Sött och salt i Vattenriket – Biosfär 2022
Siste november hölls den årliga konferensen Biosfär 2022 på Naturum. På menyn stod nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, med ett extra fokus på havet. Resultatet från vårens bioblitz vid Snickarhaken presenterades. Det visar att växt- och djursamhällena är förhållandevis välmående.
Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad, är moderator för Biosfärkonferensen.
Under 2022 har Biosfärkontoret arbetat med temat havet, och i år sköljde salta vågor genom programmet. Deltagarna fick höra hur Hanöbukten mår, om förändringar i växtplankton, och tips på hur vi kan nyttja havets ekosystemtjänster på ett hållbart sätt.
– Visst finns det problem, men det är absolut inte kört! Genom att inventera, restaurera, kommunicera och lära av varandra kan vi återskapa Östersjöns livskraft. Tillsammans är det möjligt! Med de orden invigde Yvonne Blombäck, senior programsamordnare kust och skärgård, WWF, årets biosfärkonferens.
”Slutsatsen är att växt och djursamhällena vid Snickarhaken är förhållandevis välmående.”
WWF håller i ett projekt för ett friskare Östersjön där Vattenriket ingår tillsammans med Stockholms skärgård och Höga kusten. Som en del höll Biosfärkontoret en bioblitz vid Snickarhaken i Åhus i våras. En bioblitz är en artjakt för amatörer och experter på en begränsad yta under en bestämd tid. På Biosfär 2022 presenterades resultatet: 143 arter och av dem lever 76 under ytan.
– Vi fick fler fiskar än väntat, och förväntat antal arter på sandbottnar och på stenar. Slutsatsen är att växt och djursamhällena vid Snickarhaken är förhållandevis välmående. Ingen av arterna tyder på förorening eller annan störning, sa Ebba Trolle, naturinformatör och projektledare för bioblitzen.
Ebba Trolle, naturinformatör och projektledare för bioblitzen vid Snickarhaken.
Trollsländor, satelliter och Östersjökompassen
I somras inventerades trollsländor och fåglar i några av Vattenrikets skapade våtmarker. Resultatet visar att våtmarker spelar en viktig roll för att öka den biologiska mångfalden. Utan våtmarker skulle det i princip inte finnas några våtmarksfåglar och trollsländor i landskapet.
Satelliter kan ge information om vattenkvalitet och vara ett verktyg för att kartlägga egenskaper i sjöar. Ett av föredragen presenterade tekniken och hur Vattenriket använder satellitbaserade vattenkvalitetsmätningar i sitt arbete.
Under Biosfärkonferensen visade naturpedagog Sam Peterson Vattenrikets nya pedagogiska verktyg ”Östersjökompassen”, som gör havets ekosystemtjänster lättare att förstå för skolklasser.
Elsie Kjeller, doktorand i ekologi vid Högskolan Kristianstad, undersöker hur svanar och gäss, som ökat i antal på senare år, påverkar akvatiska ekosystemen.
– Våra resultat visar flera positiva kopplingar till gäss och svanar vilket tyder på att de häckar i produktiva våtmarker som också gynnar flera andra arter, berättar Elsie Kjeller.
Dagen avslutades med ett bildföredrag av Johan Hammar, biolog, fotograf och filmare. Deltagarna fick ta del av hans fantastiska bilder av livet i Östersjön – från sött till salt.
Text: Åsa Pearce
Foto: Jennie Ahlqvist
På Vattenrikets webbplats finns sammanfattningar av konferensens presentationer.