Premiär för Sömnveckan med öppna lunchföreläsningar
På fredag 19 mars är det World Sleep Day världen över. På Högskolan Kristianstad brukar detta sammanfalla med en årlig konferens, men på grund av pandemin tvingades man tänka om. Resultatet är gratis lunchföreläsningar för allmänheten en hel vecka. Bland annat kommer det att handla om drömmar, tonårssömn, om varför äldre sover bättre i dag än tidigare, om hur skiftarbete påverkar sömnen, om sömnlöshet, samt om hur covid-19 kan påverka sömnen.
Hur kom ni på idén och till vilka riktar sig sömnveckan?
– Nätverket Sömn och Hälsa brukar ha en årlig konferens, och i år var den planerad till dagarna kring World Sleep Day. När vi insåg att vi inte kunde ha en vanlig konferens på plats på grund av pandemin valde vi att i stället sprida ut föreläsningar under en hel vecka. Det är tröttsamt att sitta framför skärmen en hel dag, så därför sprider vi ut det med någon eller några föreläsningar per dag, förklarar Pernilla Garmy, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, som kläckte idén om sömnveckan och är dess koordinator.
– Vi vänder oss till yrkesverksamma som möter personer med sömnbesvär i sitt arbete, samt till studenter och forskare, fortsätter Pernilla, och för att underlätta deltagande har vi lagt flera föreläsningar under lunchen.
”Han har i sin forskning kommit fram till att dagens äldre sover bättre än vad tidigare generationer gjort, och att den goda sömnen verkar vara en skyddande faktor när det gäller att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt.”
Ni har lunchföreläsningar varje dag. Högskolan Kristianstad arrangerar måndagens och tisdagens föreläsningar. Vad kan du säga om dem?
– Det är verkligen glädjande att vi lyckats samla så många sömnforskare som delar med sig av sin kunskap under veckan. Jag är väldigt nyfiken på Johan Skoogs föreläsning om sömn och demenssjukdomar. Han har i sin forskning kommit fram till att dagens äldre sover bättre än vad tidigare generationer gjort, och att den goda sömnen verkar vara en skyddande faktor när det gäller att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt, berättar Pernilla.
– På tisdagen ser jag fram emot att lyssna på Lie Åslund som ska berätta om sin forskning om kognitiv beteendeterapi för ungdomar med sömnproblem, och min doktorand Gita Hedin ska berätta om vår forskning om tonåringars sömn och hälsovanor.
”Alla lunchföreläsningar är gratis och öppna för allmänheten. Och du behöver inte anmäla dig.”
Detta är väl första gången sömnveckan arrangeras. Kommer ni att göra det igen?
– Ja, det är första gången som sömnveckan arrangeras, och det är första gången som Nätverket Sömn och Hälsa gör ett samarrangemang med Svensk förening för Sömnforskning och Sömnmedicin. Det är ett samarbete som jag är säker på att vi kommer att odla även i framtiden, säger Pernilla.
– Nätverket Sömn och Hälsa brukar ha en årlig konferens, men på grund av pandemin fick vi tänka om. I framtiden hoppas jag att vi kan träffas på vanligt sätt igen, men om detta faller väl ut får vi utvärdera om vi fortsätter med digitala event som ett komplement till traditionella möten.
Kan vem som helst följa länkarna och vara med på lunchföreläsningarna?
– Alla lunchföreläsningar är gratis och öppna för allmänheten. Och du behöver inte anmäla dig, förtydligar Pernilla.
Du är själv moderator under de digitala föreläsningarna. Hur fungerar det om man som åhörare har frågor?
– Vi har lagt in tid för frågor i alla event under sömnveckan. Deltagare kommer att kunna ställa frågor, både i chatten och muntligt.
– Vi turas om att moderera föreläsningarna. Jag är moderator på lunchföreläsningarna på måndagen och tisdagen som har fokus på sömn och demenssjukdomar, samt tonårssömn. På onsdagen är HKR-medarbetaren Annika Norell Clarke moderator, då med fokus på drömmar. På torsdagen är Linda Gellerstedt vid Sophiahemmet moderator, och på fredagen är det Christina Sandlund vid Karolinska Institutet som är moderator.
Sömnveckan – program
Sömn och demenssjukdomar
Måndag 15 mars, kl 12.00–13.00
Johan Skoog, doktor i psykologi
Amanda Hellström berättar om World Sleep Day
Tidskriften Sömn och Hälsa, nr 5 2021, publiceras: www.hkr.se/tidskrift-somn
Eventet sker i samarbete med Högskolan Kristianstad
Tonårssömn
Tisdag 16 mars, kl 12.00–13.00
Lie Åslund, psykolog som forskar om sömn och e-hälsa samt Gita Hedin, folkhälsopedagog och doktorand
Eventet sker i samarbete med Högskolan Kristianstad
Drömmar
Onsdag 17 mars, kl 12.15–13.00
Professor Anette Kjellgren och docent/psykolog Annika Norell-Clarke vid Karlstads universitet för ett samtal om drömmar, drömlika tillstånd och nya forskningsrön om pandemi-drömmar. Dessutom presenteras tidskriften Sömn och Hälsas temanummer om drömmar. Numret om drömmar (tidskriften Sömn och Hälsa, nr 4 2020) kan läsas gratis på www.hkr.se/tidskrift-somn
Eventet sker i samarbete med Karlstads universitet
Skiftarbete och sömn
Torsdag 18 mars kl 14.00–15.00
Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet samt ordförande i Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin (SFSS) berättar om skiftarbete och sömn. Moderator under seminariet är Linda Gellerstedt. Varmt välkommen.
Eventet sker i samarbete med Sophiahemmet högskola
Sömn och covid-19
World Sleep Day, fredag 19 mars, kl 10.30–11.45
Att sova under en pandemi – Frida Rångtell håller en föreläsning om sömnmönster, drömmar och covid-19. Coronapandemin har på många sätt vänt upp och ned på vår tillvaro. Hur har pandemin påverkat vår sömn? Har pandemin till och med smugit sig in i våra drömmar? Många i vårt land och i världen har drabbats av covid-19, varav en andel dras med symtom lång tid efter att de först blev sjuka. Finns det någon koppling mellan sömn och covid-19? Förändras sömnen när vi är sjuka i covid-19?
Vad vet vi om sömnapné och covid-19? Jenny Theorell Haglöw håller en föreläsning om obstruktiv sömnapné som är en av våra vanligaste sömnstörningar. Det finns många gemensamma riskfaktorer för både sömnapné och för covid-19 men vad vet vi i dagsläget om hur sambanden mellan sömnapné och covid-19 ser ut? Föreläsning syftar till att ge en kort översikt av kunskapsläget i dag.
Kognitiv terapi och beteendeterapi för insomni
World Sleep Day, fredag 19 mars kl 12.00–12.50
Rikard Sunnhed, leg. Psykolog och doktorand vid Stockholms universitet. Rikard disputerar under våren och berättar här om sitt avhandlingsarbete där han undersökt kognitiv terapi och beteendeterapi för insomni och dess effekter, moderatorer och mediatorer.
Eventet sker i samarbete med Karolinska Institutet och Akademiskt primärvårdscentrum, Region Stockholm
Digital presentation tillgänglig hela sömnveckan
Nicole Grivell är sjuksköterska och doktorand vid Adelaide Institute for Sleep Health, Flinders University I Australien. Hon presenterar sin forskning om distriktssköterskors och distriktsläkares attityder om deras roll i vården av patienter med insomni eller obstruktiv sömnapné i primärvården.
Länk till inspelad föreläsning (Youtube)
Eventet sker i samarbete med Akademiskt primärvårdscentrum, Region Stockholm
Arrangörer:
Nätverket Sömn och Hälsa och Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin (SFSS).
I samarbete med Högskolan Kristianstad, Sophiahemmet högskola, Karlstads Universitet, Karolinska Institutet och Akademiskt primärvårdscentrum (Region Stockholm).