Högsta betyg för Högskolan Kristianstads kvalitetsarbete
Det blev bästa möjliga betyg för Högskolan Kristianstad när Universitetskanslersämbetet (UKÄ) genomförde en granskning av högskolans kvalitetsarbete och dess processer. ”Fantastiskt roligt och verkligen ett bevis på att vi arbetar på rätt sätt med kvalitetsfrågorna”, konstaterar rektor Håkan Pihl.
Under förra året granskade UKÄ högskolans kvalitetsarbete. Granskningen har gått till på så vis att högskolan har lämnat in en självvärdering som UKÄ sedan följt upp med två digitala platsbesök, där representanter från verksamheten på olika nivåer och med olika roller intervjuats. Även Studentkåren har lämnat in en inlaga och blivit intervjuade av UKÄ.
I dag kom resultatet från UKÄ: det sammanlagda omdömet blir ”godkänt kvalitetsarbete”, och dessutom har varje enskild bedömningsgrund fått betyget ”uppfylld”, som är det bästa resultat som kan uppnås. Hittills av de 30 lärosäten som UKÄ har granskat är det endast ytterligare två lärosäten (Lunds universitet och Konstfack) som uppfyller samtliga bedömningsgrunder.
”Roligast är att de ser och lyfter fram att det finns ett stort engagemang i våra verksamheter för kvalitetsarbetet och att vi har en gemensam bild av en god kvalitetskultur.”
Anneli Orrung Wallin, prorektor vid Högskolan Kristianstad
Vicerektor Agneta Ljung Djärf har varit ansvarig från högskolans ledning för att hålla ihop arbetet med lärosätesgranskningen på högskolan – ett arbete som pågått i över ett års tid.
– Vi har ett starkt kvalitetsarbete och det känns oerhört glädjande att ha fått ett så tydligt bevis på det. Det är många i verksamheten som varit inblandade i arbetet med lärosätesgranskningen, och jag kan se att det arbetet i sig ytterligare har stärkt vårt kvalitetsarbete, säger Agneta Ljung Djärf.
Anneli Orrung Wallin är prorektor och ytterst ansvarig för högskolans kvalitetsarbete och är naturligtvis också väldigt glad:
– UKÄ lyfter bland annat fram att vårt kvalitetsarbete är väl integrerat med vår organisation och dessutom med vårt verksamhetsutvecklingsarbete, vilket jag också ser som en av de stora styrkorna. Andra positiva delar som UKÄ lyfter fram är allt från att kvalitetsmålen är kopplade till högskolans övergripande strategi till att vårt årshjul är tydligt och konkret, säger Anneli Orrung Wallin.
– Men kanske roligast är att de ser och lyfter fram att det finns ett stort engagemang i våra verksamheter för kvalitetsarbetet och att vi har en gemensam bild av en god kvalitetskultur. Själva kvalitetssystemet är förstås väldigt viktigt, men utan att även våra medarbetare och kollegor arbetar aktivt med det får vi inte ut något värde. Jag är oerhört stolt över både vårt kvalitetssystem, alla som arbetar med det på olika sätt och även hur vi tillsammans har tagit oss an den här lärosätesgranskningen, avslutar Anneli Orrung Wallin.
Text: Ulf Mohager