Sjuksköterskestudenter löser läkemedelsproblem tillsammans med metallindustrin
Årets första innovationsevent ToY Imagine är genomförd. Denna gång i ett helt digitalt sprintformat och för första gången någonsin inte enbart med studenter på startlinjen, utan också ett företag. Resultatet blev en mängd innovativa idéer med nya spännande lösningar för en mer effektiv för en mer hållbar vård, bland annat hur kassering av läkemedel kan lösas på ett miljövänligare sätt inom vården.
Innovationsrådgivaren Julius Soutine har utvecklat en digital samarbetsyta för ToY Imagine i programmet Miro.
Detta ToY Imagine-evenemang riktade sig till högskolans sjuksköterskestudenter, vilka tillsammans med ett företag inom metallindustri fick i uppdrag att finns lösningar för en mer effektiv och hållbar vård. Tillsammans möttes de i en digital samarbetsyta under ledning av innovationsrådgivaren Julius Soutine.
– Det är riktigt häftigt att se alla 90 deltagare arbeta samtidigt, på en och samma yta, säger Julius.
”Den här dagen gav oss ett kraftfullt verktyg för att plocka fram all kreativitet som finns ’där ute’ och att viljan att förbättra är stor. Detta är ett utmärkt sätt för oss företag att utvecklas.”
Vinnarna av denna ToY Imagine segrade med idén om att minska så kallad kassation av läkemedel, alltså när läkemedel av en eller annan anledning ska kasseras. I dag slängs mycket läkemedel, och sjuksköterskestudenterna såg att något måste göras för att få en mer hållbar vård. Såväl det vinnande förslaget som övriga erbjuds nu innovationsstöd via Krinova till bli produkter och tjänster som kan omsättas i verkligheten.
– Dagarna resulterade i ett flertal mycket bra lösningar som vi hoppas ska kunna utvecklas vidare med hjälp av personer inom vårt entreprenörsstöd, berättar Fredrika Braw, innovationsstrateg och projektledare. Vår coach, businessdesignern Max Pattara från Krinova, blir den förste som möter dem som vill göra verklighet av sin idé, som de utvecklat under Imagine.
– Den här dagen gav oss ett kraftfullt verktyg för att plocka fram all kreativitet som finns ”där ute” och att viljan att förbättra är stor. Detta är ett utmärkt sätt för oss företag att utvecklas, tycker Bernd Heckel, Smedjan i Vä AB som deltog i ett av lagen.
Text: Fabian Rimfors och Fredrika Braw
Foto: Fredrika Braw
ToY Imagine är finansierat av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).
Det vinnande gänget bakom idén hur så kallad kassation av läkemedel ska kunna minskas för att göra vården mer hållbar.
ToY Imagine gick av stapeln i helt digital form för första gången.