Kan pandemins friluftsintresse utvecklas för att stärka landsbygden?
Hur kan det nyväckta intresset för friluftsliv under pandemin bibehållas och samtidigt utvecklas för att stärka landsbygden? Det ska en tvärvetenskaplig forskargrupp från Högaskolan Kristianstad titta närmare på under de tre kommande åren. Förhoppningen är att hitta användbara modeller inför framtida utmaningar och samhällsstörningar.
Ett nytt forskningsprojekt ska undersöka hur det ökade intresse för friluftsliv under covid-19-pandemin både kan bevaras och utvecklas. Detta för att skapa en motståndskraftig landsbygdsekonomi i hela Sverige. Projektet är tvärvetenskapligt och kommer att analysera hur kombinerade upplevelser av friluftsliv och besöksnäringen, främst mat, kan bidra till hållbara omställningar inom besöksnäringen på landsbygden.
– Hållbarhet löper igenom hela projektet. Vi är intresserade av vilken roll friluftsliv och mat kan spela som en del av hållbar turism, säger Thomas Beery, biträdande professor i miljödidaktik, och som kommer att leda projektet.
Forskarna kommer bland annat att titta på erfarenheter från organisationer som Naturturismföretagen. Även FN:s Agenda 2030 och tolfte globala målet, hållbar konsumtion och produktion, kommer att spela en central roll.
– Vi hoppas att projektet ska ge användbara modeller för hur friluftsliv, turism och hotellsektorn kan öka motståndskraften inför nya utmaningar och samhällsstörningar, säger Klarin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Johanna Grönroos och © Frits Meyst / WideOyster.com