Numera lägger jag mer fokus på människorna
Världen är sällan svart eller vit. Med sina studier i psykologi har Henrik Jansson fått en skarpare blick för de många nyanserna där emellan. Magisteruppsatsen vid Högskolan Kristianstad kan han dessutom dra nytta av i sitt arbete som projektledare inom skogsindustrin.
– När ett förändringsarbete går snett, så handlar det ofta om att man glömt bort det mänskliga perspektivet. Till vardags är Henrik Jansson projektledare på Södra Skogsägarna, men har också nyligen tagit magisterexamen i psykologi.
Kvart över fem på morgonen, innan barnen och sambon har vaknat, brukar Henrik Jansson kliva upp. Han plockar fram skärmen och böckerna för att plugga någon timme. Tack vare dessa stunder på morgonen och på kvällen när barnen har lagt sig har han, vid sidan om heltidsarbetet och tillvaron som småbarnspappa, klarat av magisterprogrammet i psykologi.
– Jag har ett genuint intresse för ämnet, och dessutom en del erfarenhet som jag kan hänga upp studierna på. Då är det lättare att ta till sig kunskaperna, säger han.
"I idrottsvärlden talar man ofta om att skapa de bästa förutsättningarna för att prestera väl, och detta är minst lika relevant i arbetslivet."
Redan i tonåren fick Henrik Jansson upp ögonen för psykologi, då han var aktiv elitidrottare inom orientering.
– I idrottsvärlden talar man ofta om att skapa de bästa förutsättningarna för att prestera väl, och detta är minst lika relevant i arbetslivet.
Studier i industriell ekonomi ledde så småningom till en tjänst som gruppchef på Ikea i Älmhult. Numera arbetar han som projektledare på Södra Skogsägarna.
– Mitt jobb handlar mycket om verksamhetsutveckling. När det gäller förändringsarbete är det lätt hänt att fokus hamnar på själva affärsprocessen, och man glömmer bort människorna som ska jobba i den.
Genom åren har han, på fritiden, läst böcker och tagit del av nya rön inom psykologi. Men det var först när han och sambon fick barn som han insåg att han ville satsa ordentligt på sitt intresse.
– När man blir småbarnsförälder blir man också lite bättre på att prioritera och ta vara på varje stund, och för min del innebar det att jag insåg att jag ville börja plugga igen.
Han sökte sig till grundutbildningen i psykologi vid Linnéuniversitetet. Ganska snart upptäckte han de påtagliga skillnaderna från hans tidigare ingenjörsstudier.
– Inom naturvetenskapen finns alltid givna ramar, svart eller vitt. Men inom psykologi dyker det alltid upp ett ”om” eller ett ”men”. Det kan vara lite frustrerande, men det är ju också så som verkligheten ser ut. Så fort människor är inblandade, finns också många perspektiv.
"Att studera på distans, och varva fördjupningskurser med enskilt examensarbete, har passat honom bra."
Att läsa vidare efter grundkursen kändes självklart, och valet föll på magisterutbildningen vid Högskolan Kristianstad. Att studera på distans, och varva fördjupningskurser med enskilt examensarbete, har passar honom bra.
– Jag har provat lite olika lärosäten genom åren, och är positivt överraskad av upplägget vid Högskolan Kristianstad. De allra flesta kurser har varit väldigt väl strukturerade och det har varit enkelt att ta till sig information.
Han menar att utbildningen framför allt gett mycket träning i att läsa vetenskapliga texter och att själv skriva akademiskt.
– För mig har det känts bra att få fördjupa mig i de specifika områden jag är intresserad av. Det krävs förstås att man tar eget ansvar för sina studier, men de flesta lärare har också varit snabba med att återkoppla. Svaret på en fråga brukar inte vara längre än ett mail bort.
"Numera lägger jag mer fokus på just människorna, det är också ett synsätt jag vill dela med mina kollegor."
Hans magisteruppsats har handlat om hållbart förändringsarbete ur medarbetarperspektiv. I inledningen frågar han sig hur företagen på bästa sätt tar vara på sina medarbetare, i det höga tempo som den tekniska utvecklingen medför.
– Att skapa en kultur där det blir naturligt för människor att engagera sig och att vilja lära sig något nytt.
Detta är en inställning som han själv försökt anamma och använda i sitt vardagliga arbete som projektledare.
– Numera lägger jag mer fokus på just människorna, det är också ett synsätt jag vill dela med mina kollegor.
Henrik Jansson kan se tillbaka på en intensiv studietid. Många tidiga morgnar har äldsta dottern kommit upp och lagt sig bredvid i soffan för att dåsa lite medan pappa pluggat. Åtskilliga kvällar har sambon uppmuntrat, stöttat och korrekturläst hans texter. Nu är magisteruppsatsen inlämnad och han kan slå igen böcker och datorskärm. Han har inga planer på att studera nästa termin, men visst finns tanken att fortsätta att fördjupa sig i psykologi någon gång framöver. Långt därframme hägrar en doktorsexamen, om han hittar ett tillfälle som passar och ett ämne som intresserar.
– Färdig blir man väl aldrig… Men jag har egentligen inget slutmål, utan vill bara ta chansen att lära mig så mycket som möjligt.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Malin Andersson