Fullmatat program om hälsosamt åldrande
Den 14 september slår dörrarna upp till den nationella tvådagarskonferensen Hälsosamt åldrande. Deltagarna kan bland annat lyssna på Pia Nevala Westman, som ger ett nordiskt perspektiv på folkhälsa.
Pia Nevala Westman, projektledare på Nordens välfärdscenter, vill få deltagarna vid årets konferens att lyfta blicken:
– Det finns mycket kunskap och arbete kring folkhälsa på nordisk nivå, säger hon.
Under två dagar bjuds det på ett fullmatat program på Kulturkvarteret Kristianstad. En mängd punkter täcks in, såsom fysisk aktivitet bland seniorer, existentiell ensamhet, hälsoekonomi och riktade hälsosamtal.
Albert Westergren är professor i omvårdnad på Högskolan Kristianstad, som är en av arrangörerna bakom konferensen. Han berättar hur deltagarna kommer få möjlighet att diskutera hälsosamt åldrande ur såväl kommunal som regional och nationell synvinkel.
Konferensen får också långväga besök av Pia Nevala Westman, som berättar om hälsosamt åldrande ur ett nordiskt perspektiv. Till vardags arbetar hon som projektledare i folkhälsa på Nordens välfärdscenter i Helsingfors.
"Det är uppmuntrande att se hur mycket samlad kunskap om folkhälsofrågor det finns på nordisk nivå..."
Detta är en plattform för nordisk kunskapsdelning och samverkan kring frågor som rör hälso- och socialpolitik. Bakom uppdraget står Nordiska ministerrådet, som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Social hållbarhet är en bärande del i Ministerrådets handlingsplan Vision 2030 som syftar till att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region.
– Det är uppmuntrande att se hur mycket samlad kunskap om folkhälsofrågor det finns på nordisk nivå, och hur mycket utbyte man kan få av varandra på området, säger Pia Nevala Westman.
Liknande förutsättningar men olika strategier
Hon beskriver hur de nordiska länderna har liknande förutsättningar, med åldrande befolkning och likartade välfärdssystem. Samtidigt arbetar länderna olika med strategier på nationell nivå. Som exempel ger hon den norska kvalitetsreformen ”Leve hele livet”. Här återfinns bland annat programmet ”Ett åldersvänligt Norge” och en nationell nutritionsstrategi. Norge har också till skillnad från Sverige en folkhälsolag. Ett annat exempel är Finlands program ”För ett ålderskunnigt Finland” som trycker mycket på att bevara hälsa och inneboende kapaciteter så länge som möjligt. Nationella policys som dessa är ett bra stöd för det lokala folkhälsoarbetet i kommunerna, menar Pia Nevala Westman.
– I Sverige finns inget liknande ramverk som backar upp det hälsopolitiska arbetet för äldre som grupp. Det finns mycket att vinna på att lära av varandra, så att man inte behöver uppfinna hjulet varje gång, säger hon.
På konferensen i Kristianstad kommer hon berätta mer om det nordiska samarbetet, men också om ett aktuellt kunskapsunderlag om de nordiska ländernas strukturella arbete med att främja ett hälsosamt åldrande genom mat och fysisk aktivitet.
Ett annat projekt, som hakar i det första, handlar om de nordiska ländernas insatser för att förebygga demens.
"Det är jättespännande och angeläget, eftersom demens kommer att medföra stora utmaningar för alla nordiska länder framöver."
Enligt prognoserna kommer andelen människor i Norden som drabbas av demens att fördubblas fram till 2050.
– Vi kan inte bara vara reaktiva och lägga hela ansvaret på sjukvården. Om man satsar på förebyggande insatser för förbättrade levnadsvanor och miljö, så är mycket vunnet.
Text: Kerstin Weman Thornell