Framtidens mjölk föds på innovationsevent
Hur kan framtidens mjölk smaka, se ut och användas? Det har 70 studenter från Gastronomiprogrammet vid högskolan tillsammans med Lantmästarprogrammet vid SLU arbetat med under innovationssprinten Imagine under två dagar. Ett mjölkgårdsspel för barn tog hem förstaplatsen i tävlingen om bästa innovation.
Innovation och samarbete behövs för att utveckla och finna nya lösningar på olika utmaningar. De 70 studenterna möttes digitalt under två dagar för att tillsammans spåna om framtiden för den urgamla produkten mjölk.
– Framtidens produkter och tjänster kopplade till mjölkråvaran skapas i nytänkande samarbeten och jag ser med stor spänning fram emot de kreativa lösningar som uppstår i kraftfältet mellan agronomi och gastronomi, sade Viktoria Olsson, universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, när innovationssprinten inleddes.
Samarbete mellan lärosäten gav resultat
Studenterna från de båda programmen arbetade tillsammans i tolv team för att ta fram koncept kring framtidens mjölk. Resultatet blev flera spännande och kreativa innovationer, varav dessa tre hamnade på prispallen:
- Mjölkgårdsspelet. Ett kommersiellt genomförbart spel för barn, som på ett pedagogiskt sätt lär ut hur mjölk produceras. Gastronomistudenterna Natasha Mendez, Josefin Nilsson och Daniela Rönnbäck tillsammans med lantmästarstudenten Sophie Andersson.
- #vitfredag. En kampanj för mjölk som hyllas genom att sprida att alla ska göra en mjölkdrink på fredagar. Gastronomistudenterna Elias Dissing, Malin Eklund, Chakrit Somboonkittikorn och Malin Henriksson, samt lantmästarstudenterna Louise Axelsson och Sussanna Erlewein.
- En mjölktablett i portionsform, som ger minskat svinn på grund av lång hållbarhet. Med pitchen ”Framtidens mjölk är inte blöt, den är torr". Gastronomistudenterna Malte Sandgren och Nanna Nilsson tillsammans med lantmästarstudenten Odd Runfeldt.
– När studenterna har genomgått Imagine hoppas jag att vi med det här samarbetet lyckats skapa en naturlig länk mellan två grupper som besitter olika kompetenser. Förhoppningsvis kan detta inspirera fler aktörer i värdekedjan att göra samma sak: samarbeta och tänka utanför boxen, sade Amanda Andersson, kursansvarig lärare på Lantmästarprogrammet i Alnarp, som är med på innovationssprinten för första gången.
”Det är första gången vi förenar studenter från olika lärosäten. Tack vare det får vi med den breda kunskapen från jord till bord som gjorde att svenska mjölkbranschen inspirerades och applåderade.”
Nya perspektiv på mjölk som råvara
– Det blev ett lyckat samverkansevent. Det är första gången vi förenar studenter från olika lärosäten. Tack vare det får vi med den breda kunskapen från jord till bord som gjorde att svenska mjölkbranschen inspirerades och applåderade, säger Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap på Gastronomiprogrammet, och fortsätter.
– Att studenter på så kort tid som en och en halv dag, i en ny gruppkonstellation som aldrig mötts tidigare, kan skapa denna kreativa höjd är en fröjd att se. Jag blir uppfylld, stolt och glad.
Under dagarna deltog representanter från Arla, LRF, Mylla Mat och Menigo för att bidra med perspektiv på mjölk som råvara. Den digitala formen gjorde det möjligt med föredragshållare från hela landet.
Text: Marianne Persson och Fabian Rimfors
Foto: Pixabay