”Barn ska få chansen att lära sig älska världen!”
Fem länder, en rad olika språk. Skiftande syn på pedagogik och miljö. Är det ens möjligt att utveckla en gemensam utbildning kring hållbarhetsfrågor i förskolan? Forskarna bakom projektet ”Hållbarhet från början” antog utmaningen, och nu lanseras deras app på bred front.
Hållbarhetsfrågor är i allra högsta grad relevanta inom förskolan, menar forskarna Marie Fridberg och Thomas Beery. Med den nya appen får förskolepedagoger ett användbart verktyg för att arbeta med hållbarhet tillsammans med barnen.
Marie Fridberg och Thomas Beery, forskare inom naturvetenskapernas didaktik respektive miljödidaktik vid Högskolan Kristianstad, är på väg till Århus i Danmark. Där ska de titta närmare på förskolor med utomhuspedagogik för ett kommande internationellt forskningsprojekt. Vi har stämt träff på Malmö Central mellan tågbytena.
Det märks att frågor som berör hållbarhet och pedagogik ligger dem varmt om hjärtat. De två senaste åren har de ägnat mycket tid och kraft åt det internationella projektet ”Hållbarhet från början”. Detta har resulterat i den kostnadsfria appen ECE Academy, som nyligen lanserats på svenska, engelska, spanska, franska, kroatiska och tjeckiska. Den främsta målgruppen är förskolepedagoger runtom i världen.
– Förhoppningsvis kan de, med hjälp av appen, både få syn på bra saker som de redan gör och upptäcka nya dimensioner av hållbarhet, säger Marie Fridberg.
Hösten 2021 fick de klartecken för finansiering genom Erasmus+, och sedan dess har projektgruppen vid Högskolan Kristianstad, bestående av Marie Fridberg, Thomas Beery och Susanne Thulin, biträdande professor i pedagogik, arbetat intensivt för att ro det hela i land.
Ett konstruktivt samarbete
Projektledare Marie Fridberg beskriver det som ett gott och konstruktivt samarbete mellan de olika samarbetsparterna; Högskolan Kristianstad, den internationella organisationen OMEP som engagerat förskollärare i Frankrike, Irland, Kroatien, Sverige och Tjeckien, och teknikföretaget edChild som utvecklar appar för utbildning på webben.
Att sätta ihop en undervisningsapp som fungerar i många olika länder har dock inneburit en del utmaningar. Språk och begrepp har skilt sig åt, men också synen på hur hållbarhet ska integreras i undervisningen.
– Vi har märkt tydliga skillnader i undervisning och förutsättningar när vi besökt olika förskolor i Europa, något som varit lärorikt för de inblandade, säger Thomas Beery.
Tanken är att barn och pedagoger får utforska och lära tillsammans.
Appen är indelad i åtta moduler som på olika sätt lyfter fram hållbarhet ur miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Forskarna i Kristianstad tog sig an temat ”att möta globala utmaningar och att bli en global medborgare”. Här, liksom i de andra modulerna, varvas handfast information riktad till förskolepedagogerna, med praktiska övningar som barnen kan genomföra. Ett exempel är en karta där barnen får skildra ”min plats i världen” med hjälp av föremål de samlat under en promenad i närområdet. Ett annat är en utställning med hållbara och icke-hållbara saker barnen hittar inomhus eller utomhus.
– Tanken är att barn och pedagoger får utforska och lära tillsammans, och att ge en holistisk syn på hållbarhet – att det kan genomsyra all verksamhet, säger Marie Fridberg.
Betona det glädjefyllda
Förskollärare från Frankrike, Irland, Sverige, Tjeckien och Kroatien har varit engagerade i skapandet av onlinekursen ”Hållbarhet från början”. Tillgänglig via den kostnadsfria appen ECE Academy.
En annan utmaning har varit den grundläggande tonen i undervisningsmaterialet. Att hantera klimathot och miljöförstöring har under de senaste åren blivit allvarliga ödesfrågor för mänsklighetens överlevnad. Men forskarna har varit noggranna med att inte komma med tunga bördor eller spetsiga pekpinnar till vare sig förskolepedagoger eller barn.
Barnen ska få chansen att lära sig älska världen innan de måste rädda den.
– Det är lätt att hamna i katastroftänk. Men vi vill betona det glädjefyllda. Vi pratar inte om ekologiskt fotavtryck, utan om de positiva handavtryck vi faktiskt har möjlighet att göra, säger Marie Fridberg.
Thomas Beery håller med:
– Barnen ska få chansen att lära sig älska världen innan de måste rädda den.
Under projektets gång har en referensgrupp med ett 20-tal förskollärare från olika länder fått testa appen och komma med synpunkter och förslag. Marie Fridberg beskriver det som en nyttig erfarenhet, att driva ett storskaligt Erasmusprojekt.
– Jag har lärt mig mycket kring hur man håller ihop och jobbar för att få parterna att sträva åt samma håll.
Sedan appen släpptes för en månad sedan har den laddats ner 630 gånger; inte bara i länder runtom i Europa utan också i exempelvis Kenya och Australien.
– Vi har haft ett bra tryck, konstaterar Marie Fridberg.
Nå många fler
Nästa steg är att anpassa appen till förskollärarutbildningarna, såväl i Sverige som internationellt. Förhoppningen är att studenterna så småningom kan ta med sig det konkreta hållbarhetstänket när de går ut i arbetslivet.
– Det är spännande. Att försöka lära ut hållbarhet till individer, och berätta vad du och jag bör göra, är en sak. Men genom att istället vända sig till dem som lär ut, så har vi möjlighet att nå till så många fler, säger Thomas Beery.
Själv beskriver han appen som en verktygslåda som går att plocka fram och använda så snart tillfälle ges.
– Sedan får vi förstås lita på att de enskilda lärarna anpassar denna undervisning till sin barngrupp och sin kontext, säger han.
Hållbarhet är ett så enormt stort ämne, men om detta kan väcka folks intresse så är det ett steg i rätt riktning.
Nu ser de fram emot den internationella konferensen ”Sustainability from the start” i Kristianstad i april 2024, då presentationen av ”Hållbarhet från början” blir en av huvudpunkterna. Men även om de då sätter punkt för projektet, betyder det inte att arbetet för hållbarhet är till ända.
– Hållbarhet är ett så enormt stort ämne, men om detta kan väcka folks intresse så är det ett steg i rätt riktning, säger Marie Fridberg.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell