Ny skånsk modell visar var rening av läkemedelsrester är mest akut
Vattenanalyser vid sju reningsverk i Skåne visar på betydande utsläpp av läkemedel. Vid ytterligare tio reningsverk finns risk för att halterna överskrider säkra nivåer. Detta visar en omfattande studie som har gjorts av forskare vid Högskolan Kristianstad tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne.
Ekeby avloppsreningsverk. Foto: Pardis Pirzadeh/Länsstyrelsen Skåne
Totalt 35 ämnen har undersökts i nya studien Läkemedel i vattenrecipienter – Hur prioriterar vi framtidens rening? Fyra läkemedel anses extra allvarliga eftersom de påverkar miljökvalitetsnormen för vatten. Två av dessa överskrider dessutom Havs- och vattenmyndighetens (HaV) bedömningsgrunder: diklofenak (smärtlindring, finns i Voltaren) vid samtliga platser, och 17-beta-östradiol (hormonpreparat) vid tre av sju platser. Båda ämnena har miljöpåverkan på fisk och andra vattenorganismer.
”Fram till nu har det saknats verktyg för att göra en prioritering av vilka mottagande vattendrag som är mest sårbara. Nu finns ett sådant redskap ...”
Den nya skånska modellen identifierar sjöar och vattendrag som är särskilt sårbara för utsläpp av läkemedel och andra miljögifter från reningsverk. Enkelt uttryckt är risken störst där flödet i mottagande vattendrag är lågt, samtidigt som flödet från reningsverket är högt.
– Jag hoppas att den modell som har tagits fram i studien också får ett nationellt genomslag. Fram till nu har det saknats verktyg för att göra en prioritering av vilka mottagande vattendrag som är mest sårbara. Nu finns ett sådant redskap och jag hoppas att andra länsstyrelser i Sverige tar hjälp av Länsstyrelsen Skånes modell, säger Ola Svahn, forskare i miljöanalytisk kemi vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Skåne.
När HaV:s bedömningsgrunder överskrids måste myndigheter ställa krav på verksamheter så att halterna inte längre överskrids i mottagande vatten. Detta för att återfå god vattenstatus. Ett sådant krav kan vara omprövning av verksamhetens tillstånd och uppgradering av reningstekningen. Hittills har tre reningsverk i Skåne – Simrishamn, Kivik och Degeberga – uppgraderats för att kunna hantera läkemedel och andra miljögifter.
Ny skånsk modell pekar ut var rening av läkemedelsrester är mest akut
Text: Fabian Rimfors och Länsstyrelsen Skåne
Foto: Pardis Pirzadeh/Länsstyrelsen Skåne