Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Fingermat var helt nytt för dem - nu har de gjort recept
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Fingermat var helt nytt...
10 nov. 2021 /Nyhet /Student /Forskning /Samverkan

Fingermat var helt nytt för dem - nu har de gjort recept

Under våren och sommaren hade två franska gäststudenter internationell praktik på högskolan inom mat- och måltidsvetenskap. Uppdraget var att ta fram proteinberikad ”fingerfood” för äldre. Nu släpps Emeline Chambards och Lucie Borodacz’ receptsamling Fingerfoods – goda maträtter för att återfinna matglädjen.

Pannkakor i form av blinier som testkonsumenter har fått utvärdera.Zucchini med ostplättar var något som testkonsumenterna fick smaka.

Ni studerar på lärosätet AgroSup i Dijon. Hade ni arbetat med fingermat tidigare?

– Nej, innan vi kom till Kristianstad kände vi inte till detta koncept. I Frankrike är fingermat ett okänt begrepp. Fransk gastronomi förknippas ofta med att äta på fin restaurang med bestick, och många franska maträtter består av grytor eller såser, som bœuf bourguignon eller filet mignon, berättar Emeline Chambard.

– Det enda man äter med fingrarna är bröd och bakelser, flikar Lucie Borodacz in, vilket inte anses vara ”riktig mat”. Så att fingermat kunde utgöra en komplett måltid var en ny upptäckt för oss, och vi blev väldigt engagerade i detta från början till slut.

”Huvudsyftet är ju att måltiderna ska bli enklare och mer glädjefyllda för äldre med ätsvårigheter.”

Vad tar ni med er hem efter er vistelse i Kristianstad?

– Utöver kunskapen om fingermat, så fick vi stort förtroende att arbeta självständigt, vilket är en bra erfarenhet, påpekar Emeline. Vi fick också träning i att hantera oförutsedda situationer, som att utföra sensoriska tester där vi var tvungna att ta hänsyn till covidrestriktionerna. Projektet gav också god erfarenhet av projektledning och statistisk analys av testresultat.

Vad hoppas ni ska hända med receptsamlingen nu?

– Förhoppningen är att den ska bli användbar för målgruppen. Huvudsyftet är ju att måltiderna ska bli enklare och mer glädjefyllda för äldre med ätsvårigheter. Vi hoppas också att kunskapen om fingermat, och om utmaningarna kring äldre med ätsvårigheter, ska spridas internationellt, så att vi kan möta de näringsmässiga och sociala behoven bland en växande befolkning, förklarar Lucie Borodacz.

Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Emeline Chambard och Lucie Borodacz

Franska gäststudenten Lucie Borodacz analyserar texturen i en kaka med hjälp av en penetrometer, ett slags hårdhetsmätare.Franska gäststudenten Lucie Borodacz analyserar texturen i en kaka med hjälp av en penetrometer, ett slags hårdhetsmätare.

Emeline Chambard förbereder den sensoriska utvärderingen och sätter etiketter på matlådorna.Emeline Chambard förbereder den sensoriska utvärderingen och sätter etiketter på matlådorna.

Zucchini med ostplättar.

Recept på fingermat

Här hittar du recept på fingermat/fingerfood för äldre, framtagna av studenterna Lucie Borodacz och Emeline Chambard.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Blåbärssmoothie på bricka.

Glöm kniv och gaffel – nu lagas fingervänlig mat

Att skippa besticken och i stället äta med fingrarna – det skulle underlätta måltiden för många människor med motoriska svårigheter. Snart avslutas ett forskningsprojekt där fördelarna och möjligheterna med fingermat lyfts fram, och där en ny receptbok just sett dagens ljus.

Lucie Borodacz.

Franska gäststudenter fixar fingermat och ger gamla kulturspannmål nytt liv

Just nu befinner sig fyra franska studenter på internationell praktik på högskolan. Två kom i mars och två till kom så sent som i måndags. Det handlar om två olika projekt inom mat- och måltidsvetenskap. Det ena om att ta fram proteinberikad ”fingerfood” för äldre och det andra om att jämföra produkter av kulturspannmål med nya vetesorter.

Uppdaterad: 2021-11-10 av Sofia Johansson

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025