Globala hållbarhetsmål lockade internationella studenter
Fem internationella studenter från Afrika har anlänt för att ta magisterexamen i företagsekonomi med inriktningen revision och styrning. De har alla stipendium från Svenska institutet och alla understryker de att de lockades av att FN:s globala hållbarhetsmål är integrerade i utbildningen. Möt två av studenterna: Elvis från Zimbabwe och Omowunmi från Nigeria.
Internationella studenter med SI-stipendium, från vänster: Oluwatosin Aromokun, Gertrude Toezay, Edgar Asiimwe, Elvis Mukogo och Omowunmi Ayinde.
Vad lockade er till Sverige och varför Kristianstad?
– Sverige verkar vara ett öppet land för alla etniciteter och nationaliteter. Utbildningssystemet här är högt rankat och alla pratar engelska, säger Elvis Mukogo, 32 år från Zimbabwe, och fortsätter.
– Kristianstad är en uppstickare bland lärosäten och har integrerat FN:s globala hållbarhetsmål i utbildningarna. På mitt förra jobb lärde jag att om jag skaffar en sådan utbildning med integrerade hållbarhetsmål så kommer det att öka mina chanser och hjälpa mig i karriären.
”Det är också ett litet campus här, där vi har nära till våra lärare och enkelt kan prata med dem och fråga om råd.”
– Ja, det är viktigt för mig också, intygar Omowunmi Ayinde, 43 år från Nigeria. Och även att Kristianstad är en liten och modern stad, men ändå lugn med gott om utrymme för studiero. Jag gillar inte större städer som är fulla av distraktioner.
– Det är också ett litet campus här, där vi har nära till våra lärare och enkelt kan prata med dem och fråga om råd. Och så hörde jag att vädret är bra i södra Sverige och inte lika kallt som i norr. Jag har läst på och gjort min hemläxa, säger Elvis med ett brett leende.
Vad tycker ni om det hittills, både om Sverige och Kristianstad?
– Jag känner mig mycket välkommen! säger Omowunmi. Svenskar är lite reserverade men väldigt vänliga och hjälpsamma. Jag har redan fått några nya vänner i min klass och kan fråga mina kurskamrater om jag behöver hjälp.
– Jag håller med! När vi landade i Köpenhamn kände vi inte till ert system för att köpa tågbiljetter, men folk var snälla och hjälpte oss, förklarar Elvis. Och eftersom alla pratar engelska här, så är det enkelt att göra sig förstådd. Det är mycket lätt att prata med folk tack vare det.
”Denna utbildning är som pricken över i för mig – revision och styrning matchar mitt behov perfekt och är exakt vad jag ville komplettera min utbildning med.”
Varför valde ni magisterprogrammet i revision och styrning?
– Jag har en kandidatexamen i redovisning sedan tidigare och har arbetat inom den privata sektorn. Jag behövde uppgradera och förbättra mig själv. Jag letade specifikt efter något som är praktiskt gångbart. Och när jag hörde om den här ettåriga magisterutbildningen passade den perfekt. Den omfattar FN:s globala hållbarhetsmål och innehåller mycket forskning och akademiskt skrivande, som jag saknade i min kandidatexamen. Detta är precis vad jag letade efter, konstaterar Elvis.
– Jag har också en kandidatexamen i redovisning, stämmer Omowunmi in. Jag har jobbat på bank, bland annat med revision. Så denna utbildning är som pricken över i för mig – revision och styrning matchar mitt behov perfekt och är exakt vad jag ville komplettera min utbildning med.
Hur blev ni intresserade av revision och styrning?
– Min pappa är min stora förebild, berättar Omowunmi. Han är en pensionerad revisor och jag har alltid fascinerats av hans arbete. Och vad gäller bank så snubblade jag in i bankvärlden eftersom jag hade ytterligare en förebild, en bank-VD, som var en viktig inspirationskälla.
– Jag har alltid älskat revision, berättar Elvis. När jag tagit min kandidatexamen insåg jag att det var något jag ville fortsätta med. Jag har nu arbetat med revision i fyra år hemma i Zimbabwe. Jag gillar verkligen att arbeta med att göra institutioner starkare, både privata och offentliga. Vi revisorer är viktiga för samhället. Och med denna magisterexamen kommer jag att kunna göra det bättre och bidra mer.
Omowunmi Ayinde från Nigeria och Elvis Mukogo från Zimbabwe lockades båda till utbildningsprogrammet som innehåller FN: s mål för hållbar utveckling.
”Vi kommer från utvecklingsländer, och vad vi måste utveckla är humankapitalet. När jag kommer hit till en internationell plattform, med högt utvecklat utbildningssystem och infrastruktur, får jag lära mig mycket.”
Vilka är era framtidsplaner?
– Om tio år är jag företagschef som fattar beslut som kommer att förändra miljön till det bättre. Jag vill påverka världen så att den blir en bättre plats för oss alla. Att studera i Sverige kommer att ge mig erfarenhet som jag kan ta md mig hem till Nigeria, förklarar Omowunmi med säker stämma.
– Jag vill också verkligen bidra hemma, fortsätter Elvis. Vi kommer från utvecklingsländer, och vad vi måste utveckla är humankapitalet. När jag kommer hit till en internationell plattform, med högt utvecklat utbildningssystem och infrastruktur, får jag lära mig mycket. Allt detta tar jag med mig hem till Afrika och Zimbabwe.
Hur hörde ni talas om Svenska institutet och deras stipendieprogram Global Professionals Scholarship?
– En vän berättade för två år sedan. Han bekräftade att det svenska utbildningssystemet är bra och att det är ett jämlikt land. Och också att vädret bra. Så jag tänkte att jag skulle vilja se allt detta själv. säger Omowunmi och skrattar högt.
– En av mina kompisar gick det här programmet tidigare, så min fråga var snarare, hur kan jag finansiera det? berättar Elvis. Han nämnde även SI-stipendiet, så jag kollade upp det noggrant och tänkte att jag kunde passa in i den kategorin. Det är inte lätt att söka och jag tillbringade flera sömnlösa nätter med min ansökan, så jag blev oerhört glad när jag blev godkänd. Jag känner mig så motiverad! Det är ett prestigefyllt stipendium. Så det är en enorm ära för mig att vara bland de få utvalda.
Hur var det att ta ett beslut om att studera på en ny kontinent under en pandemi?
– Det var inte lätt, minns Elvis. Naturligtvis är man lite rädd när man sitter på ett flyg i så många timmar. Men pandemin har också lärt oss att vi inte kan stoppa våra liv helt och hållet. Vi vet inte när det kommer att vara över. Sverige har mycket bra sjukvård, så jag var inte orolig för det. När jag fick stipendiet var jag bara tvungen att åka. Jag får snart min första dos vaccin och jag är mycket tacksam för det.
– Jag känner mig trygg, försäkrar Omowunmi. Jag visste att de flesta i Sverige är vaccinerade, och att jag snart också ska bli det, tack vare erbjudandet med vaccin till studenter.
Text och foto: Fabian Rimfors