Läslust skapas genom lässtrategier och läslist
Hur gör vi för att få unga att känna läslust? Och hur får vi barn och ungdomar att prioritera läsning och få motivation att fortsätta läsa även på fritiden i vår digitala värld? På torsdag drar den stora Bokmässan i gång. En av föreläsarna är litteraturdidaktikern Mary Ingemansson från Högskolan Kristianstad.
På torsdag 23 september föreläser Mary Ingemansson på Bokmässan i Göteborg om hur man väcker läslust.
Du ska föreläsa på plats tillsammans med två litteraturkollegor på temat läslust, läsglädje och litteraturdidaktik. Hur gör man för att skapa läslust bland unga?
– Grundförutsättningen är tillgång till böcker och där fyller de lagstadgade skolbiblioteken en oerhört viktig roll. Men trots att det är lag på att alla skolor ska ha ett väl fungerande skolbibliotek så saknas det ändå i flera kommuner, berättar Mary Ingemansson, universitetslektor i svenska med inriktning litteraturvetenskap.
– Sedan krävs lärare som är utbildade i barn- och ungdomslitteratur, fortsätter Mary, och att de samarbetar med en skolbibliotekarie eller lärarbibliotekarie. De kan hjälpa till att lotsa rätt bland mängder med böcker i alla genrer som barnen och ungdomarna kan botanisera bland.
”Djupläsning är centralt. Den skapas av att läsa långa löpande texter med tid, omläsning och textsamtal. Då skapas den förståelse som i sin tur ger lärande.”
– I samband med att man läser ett antal böcker om året behövs också så kallade textsamtal där man ställer djuplodande frågor om texten i en elevgrupp. Motiverande bokprat och engagemang från föräldrar är andra läslustskapande åtgärder. För att skapa läslust behövs bland lite ”läslist” också. Djupläsning är centralt. Den skapas av att läsa långa löpande texter med tid, omläsning och textsamtal. Då skapas den förståelse som i sin tur ger lärande, förklarar Mary.
Vilka är de största utmaningarna?
– Först och främst att alla skolor ska ha väl fungerande skolbibliotek och att barn behöver komma in i läsningen på ett positivt sätt i ”sin” genre för att sedan bredda läsningen.
– För det andra så behöver läsare lässtrategier som internaliseras, alltså frågor inför och under läsningen som har lärts in under upprepade textsamtal.
”Vi vuxna behöver vara läsarförebilder.”
– För det tredje så måste motivationen stärkas: att förstå att ”den långa löpande texten” förutsätts för högre studier. Vi vuxna behöver vara läsarförebilder, påpekar Mary.
Varför är det så viktigt med läslust och läsning?
– Läslust och motivation skapas av att läsaren förstår en text och vill läsa vidare. Oavsett mediet behövs en djupförståelse som relaterar till det man redan kan, förklarar Mary och understryker:
– Läsning tar dig till nya områden – om vi ser till glädjen och sociala aspekter. Läsning tar dig till framtiden – om vi ser till samhället det vill säga. Läsning är viktigt för demokratin. Att kunna förstå det du ska rösta på, och att kunna deltaga i samhället på alla nivåer. Dessutom tar läsningen dig till det arbete du ska ha i framtiden.
Mary Ingemansson är författare till Lärande genom skönlitteratur: djupläsning, förståelse, kunskap och ska på Bokmässan föreläsa inför en liten publik tillsammans med författaren Christina Wahldén och skolbibliotekarien Maria Heimer.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Kerstin Weman Thornell