Fingermat var helt nytt för dem - nu har de gjort recept
Under våren och sommaren hade två franska gäststudenter internationell praktik på högskolan inom mat- och måltidsvetenskap. Uppdraget var att ta fram proteinberikad ”fingerfood” för äldre. Nu släpps Emeline Chambards och Lucie Borodacz’ receptsamling Fingerfoods – goda maträtter för att återfinna matglädjen.
Zucchini med ostplättar var något som testkonsumenterna fick smaka.
Ni studerar på lärosätet AgroSup i Dijon. Hade ni arbetat med fingermat tidigare?
– Nej, innan vi kom till Kristianstad kände vi inte till detta koncept. I Frankrike är fingermat ett okänt begrepp. Fransk gastronomi förknippas ofta med att äta på fin restaurang med bestick, och många franska maträtter består av grytor eller såser, som bœuf bourguignon eller filet mignon, berättar Emeline Chambard.
– Det enda man äter med fingrarna är bröd och bakelser, flikar Lucie Borodacz in, vilket inte anses vara ”riktig mat”. Så att fingermat kunde utgöra en komplett måltid var en ny upptäckt för oss, och vi blev väldigt engagerade i detta från början till slut.
”Huvudsyftet är ju att måltiderna ska bli enklare och mer glädjefyllda för äldre med ätsvårigheter.”
Vad tar ni med er hem efter er vistelse i Kristianstad?
– Utöver kunskapen om fingermat, så fick vi stort förtroende att arbeta självständigt, vilket är en bra erfarenhet, påpekar Emeline. Vi fick också träning i att hantera oförutsedda situationer, som att utföra sensoriska tester där vi var tvungna att ta hänsyn till covidrestriktionerna. Projektet gav också god erfarenhet av projektledning och statistisk analys av testresultat.
Vad hoppas ni ska hända med receptsamlingen nu?
– Förhoppningen är att den ska bli användbar för målgruppen. Huvudsyftet är ju att måltiderna ska bli enklare och mer glädjefyllda för äldre med ätsvårigheter. Vi hoppas också att kunskapen om fingermat, och om utmaningarna kring äldre med ätsvårigheter, ska spridas internationellt, så att vi kan möta de näringsmässiga och sociala behoven bland en växande befolkning, förklarar Lucie Borodacz.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Emeline Chambard och Lucie Borodacz
Franska gäststudenten Lucie Borodacz analyserar texturen i en kaka med hjälp av en penetrometer, ett slags hårdhetsmätare.
Emeline Chambard förbereder den sensoriska utvärderingen och sätter etiketter på matlådorna.