konserverar våren

Om man googlar på nässlor dyker det upp ord som vitaminbomb, laddade med mineraler och så kommer förstås hälsorecepten från trendiga mattidningar. Men det utgår ifrån att man kommer ihåg att plocka de små brännande rackarna på våren och dessutom torka dem för konservering.

Gastronomistudenter i kök.

Gastronomiprogrammet - 180 hp

Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig!

Nässelgarn och nässlor.

Sällskapet Nellorna

Sällskapet Nellorna bildades 2006 av tio kvinnor i nordvästra Skåne med Kristina Ignestam i spetsen. Söndagen 7 maj samma år arrangerade de Nässlans dag för första gången och sedan dess har de publicerat infohäften och böcker om nässlor, tillverkat nässelgarn och textilier, och verkat för att fler ska få upp ögonen för den gamla kulturväxten.

Extern
”Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla!”

Selma Lagerlöf i
Antikrists mirakler från 1897

Uppdaterad: 2021-04-29 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025