Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Studenternas foodtruckluncher gör succé
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Studenternas...
21 okt. 2022 /Nyhet /Student /Utbildning /Samverkan

Studenternas foodtruckluncher gör succé

I fyra dagar bjuder högskolans gastronomistudenter på lunch. Hållbart anpassade matlådor har skapat långa köer utanför deras foodtruck och uppskattningen har varit stor bland såväl studenter som personal och politiker på besök. Vad få tänker på är att det handlar om en examination och att det har krävts en hel del förberedelser.

Nicole Millward serverar en gastro bean chili med nybakat naanbröd, picklad rödlök och grillad majs.Gastronomistudenten Nicole Millward serverar en ”gastro bean chili” med nybakat naanbröd, picklad rödlök och grillad majs från den lånade foodtrucken.

En examination behöver inte alltid vara en tentamen, skriftlig rapport eller muntlig presentation. Det menar Johanna Gerberich, lärare på Gastronomiprogrammet, som tänker utanför boxen och låter sina studenter utvecklas i riktig miljö. Det komponeras, beräknas och serveras lunchlådor på campus. Sammanlagt handlar det om 20 studenter i fyra grupper, där var och en av grupperna presenterar sina skapelser varsin dag från tisdag till fredag för hungriga studenter, personal och politiker på besök. Först på menyn stod ”gastro bean chili” med nybakat naanbröd, picklad rödlök och grillad majs.

– Vår grupp hittade först på några recept som vi sedan röstade om, och landade i vår bönchili. Sedan dess har vi jobbat vidare på receptet och förbättrat det. Det svåra har varit att räkna om det och multiplicera det till stor skala som funkar i en foodtruck, menar Thora Hjartardóttir som läser tredje terminen på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.

”Det behövs ganska mycket tid att förbereda en lunchlåda.”

Från början skulle det vara 48 luncher i den praktiska examinationen, men eftersom högskolan skulle få besök av politiker fick studenterna räkna om recepten till 75 personer, och alla ska käka lunch klockan tolv. En sådan apparat kräver en hel del förberedelser.

– Vi har haft en budget att förhålla oss till, och även om det var ett antal veckor sedan vi fick uppgiften så haft vi haft ungefär tre tillfällen att förbereda det mesta på. Sedan har vi provbakat brödet en dag och i går förberedde själva ingredienserna, så det behövs ganska mycket tid att förbereda en lunchlåda, berättar Adam Strömgren som har grillat majskolvarna till perfektion.

”Det roligaste är att få presentera rätten och servera; att få möta kunden och se deras reaktioner.”

Kvintetten från Gastronomiprogrammet anser att det krävs lite extra när du ska servera via en foodtruck. Det är mindre yta att jobba på, vilket gör att det är svårare att få hygien och flöde att funka lika smidigt som i en traditionell restaurang. Men en foodtruck öppnar också upp nya möjligheter.

– Det roligaste är att få presentera rätten och servera; att få möta kunden och se deras reaktioner på det vi lagt ner all vår energi och kreativitet i. Vi ju förberett så länge inför det här, så att faktiskt få leverera är ju det roligaste, tycker Elias Dissing.

– Samtidigt ska det också bli skönt när det är klart så att vi kan slappna av, flikar Thora in och skrattar.

Kön blev snabbt lång utanför gastronomistudenternas lånade foodtruck.Kön blev snabbt lång utanför gastronomistudenternas lånade foodtruck.

Thora Hjartardóttir, Nicole Millward och Adam Strömgren langar lunchlådor ur foodtrucken.Thora Hjartardóttir, Nicole Millward och Adam Strömgren serverar lunchlådor och njuter frukterna av långa förberedelser genom att få direkt feedback från sina kunder.

Studenterna växer i riktig publik miljö

Delprovet med dess lärandemål ska rent praktiskt visa att studenterna har kunskapen och förmågan att förhålla sig till ekonomi och smak, men även hållbarhet.

– Det blir tydligt att de behöver ha kunskap om en hel del olika delar i flödet, påpekar Johanna Gerberich som undervisar studenterna på kursen. Sedan är det ju alltid roligt för studenterna att få utmana sig själva och utåt bjuda in till examination, som vem som helt är välkommen att smaka på.

”I framtiden drömmer jag om en egen grön fin gastronomifoodtruck på campus.”

Idén till examinationen via en foodtruck kom ursprungligen från högskolans studenter, eftersom de önskat sig just fler foodtruckserveringar genom Årets studentstad-projektet.

– Det är kul att se studenternas stolthet när de utför en examination på detta verklighetsbaserade sätt, säger Johanna. De får en tydlig medvetenhet kring deras egen kompetens. Denna examinationsform både konfirmerar deras förmåga och fyller upp med hantverk och kreativitet till max. Det tar ju lite tid att examinera alla på detta sätt bara. Denna gång fick vi så generöst låna en foodtruck, men i framtiden drömmer jag om en egen grön fin gastronomifoodtruck på campus.

Text och foto: Fabian Rimfors

Gänget bakom ”gastro bean chili”, från vänster: Thora Hjartardóttir, Nicole Millward, Emma Andersson, Adam Strömgren och Elias Dissing.Gänget bakom ”gastro bean chili”, från vänster: Thora Hjartardóttir, Nicole Millward, Emma Andersson, Adam Strömgren och Elias Dissing.

Veckans meny i gastronomistudenternas foodtruck.Att komponera och beräkna lunchlådor för foodtruckförsäljning är dock bara ett delmoment i kursen Offentliga måltidskoncept. Innan den är helt slut återstår ett matlagningsprov där studenterna får två råvaror tilldelade sig, men vilka fler ingredienser de har till hands vet de inte förrän på provdagen.

Gastro bean chili.

Gastro Bean Chili - recept

Ingredienser
4 portioner

2 styck gul lök
4 vitlöksklyftor
2 styck röd chili
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljong
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk rökt paprika
2 tsk salt
1 tsk malen koriander
1,5 tsk socker
1 tsk kakao
2 paket passerade tomater
2 paket kokta svarta bönor
2 stora burkar majskorn

Gör så här

Hacka lök, vitlök och chili och stek i olja tills de mjuknar. Tillsätt tomatpuré, alla kryddor, buljong, vinäger, socker och kakao och låt fräsa en stund. Tillsätt passerade tomater. Skölj gärna förpackningen med lite vatten och häll i grytan. Låt småkoka och reduceras såsen tills den tjocknar lite. Rör om då och då. Häll av och skölj bönorna och rör dem och majsen ner i grytan och värm upp. Servera gärna med kokt ris alternativt bröd samt picklad rödlök och gräddfil.

Ingredienser
4 portioner

2 styck gul lök
4 vitlöksklyftor
2 styck röd chili
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljong
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk rökt paprika
2 tsk salt
1 tsk malen koriander
1,5 tsk socker
1 tsk kakao
2 paket passerade tomater
2 paket kokta svarta bönor
2 stora burkar majskorn

Gör så här

Hacka lök, vitlök och chili och stek i olja tills de mjuknar. Tillsätt tomatpuré, alla kryddor, buljong, vinäger, socker och kakao och låt fräsa en stund. Tillsätt passerade tomater. Skölj gärna förpackningen med lite vatten och häll i grytan. Låt småkoka och reduceras såsen tills den tjocknar lite. Rör om då och då. Häll av och skölj bönorna och rör dem och majsen ner i grytan och värm upp. Servera gärna med kokt ris alternativt bröd samt picklad rödlök och gräddfil.

Det gick inte att fullfölja begäran.

Kontakt

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.name }}

{{ staffmember.jobTitle }}

Länk till kontaktuppgifter visas om {{staffdetails.CountDown}} sekunder.

Visa kontaktuppgifter

E-post {{ staffmember.email }}

Telefon {{ staffmember.telephone }}

Digitalt möte: {{ staffmember.zoomUrl }}

Gastronomistudenter lagar mat.

Gastronomiprogrammet

Är du intresserad av mat och måltider? Vill du arbeta som måltids- eller produktutvecklare, i kvalitets- och utvecklingsfunktioner, som livsmedelsinspektör eller mat- och dryckeshantverkare? Då kan Gastronomiprogrammet passa dig!

Bönburgare.

Examination i modern husmanskost

Hur skapar du en komplett måltid till specifika målgrupper och sammanhang? Detta examineras just nu förstaårsstudenterna på Gastronomiprogrammet i. På temat husmanskost har de fått i uppgift att skapa något nytt av det gamla.

Gastronomistudenter.

Måltidskreation och kreativitet för högskolans gastronomer

När du går sista året på en utbildning sätts allt på sin spets. Allt du har lärt dig har förberett dig inför att börja använda dina egna vingar. När gastronomistudenterna examineras i kursen Måltidskreation får de testa sina vingar och bara fantasin kan sätta gränser. Högskolan fick en liten pratstund med en av de fem grupperna som presenterade sina kreationer under dagen.

Drycker i provrör.

Jäster med gester

Kvass, öl, sima och kombucha, till och med på surdeg. Under fem månader har gastronomistudenterna jäst och förfinat sina drycker och nu är det upp till bevis. Håller de måttet? Och ger gestaltningarna rättvisa till de exotiskt porlande dryckerna i flaskorna.

Uppdaterad: 2022-10-21 av rimfab

Sidansvarig: Jakob Nord

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025