Operation Feelgood vann när studenter innoverar för folkhälsa
Ett verktyg för att reflektera över information och budskap, så förklarar studenterna bakom ”Operation Feelgood” sin vinnande idé för att minska psykisk ohälsa bland ungdomar som spenderar mycket tid i sociala medier. Sammanlagt tävlade nio team med varsitt bidrag i årets sista omgång av innovationssprint Imagine.
Folkhälsa är ett omfattande område med komplexa problemställningar som berör många grupper i samhället. Det kan studenterna på Folkhälsovetenskapliga programmet intyga. De har just drillats i innovation. I två dagar hanterade de mångfacetterade utmaningar under innovationssprinten Imagine, årets sista. Tillsammans med kommun, företag och föreningar blev det en omgång med det bredaste startfältet sedan starten 2017. Utöver de 40 studenterna deltog alltså totalt nio organisationer från olika delar av samhället, från drogförebyggande organisationer och idrottsföreningar till hälsoföretag och nystartade sociala företag.
– Efter tolv timmars arbete fick vi andra perspektiv, vi kom in med en föreställning som blev till en helt annan. Jag är imponerad över vad studenterna kom fram till, och ett av våra nuvarande projekt fick bäring i en av studentteamens idéer, berättar Peter Wadbro, projektledare för IFK Kristianstads satsning ”IFK i samhället”, och fortsätter.
– Här ser jag att vi kan samarbeta. Studenternas kompetens behövs ute i samhället och jag ser gärna att de tar kontakt med oss för att se hur vi kan samarbeta kring de utmaningar vi arbetar med.
”Under de här timmarna kom vi fram till en helt ny produkt och tjänst för att attrahera en ny målgrupp.”
Diana Williamsson, verksamhetschef på Trygga Fitness
Diana Williamsson, verksamhetschef på Trygga Fitness har med på Imagine tidigare då hon suttit i juryn. Denna gång har hon och hennes företag deltagit i hela processen och jobbat med innovationsverktygen.
– Det är sällan man tar sig tid i den dagliga driften att lyfta blicken för att strukturerat arbeta tillsammans med utveckling, så detta var värdefullt. Under de här timmarna kom vi fram till en helt ny produkt och tjänst för att attrahera en ny målgrupp, understryker hon.
Verktyg för att minska psykisk ohälsa
– Nu är jag så sugen på att komma ut i arbetslivet. Så säger Filippa Karlsson som läser andra året Folkhälsovetenskapliga programmet och som nu har gnuggat geniknölarna tillsammans med sina kursare.
– Jag är imponerad av oss, som team, förklarar Filippa, att vi kunde komma fram till en sådan här lösning och pitcha inför alla 78 personer som lyssnade.
Tillsammans med Emma Sjöberg, Hanna Streiffert, Annie Melander, Emma Forsberg och Johanna Svantesson vann Filippa förstapris med idén ”Operation Feelgood”. De vill sätta avtryck genom social media och använda den genomslagskraft som sociala media har. Med denna
operation skapar de ett verktyg för att hantera de informationsflöden som användare av sociala medier utsätts för. På så sätt skulle därmed psykisk ohälsa bland unga användare kunna minska, unga som i dag spenderar allt mer tid i en virtuell värld på nätet, menar studenterna.
Studenterna är en superkraft för samhällsutvecklingen
– Imagine-evenemanget blåste mig av stolen som en superkraft med fantastiska idéer från våra studenter. Idéer som både är relevanta och genomförbara, och har potential att göra skillnad för ungas hälsa i samhället, påpekar Anneli Orrung Wallin, prorektor och ansvarig för utbildningssamverkan på högskolan Kristianstad.
Massilimiano Pattara, business designer på Krinova och en av Imagines coacher, håller med prorektorn om att idéerna har potential att göra stor skillnad.
– Därför uppmanar vi studenter att ta kontakt med oss på Krinova och högskolan om de vill arbeta vidare med sina koncept så att de kan realiseras.
Flera av idéerna på Imagine handlade om ”gejmifierade” insatser för att trigga rörelse hos unga. Det togs också fram koncept på systematiserad screening av psykisk ohälsa för unga mellan 5–18 år, utvecklat på befintliga stödsystem. Temat för detta Imagine var ”ung hälsa” och kom från högskolans projekt Årets studentstad i syfte att få idéer att utvecklas till förmån för unga studenter. Ett tema som projektet har fångat upp från studenterna själva och deras behov.
Juryn bestod av Anna Nordin, drog- och brottsförebyggande samordnare, och Maria Asklund, folkhälsostrateg, båda från Kristianstads kommun, samt Anneli Orrung Wallin, prorektor, och Jenny Hultman, eventkoordinator, båda från Högskolan Kristianstad. Totalt tävlade nio team med varsitt bidrag.
Text: Fredrika Braw och Fabian Rimfors
Foto: Pixabay