Skivbolaget öppnade dörren till ett forskarliv om entreprenörskap
Från eget skivbolag till professor i entreprenörskap. Engelsmannen Simon Down har gjort en lång livsresa och nu har han hamnat i Sverige. Som gästprofessor på Högskolan Kristianstad ska han stärka forskningen inom ekonomi genom att vara både bollplank och dörröppnare.
Genom åren har Simon Down har tjänstgjort vid flera olika lärosäten, senast vid universitetet i Birmingham. Han tilltalas av storleken på Högskolan Kristianstad där man inte blir lika anonym för varandra som på större lärosäten.
Regnet faller över campus. Från sitt rum på tredje våningen i hus 21 konstaterar Simon Down att höstvädret i Kristianstad påminner om det hemma i Birmingham.
– Men härom morgonen var det faktiskt frost på marken här i Skåne. Det har det nog inte varit i England än.
Sedan i somras bor han i ett hus utanför Markaryd och i augusti påbörjade han sin ettåriga tjänst som gästprofessor vid Högskolan Kristianstad. Hans uppdrag är att hjälpa till att stärka forskningen vid fakulteten för ekonomi. Efter nästan trettio år i universitetsvärlden och med gedigen erfarenhet som forskningsledare hoppas han kunna dela med sig av sina erfarenheter.
”Jag är mer nyfiken på egenföretagarna, de småskaliga verksamheterna. Som konstnärer och hantverkare som bara vill försörja sig och göra ett bra jobb.”
Den som kikar på hans hemsida hittar en lång rad artiklar. Ett återkommande ord i titlarna är entreprenörskap. Men det handlar sällan om hjälteberättelserna som kantas av big business och börsnotering.
– Jag är mer nyfiken på egenföretagarna, de småskaliga verksamheterna. Som konstnärer och hantverkare som bara vill försörja sig och göra ett bra jobb. Kanske för att jag själv kan relatera till det.
Entreprenörsintresset började med ett eget skivbolag
I tjugoårsåldern flyttade Simon Down till London där han kastade sig in i musikvärlden. Under några år drev han skivbolaget Pink Label som gav ut alternativ engelsk pop.
- Jag gillade att göra min egen grej och skötte det mesta själv; var manager och producent och arrangerade klubbkvällar. Visst blev vi rätt kända, men ekonomiskt var det ingen succé. Dessutom är musikvärlden ganska tuff. Det är hårda armbågar och höga röster som gäller.
Som 27-åring satte han sig i skolbänken. Studierna i historia gled snart över i ekonomi, och så småningom en master i företagsekonomi, en MBA. Uppsatsen kom att handla om just småföretag och vilket statligt stöd de kunde förvänta sig.
”I dag råder en obalans på arbetsmarknaden, där många unga underbetalda människor kallar sig entreprenörer och hoppar mellan olika startup-projekt. Chansen att lyckas mer storskaligt är en på miljonen.”
– Att forska om detta är det närmaste man kan komma att själv vara egenföretagare, men att slippa ta eget ansvar, säger han och skrattar.
Sedan dess har han, i sin forskning, vridit och vänt på de förutsättningar och drivkrafter som påverkar entreprenörer. Med ett par decenniers perspektiv kan han se hur arbetsmarknaden och även synen på entreprenörskapet förändrats.
– I dag råder en obalans på arbetsmarknaden, där många unga underbetalda människor kallar sig entreprenörer och hoppar mellan olika startup-projekt. Chansen att lyckas mer storskaligt är en på miljonen. Samtidigt behövs arbetskraften egentligen i helt andra branscher.
På äventyr i uppstartslandet
Tillsammans med en finsk kollega skriver han en samhällsvetenskaplig bok om sakernas tillstånd, som ska få titeln Adventures in Startupland. Vurmen för entreprenörskap är inte bara ett fenomen i västvärlden; i boken görs även nedslag i såväl Nordkorea som i Libanon och Azerbajdzjan.
Genom åren har Simon Down rest och bott runtom i världen, men han har länge haft ett speciellt förhållande till Sverige. Orsaken heter Linda, den svenska kvinna han träffade på en blind date-semester i Jämtland i mitten av 1990-talet och som sedermera blev hans hustru. Tankarna på att skaffa sommarhus i Sverige har funnit under många år, men till slut bestämde de sig i stället för att slå ner bopålarna mer permanent i byn Högaholma utanför Markaryd.
”Jag tror och hoppas att min personlighet passar in på ett bra sätt här i Kristianstad. Det handlar om att vara vänlig och social, och inte pompös eller hierarkisk.”
I uppdraget på Högskolan Kristianstad ingår flera delar. En är att hjälpa till att stärka forskningen på fakulteten för ekonomi i samarbete med kollegorna. Han kommer bland annat att läsa forskarnas texter och komma med feedback.
– Jag har arbetat en del som forskningsledare tidigare, både på mindre och större lärosäten. Jag tror och hoppas att min personlighet passar in på ett bra sätt här i Kristianstad. Det handlar om att vara vänlig och social, och inte pompös eller hierarkisk.
En annan är att dela med sig av erfarenheter och kontakter till fakultetsledningen, och fungera som bollplank, vilket kan främja högskolans relationer med utomstående parter.
”Här har Högskolan Kristianstad hittat en viktig roll i regionen, med tyngdpunkt på praktisk forskning och nära kontakter med lokala organisationer och företag.”
– Förhoppningsvis kan de, vid något tillfälle, dra nytta av uttrycket ”Simon says”, Simon säger. Kanske kan det öppna någon dörr.
Han konstaterar att lärosätena runtom i Europa kämpar för att finna sin identitet och att bli mer relevanta för den omgivande samhället.
– Här har Högskolan Kristianstad hittat en viktig roll i regionen, med tyngdpunkt på praktisk forskning och nära kontakter med lokala organisationer och företag. Detta är verkligen Högskolan Kristianstads styrka. Jag vill bidra ytterligare till detta, och kanske också använda det internationella nätverk jag har byggt upp.
Samtidigt är han ödmjuk inför uppgiften. Hans närvaro kommer ingalunda vända upp och ner på hela högskolan. Men efter några månader på högskolan har han hunnit lära känna sina nya kollegor och inlett samarbeten.
– Det är en utmaning för oss alla – särskilt som vi är lite trevande på det sociala planet efter så många månaders restriktioner. Men ibland måste man bara chansa och hoppa.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell