Högskolans nya prorektor brinner för engagemang, närhet och öppenhet
Anneli Orrung Wallin tillträdde som prorektor i augusti. Värdeorden i Högskolan Kristianstads nya strategi ligger helt i linje med Annelis egna värderingar, syn på ledarskap och intresse för kvalitetsfrågor i högre utbildning.
Nya prorektorn Anneli Orrung Wallins ansvarsområden blir utbildnings- och kvalitetsfrågor, med delat ansvar för samverkan tillsammans med rektor och vicerektor.
Anneli, utan e på slutet, flyttade till Skåne från Stockholm för drygt tjugo år sedan och bor med man och två barn i Stångby utanför Lund. Kopplingen till trakten har funnits länge. Hennes mormor är från Kristianstad och många somrar har spenderats i Åhus.
– En av anledningarna till att jag valt att jobba här, som lärare till att börja med, är att högskolan har ett gott renommé, säger Anneli Orrung Wallin. Det är ett mindre lärosäte med gott arbetsklimat och studentklimat. Beslutsvägarna är korta vilket innebär att det finns möjlighet att påverka som medarbetare och kollegorna är genuint intresserade och engagerade i utvecklingen av våra utbildningar. Jag gillar det nära sammanhanget.
Alltid arbetat mycket med människor
Anneli har en lång yrkeskarriär inom vården där hon började arbeta som outbildad inom psykiatrin, blev fångad av arbetet med människor i utsatta situationer och vidareutbildade sig till mentalskötare. Hon fortsatte utbilda sig till sjuksköterska och sedan specialistsjuksköterska i vård av äldre, och har främst arbetat med demensutredning och vårdrådgivning för personal som arbetar med personer med demens.
”En av anledningarna till att jag valt att jobba här, som lärare till att börja med, är att högskolan har ett gott renommé.”
Den röda tråden genom yrkeslivet har varit intresset för patientens, närståendes och personalens perspektiv – vikten av att förstå för att kunna stödja och hjälpa. Det var detta som gjorde att Anneli började forska och disputerade på en avhandling som handlar om personalens arbetssituation på vård- och omsorgsboenden för äldre personer. Nuvarande forskningsprojekt har fokus på det personcentrerade ledarskapet på vård- och omsorgsboenden.
På högskolan började Anneli en visstidsanställning som lektor 2014. Rollen som programområdesansvarig på sjuksköterskeprogrammet gick hon in i rätt tidigt, för fem år sedan. Kvalitet i utbildning intresserar henne. Hon har alltid arbetat mycket med människor och får nu också på ett annat sätt utveckla intresset för att leda människor.
Komplexa processer som behöver sätta sig
Som prorektor kommer Anneli att ansvara för utbildnings- och kvalitetsfrågor.
– Ansvar för samverkan som tidigare låg på vicerektor för forskning, kommer framöver att ligga på oss alla, alltså rektor, vicerektor och prorektor. Saker som har ett specifikt fokus mot forskning ligger på vicerektor Anna-Karin Edberg och det som är relaterat till utbildning ligger på mitt bord.
Arbetet med samverkan stöttas upp av högskolans samverkansstrateg och fakulteternas samverkanskoordinatorer, vars arbete utgår från fakulteternas specifika behov.
”I det strategiska arbetet framåt behöver processer länkas ihop ännu mer; verksamhetsutvecklingssystemet, kvalitetssystemet, strategin …”
När det handlar om att utveckla högskolan framåt nämner Anneli att det är komplexa processer som behöver sätta sig.
– I det strategiska arbetet framåt behöver processer länkas ihop ännu mer; verksamhetsutvecklingssystemet, kvalitetssystemet, strategin, etcetera. Jag har med mig mitt perspektiv som programområdesansvarig i detta – vad jag tycker har fungerat bra och mindre bra.
Anneli Orrung Wallin flyttar som prorektor nu in i hus 4 på Högskolan Kristianstads campus.
Alla behöver känna hur de kan påverka
När det gäller kvalitetsfrågor är det nu fokus på utvärderingsfasen i Universitetskanslersämbetets (UKÄ) utvärderingar, där många är involverade. Anneli lyfter fram att vi inte gör denna insats för att UKÄ frågar efter det. På högskolan har Agneta Ljung Djärf, Johanna Grönroos och Sanja Norrman Gojkovic dragit i kvalitetsarbetet.
”Man måste hitta en hållbar process där alla medarbetare känner sig hemma och känner igen systemet.”
– Vi behöver arbeta kontinuerligt med att sätta det stora arbete som de gjort. Man måste hitta en hållbar process där alla medarbetare känner sig hemma och känner igen systemet. Det är lättare för dem på mer ledande nivåer, men alla behöver känna hur de kan påverka. Från programträffar, verksamhetsdialoger, verksamhetsutvecklingsplaner på programnivå, fakultetsnivå och övergripande nivå. Det är system som ska ge stöd åt verksamheterna att följa den övergripande strategin och för ledningen att få input kring vad som behöver utvecklas vidare!
Anneli betonar också att vi alla behöver ta del av de rapporter som faktiskt skrivs för att känna att man är en del av det hela. Det är ett fortlöpande arbete som vi alla behöver jobba kontinuerligt med så att det inte bara blir en pappersprodukt. Ansvaret för frågorna ligger på rektor, vicerektor och prorektor, men även på dekanerna och fakultetsnämnderna. Agneta Ljung Djärf, tidigare prorektor, ansvarar för UKÄ-delen när det gäller kvalitetsarbetet och kommer att fortsätta arbeta med vissa projekt.
– Jag tror verkligen att det finns potential här för dessa frågor då vi är ett mindre lärosäte.
Text och foto: Emma Carlsson