Förbättrad miljö och minskat matsvinn prisas på innovationsevent
Pang! Tolv timmars workshop i grundläggande innovation i flygande fart. Fram kommer idéer som kan förbättra bland annat miljön i städer och en app som ska minska matsvinnet. Dessa två idéer korades av juryn under fredagens Imagine.
I torsdags och fredags fick studenterna i årskurs två på Datasystemutvecklingsprogrammet och internationella Bachelor Programme in Software Development gnugga geniknölarna tillsammans med ekonomstudenter från kursen Strategi, innovation och produktutveckling.
– Här får studenterna chansen att koppla ihop teori och praktik på både ett strukturerat och kreativt sätt, vilket är viktigt för deras kommande yrkesval som exempelvis produktchefer eller projektledare, säger Per Siljeklint, till vardags lärare för ekonomstudenterna men i fredags coach på innovationseventet Imagine.
Marijana Teljega, kursansvarig och lärare i kursen Software Engineering, välkomnade med glädje möjligheten för studenterna vara med på Imagine. Marijana menar att det har gjorts forskning som säger att genom att hjälpa andra väcks känslan av betydelsefullt arbete, vilket gynnar studentens motivation till att genomföra och färdigställa produkten.
”Att få samarbeta i team var mycket givande och lärorik, liksom att metodiskt utgå från ett verkligt problem.”
– Syften med Imagine är att inspirera, motivera och aktivera studenterna genom att låta dem direkt eller indirekt komma i kontakt med samhället. På sätt får de en chans att fundera ut en produkt som kan hjälpa andra och som också fokuserar på hållbarhet, poängterar Marijana.
Vinnande laget från datastudenterna med idén till appen som ska minska matsvinnet, innan du ens köpt ingredienserna. Påpassligt, eftersom de just nu läser delkursen Software engineering.
En annan aspekt var att göra studenterna mer säkra på att de har den kunskap som krävs när de ska börja jobba.
– Att få samarbeta i team var mycket givande och lärorikt, liksom att metodiskt utgå från ett verkligt problem, tyckte ekonomstudenterna Marco Melloni och Frederico Alfei, som njöt av vinsten med sin idé om en smart gameifierad lösning som triggar medborgare att bidra till en bättre miljö där de bor.
En annan datastudent, Mats Lundager, gillade att arbeta i den kreativa processen och tyckte att det vore bra om fler studenter fick möjligheten att bidra med lösningar på verkliga problem, inom vården till exempel.
”Det var värdefullt för oss som litet företag att få teknik att tänka på ett nytt sätt kring våra utvecklingsidéer.”
Vinnande laget från ekonomstudenterna med idén till hur städer kan bli grönare genom att involvera medborgarna.
I och med finansiering från EU i projektet Framtidens entreprenöriella arbetskraft, FEA, kan små och medelstora bolag delta tillsammans med studenter. Peter Uttke, vd på Solceller Up, var en av företagsdeltagarna och tycker att Imagine har hjälpt honom att öppna nya ”mentala dörrar” i hjärnan och få ut det kreativa, men också bidragit till att få breddat sitt nätverk.
– Det var värdefullt för oss som litet företag att få teknik att tänka på ett nytt sätt kring våra utvecklingsidéer, säger han, och får medhåll av kommunens näringslivsutvecklare Ella Ekenberg.
– Genom Imagine får studenterna och företagen en fantastisk möjlighet att mötas och eventuellt hitta nya samarbeten.
Det är till Ella intresserade företag kan vända sig till för att få chansen att vara med i Imagine.
– Jag ser stora fördelar för företagen att komma in på en sådan här samverkansarena. Här kan de utvecklas och för att kunna trygga framtidens kompetensförsörjning i regionen. Vi ser också att det inte bara etableras nya relationer mellan studenter och företag utan också mellan företag som deltar i juryn och de som deltar i utbildningen.
Text och foto: Fredrika Braw