Innovationer med fokus på framtida generationer
Under de senaste veckorna har två innovationsevent, ToY Imagine, ägt rum för studenter på Grundlärarutbildningen samt Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad. De vinnande bidragen har båda barn i grundskoleålder för ögonen – utifrån olika perspektiv. Bättre klassrumsklimat och hållbar mat för vår planet.
ToY Imagine genomförs digitalt under pandemin, men det påverkar inte kreativiteten. Numera är det också möjligt för företag att delta i innovationseventet och det nappade företag på vid båda ToY Imagine.
– Företagen blir imponerade av att processen är väldigt kraftfull, säger Fredrika Braw, innovationsstrateg vid Högskolan Kristianstad. Normalt tar det längre tid att komma fram till liknande idéer.
Studenterna utgår från en kurs i sin utbildning när de spånar fram sina innovationskoncept. Insikten och förståelsen kommer från deras verksamhetsförlagda utbildning (VFU).
Vi som lärare på programmen blir stolta och stärkta av att se studenterna använda sin tidigare inhämtade kunskap från utbildningen och att det skapar mod i att just våga vara innovativ och kreativ.
– Vi som lärare på programmen blir stolta och stärkta av att se studenterna använda sin tidigare inhämtade kunskap från utbildningen och att det skapar mod i att just våga vara innovativ och kreativ, säger Johanna Gerberich, universitetsadjunkt i mat- och måltidsvetenskap.
Vid varje ToY Imagine bjuder högskolan i samarbete med näringslivsutvecklare på Kristianstads kommun in en jury med ett intresse av studenternas arbeten.
– Det är fantastiskt att se juryn på helspänn när koncepten presenteras, när det tänds en eld i blicken, berättar Fredrika Braw.
Först ut var grundlärarstudenterna. Det vinnande konceptet handlade om att ett innovativt sätt för barn i grundskolan att arbeta med värdegrunden, för att få ett bättre klimat i klassrummet.
De studenter som deltog från Gastronomiprogrammet utgick från kursen i produktutveckling och alla idéer hade någon koppling till FN:s hållbarhetsmål. Det lag som vann presenterade en idé som skapar nyfikenhet hos barn i grundskolan för alternativa proteinkällor och därmed en möjlighet att ta större ansvar för vår planet.
– Det var väldigt roligt och intressant med Imagine, säger Filip Saleskog, en av gastronomstudenterna i det vinnande laget. Man fick lära sig att plocka fram sin kreativa och innovativa sida för att komma fram till en lösning på problem. Häftigt att det fanns en jury som tror på detta konceptet. Vi har ju världens möjlighet att gå vidare med det nu genom HKR och Krinova.
Vinnande gastronomer.
Gustav Ahlblad var en av företagsrepresentanterna och fick sitta med i det vinnande laget.
– Det har varit både intressant och roligt att få vara med på Imagine, som var en otroligt professionellt genomförd workshop, menar Gustav Ahlblad, The Absolut Company. Att dessutom få sitta med i ett av lagen och bara lyssna och se hur de på två dagar gick från en massa lösa idéer, till att genomföra en mycket bra presentation av ett intressant koncept, var både lärorikt och imponerande.
Grattis till vinnarna!
Vinnande lag, Grundlärarutbildningen:
Eleonor Nyberg, Grundlärarutbildning åk F-3
Hanna Persson, Grundlärarutbildning åk F-3
Therese Nilsson, Grundlärarutbildning åk F-3
Agne Vetaite, Grundlärarutbildning åk 4-6
Ebba Zätterberg, Grundlärarutbildning åk 4-6
Selma Zahirovic, Grundlärarutbildning åk 4-6
Tobias Roth, Grundlärarutbildning åk 4-6
Vinnande lag, Gastronomiprogrammet:
Anna Magnusson, Gastronomiprogrammet
Filip Saleskog, Gastronomiprogrammet
Hanna Hugosson, Gastronomiprogrammet
Hugo Diebitschantoni, Gastronomiprogrammet
Jakob Nilsson, Gastronomiprogrammet
Gustav Ahlblad, Åhus Absolut (företagsrepresentant)
Text: Emma Carlsson
Bild: Fredrika Braw
ToY Imagine är finansierat av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).