April! April! Hulken blir ny utfodringsplats för tranor på campus
April! April! Pandemin har tvingat många näringar att tänka om, så även Högskolan Kristianstad som nu ska testa ett nytt grepp gällande internationalisering på distans. Varje år migrerar tusentals tranor mellan sina sommar- och vintervisten, och på sin väg passerar de i mäktiga V-formationer över campus. När flyttningen är som mest intensiv kan det vara så många som upp emot 10 000 tranor på en gång.
Forskare har nu en lösning på hur denna fågelflytt ska kunna utnyttjas till fördel för både tranorna och högskolans internationalisering, vilken stannat av under pandemin men nu ska kunna komma i gång igen. I stället för att alla tranorna ska göra sedvanliga stoppet vid Pulken utanför Yngsjö, för att äta och vila inför nästa etapp, så ska forskarna nu locka ett större antal till campus, som senaste året i stort sett har varit tomt.
Genom att skapa en ny rastplats på campus skapar högskolan en ny väg att nå ut till blivande studenter i ansökningstider – fågelvägen. Och just utbytesstudenter och forskningssamarbeten från tranornas vintervisten i södra Europa är något som har efterlysts under en längre tid.
"När studenter matat fåglarna med bröd som blivit över så har fler och fler tranor hittat hit, och efter ett tag upptäckte vi att tranorna började få en grön nyans."
– Vi har upptäckt att tranor likt flamingor kan ändra färg på fjäderdräkten. Men i stället för de röda algerna som gör flamingon rosa, så ska tranorna få en specialutvecklad föda av gröna alger tillsammans med grön pepparrot, släkt med den japanska wasabin, inbakat i ett bröd. Då får de en färgton som i stort sett stämmer precis överens med högskolans officiella gröna varumärkesnyans, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi.
– Detta är ett unikt samarbete mellan gastronomi och naturvetenskap, förklarar Johanna Gerberich, lärare på Gastronomiprogrammet. Senaste året har vi haft examensprojekt med just denna gröna pepparrot och när studenter matat fåglarna med bröd som blivit över så har fler och fler tranor hittat hit, och efter ett tag upptäckte vi att tranorna började få en grön nyans.
– Men sedan har vi laborerat väldigt mycket för att få fram rätt grön nyans, fortsätter Johanna. Fjäderkulörer blir inte per automatik samma som på pepparroten. Men det som har tagit mest tid är nog att hitta smaken som ska få tranorna i lite större antal att välja högskolans campus framför Pulken.
Grönt pepparrotsbröd med grönalger som gastronomistudenter utvecklat under ett examensprojekt, och som tranorna har fattat tycke för.
Hulken – en coronasäkrad skådeplats
Johan förklarar att det dessutom är en stor fördel att få ytterligare en rastplats så det inte blir sådan trängsel vid Pulken i dessa tider.
– På så vis kan vi också hindra spridning av covid-19. Kan vi erbjuda en lämplig och lättillgänglig rastplats för besökare som vill se tranorna ute på campus så behöver inte lika många trängas nere vid Pulken. Eftersom våra lokaler står tomma kan vi ju även erbjuda ett begränsat antal att skåda fåglarna från Glashuset och andra tomma lokaler med fönster mot campus. April är ju känt för sitt lynniga väder.
För att följa upp hur stor spridning de gröna tranorna ger och hur internationaliseringen lyckas, har forskare på avdelningen för datavetenskap utvecklat ett nytt slags fågel-gps.
– Det är första gången vi testar denna AI-teknik som kan följa och tolka rörelsemönster, förklarar avdelningschef Braco Veletanlic. Det är en så kallad 1/04-transistor som är den stora skillnaden mot tidigare generations transistorer.
Efter omröstning bland medarbetarna har rastplatsen fått namnet Hulken.
– Vi kommer att färga himlen grön med flockar av tranor som drar vidare över landet och senare även ut i världen, avslutar Johan Elmberg entusiastiskt.
Text och foto: Inge Lehtlúrad
Obs! Detta var Högskolan Kristianstads aprilskämt 2021.
Den rätt som studenterna experimenterade mest med, och vars överblivna bröd kastades ut till tranorna, döptes slutligen till ”Transformer”.
Johanna Gerberich ser till att tranorna får sitt tranbröd även i påsk.