Leapfrogs – en energikick för idérika studenter
Leapfrogs är världens bästa möjlighet, säger studenterna Susanne Melker och Emma Gabrils. De har själva tilldelats stipendiet två gånger, och har därmed fått tid och möjlighet att utveckla ett nytt designkoncept med integrerad AI.
Susanne Melker och Emma Gabrils läser Magisterprogrammet i Digital design på Högskolan Kristianstad och har, genom stöd från Leapfrogs, utvecklat ett designkoncept med AI som designmaterial.
Susanne Melker och Emma Gabrils lärde känna varandra på utbildningen Digital design som de läser på distans från Högskolan Kristianstad. De bestämde sig för att skriva B-uppsats tillsammans, och var båda nyfikna på artificiell intelligens och vilken roll denna kan spela i designprocessen.
AI som verktyg i designprocessen
– Grundtanken är att använda AI som ett verktyg och stöd för designstudenter när de tar fram nya idéer, säger Susanne Melker.
De diskuterade hur AI kunde stödja i olika stadier; både i den inledande breda och vilda brainstormingen, och i det mer fortsatta målinriktade arbetet att förfina en idé.
"Tanken är inte att AI ska ta över och generera idéer, utan att det ska vara som ett stöd i den egna kreativa processen."
– Med stöd från AI kan man bolla förslag och se idéer ur nya synvinklar. Vad händer till exempel om man tar en befintlig idé, men istället tänker som en karaktär i en bok? säger Susanne Melker.
– Ja, tanken är ju inte att AI ska ta över och generera idéer, utan att det ska vara som ett stöd i den egna kreativa processen, säger Emma Gabrils.
Det var hon som också fick syn på tipset på Högskolan Kristianstads webbplats, att studenter kunde söka Leapfrogs. Syftet med stipendiet är att finansiera ett projektarbete under sommaren, så att studenter har tid och råd att testa sina idéer.
– Vi skrev ju vår B-uppsats om ämnet, men insåg att vi gärna ville fortsätta och utveckla det på riktigt, säger Susanne Melker.
Leapfrogs - en nyckel till fortsatt utveckling
Emma Gabrils och Susanne Melker sökte och fick stipendiet. Tack vare detta kunde de ägna sommaren 2022 åt att skapa en första prototyp till det som skulle bli AiFacilitate.
– Det hjälpte oss verkligen. Projektet är väldigt omfattande, men tack vare stipendiet blev det lite mer görbart, säger Emma Gabrils.
I samma veva fick företaget Open AI stort genomslag, och Emma Gabrils och Susanne Melker förstod att företagets tjänster skulle ge en rejäl skjuts åt deras projekt. De bestämde sig för att utveckla projektet till ett examensarbete och, om möjligt, söka Leapfrogstipendiet ännu en gång.
– Det kändes ganska givet att vi ville fortsätta med detta, även om oddsen verkade ganska låga att vi skulle få stipendiet igen, säger Emma Gabrils.
Men till deras stora lycka beviljades deras ansökan ännu en gång, och i somras kunde de arbeta vidare med utvecklingen av AiFacilitate.
"Det är verkligen inspirerande att ta del av vitt skilda resor och projekt. En riktig energikick!"
De betonar dock att Leapfrogs inte bara handlar om ren finansiering av projektarbeten. Lika värdefullt har träffarna i Lund varit, då de fått delta i workshops, lyssna på gästföreläsare och möta andra studenter som arbetar med projekt.
– Det är verkligen inspirerande att ta del av vitt skilda resor och projekt. En riktig energikick! säger Susanne Melker.
Nätverken och kunskapen som förmedlats vid dessa träffar har de kunnat dra nytta av i det fortsatta arbetet.
"Vi hoppas ju att detta kan bli ett system som kommande designstudenter kan använda."
Sommaren 2023 ägnades till stor del åt kodande, och så småningom började en fungerande prototyp ta form.
– Vi hoppas ju att detta kan bli ett system som kommande designstudenter kan använda. Det hade vi själva velat ha när vi pluggade design, säger Emma Gabrils.
Positiva möjligheter med AI som stöd
De är noggranna med att påpeka att det inte handlar om att låta AI göra arbetet åt studenterna, utan om att låta AI stödja och främja studentens egna egenskaper och kvaliteter, så att studenten kan vässa sina förmågor.
– Ja, så länge AI används på rätt sätt, som ett verktyg för att själv bli bättre, så ser jag positiva möjligheter i hur man kan använda tekniken, säger Emma Gabrils.
"Leapfrogs är världens bästa möjlighet!"
En stor del av hösten har ägnats åt att skriva en artikel om projektet, som kan publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Men framöver hoppas de återigen kunna ta upp det konkreta arbetet med AiFacilitate
De är båda överens om att stipendiet från Leapfrogs varit avgörande för projektet.
– Leapfrogs är världens bästa möjlighet! Jag skulle vilja säga till alla som har en tanke som de vill prova: sök stipendium! Då kan man testa på heltid under sommaren. Och även om projektet skulle misslyckas så har man åtminstone provat och fått lärdomar längs vägen, säger Susanne Melker.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat