Ny utbildning ska ge fler sjuksköterskor till vården
Det råder brist på sjuksköterskor i Sverige. Samtidigt finns en hel del sjuksköterskor som i princip är redo att börja jobba inom vård och omsorg, bara de klarar Socialstyrelsens kunskapsprov. Därför har Högskolan Kristianstad tillsammans med Region Skåne tagit fram en så kallad preparandutbildning för utomeuropeiska sjuksköterskor så att de kan börja arbeta som sjuksköterska i Sverige.
I dag klarar knappt 20 procent Socialstyrelsens skriftliga kunskapsprov. Provet är en av flera delar som måste klaras av för att få svensk sjuksköterskelegitimation. Tillsammans med Region Skåne startar därför Högskolan Kristianstad en förberedande utbildning för sjuksköterskor med legitimation från länder utanför EU/EES. Detta för att de lättare ska klara Socialstyrelsens skriftliga prov för att kunna få arbeta som sjuksköterska i Sverige.
– Det är viktigt att tillvarata den sjuksköterskekompetens som finns hos dessa personer eftersom det råder stor sjuksköterskebrist i många vårdverksamheter. Nu hoppas vi att utbildningen gör att fler sjuksköterskor kan arbeta i svensk sjukvård, vård och omsorg, säger Malin Sundström, programområdesansvarig för Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
”Vi har som mål att alla som gått denna kurs ska klara provet.”
För många kan det vara svårt att kombinera studier med arbete och familjeliv. Därför är kursen förlagd till en dag per vecka, just för att underlätta för så många deltagare som möjligt. Att gå kursen, som ges på svenska, tillsammans med andra som är i liknande situation, fungerar som ett ytterligare stöd för deltagarna.
– Vi har som mål att alla som gått denna kurs ska klara provet. Det förutsätter dock att man är motiverad och beredd att ta del av allt det vi erbjuder under kursen, i så fall har man goda förutsättningar att klara provet, säger Malin Sundström.