Nordiskt forskningsprojekt för att öka rörelse i förskolan
En grupp på elva forskare från Norden har gått samman i ett nytt samarbetsprojekt för att fortsätta utforska vikten av rörelse i förskollärarutbildningen. Målet med projektet är att utveckla en specialanpassad kurs för blivande förskollärare.
Projektet går under namnet MovECE och utgör en fortsättning på ett tidigare initiativ som fokuserade på förskolans läroplaner och hur fysisk aktivitet betonas i de olika nordiska länderna. Forskarna, som ingår i ett nätverk, har beviljats knappt 400 000 kronor från Nordplus Higher Education för att föra arbetet vidare.
– Vi märker att så fort vi börjar prata om förskola har vi skillnader även om vi tycker att vi är lika i de nordiska länderna, det är spännande och man lär sig något hela tiden, säger Jan-Eric Ekberg, lektor vid Institutionen för idrottsvetenskap vid Malmö universitet och en av forskarna i nätverket.
”Sedan fyra år tillbaka är WHO:s rekommendation för dessa barn 180 minuter fysisk aktivitet om dagen.”
Forskargruppen siktar på att det nya projektet, som inleds i samband med ett möte i september, ska resultera i en nordisk kurs som är anpassad för studenter inom förskollärarutbildningen.
– Bristen på tillräcklig fysisk rörelse drabbar barn i alla åldrar, inklusive de allra minsta. Sedan fyra år tillbaka är WHO:s rekommendation för dessa barn 180 minuter fysisk aktivitet om dagen. Nu hoppas vi kunna arbeta fram en struktur för en nordisk kurs i rörelse som alla lärarstudenter kan söka och delta i, säger Ann-Christin ”Lollo” Sollerhed, universitetslektor i idrott och hälsa vid Högskolan Kristianstad.
Forskargruppen kommer också att arbeta vidare med en ny vetenskaplig artikel. På sikt hoppas de att rörelse för små barn kommer att prioriteras och att det ges utrymme i lärarutbildningen.
Text: Fabian Rimfors och Marc Malmqvist
Foto: Markus Spiske/Unsplash