Vårdförbundets Students åtgärder för en kvalitativ VFU
Vårdförbundet Student arbetar med en rad åtgärder för att Sveriges vårdstudenter ska få en kvalitativ verksamhetsförlagd utbildning.
Simulering och kliniskt träningscentrum
För en kvalitativ VFU behöver studenten ges rätt förutsättningarna och förberedelser inför de praktiska momenten. Därför ska samtliga studenter ha tillgång till kliniskt träningscentrum (KTC).
Samverkan
För att få en starkare koppling mellan akademi, lärosäte och vårdverksamhet krävs en särskild organisation med studierektor/klinisk lektor som utbildningsansvarig i verksamheten. Organisationen ska byggas upp i samverkan med utbildningsanordnaren.
Studentinflytande
Att studenter får inflytande över sin utbildning och sin studiesituation ser vi i Vårdförbundet Student som självklart. Vårdförbundet Student anser att varje lärosäte bör ha ett programråd med studentrepresentanter för att på så sätt kunna påverka och ha inflytande på sin utbildning.
Arbetsmiljö
Studenter bör få sina scheman senast två veckor i förväg. Ökad marginal för studenter att ta igen missad VFU, tid och utrymme för reflektion tillsammans med handledaren är viktiga komponenter för ett gott lärande. Studenterna ska inte ersätta ordinarie personal eller räknas in i bemanningen. Att ha ett fåtal handledare som känner till studentens mål och studentens kunskaper under VFU är en stor och viktig fråga. Studenter ska ges möjlighet till återhämtning.
Handledares förutsättningar
För en god VFU krävs det att handledaren har goda villkor och förutsättningar för uppdraget, så som tid för förberedelse och reflektion. VFU-handledare behöver ha en handledarutbildning av akademisk grund. Personalbrist och dålig arbetsmiljö för handledare påverkar även studenters arbetsmiljö.
Interprofessionellt lärande
Vårdförbundet Student anser att lärosätena ska verka för att det interprofessionella samarbetet stärks och att interprofessionellt lärande blir en prioriterad del i utbildningen till biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska och sjuksköterska. Detta för att identifiera, belysa och utveckla professionernas roller och kompetenser i hälso- och sjukvårdsteamet.
Om verksamhetsförlagd utbildning, VFU
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en central del av utbildningen till sjuksköterska, biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska. VFU är en av många grundläggande stenar i att utveckla yrkeskompetensen och det interprofessionella samarbetet. Under handledning ska studenterna få praktisk färdighetsträning och möjlighet att tillämpa sina teoretiska kunskaper inom något av sina huvudområden omvårdnadsvetenskap, vårdvetenskap, biomedicinsk laboratorievetenskap och radiografi.