Ny bok om ekosystemtjänster - ”Temat är mer aktuellt än någonsin”
Hallå där Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan Kristianstad, som skrivit den nya boken "Planera för ekosystemtjänster" tillsammans med planarkitekten Per Blomberg.
Den nya boken om ekosystemtjänster är den första på svenska som tar ett helhetsgrepp om ämnet. Ingemar Jönsson hoppas att den ska komma till nytta på lärosätena, men också ute i kommunerna.
Ekosystemtjänster – vad innebär det?
– Det kan beskrivas som produkter och andra nyttor vi människor ständigt får från naturen i form av upplevelser, mat, material och mycket annat. Vi använder naturen för allt från skogsbruk och jordbruk till rekreation och rening av luft och vatten. Detta har ett värde för människan och påverkar vår livskvalitet; vi är i själva verket helt beroende av naturen. Men i takt med att vi tar naturen i anspråk så påverkar vi den och det finns en risk att vi förstör den. Vi behöver därför planera så att inte dessa tillgångar helt går förlorade, och det är något som uppmärksammas mer och mer.
Hur kom det sig att ni ville skriva en bok om ekosystemtjänster?
– Jag har forskat om ekosystemtjänster i kommunal fysisk planering i rätt många år nu, men idén om en bok föddes hösten 2019. Temat är mer aktuellt än någonsin, inte minst eftersom det finns ett viktigt etappmål i Sveriges miljömålssystem om att de svenska kommunerna senast 2025 ska ta hänsyn till och arbeta aktivt med ekosystemtjänster i planering och byggande. Det finns olika rapporter och guider om ekosystemtjänster, men detta är den första bok på svenska som tar ett helhetsgrepp om ämnet. Per Blomberg, som är biolog och tidigare planarkitekt på Kristianstad kommun, har också stor kunskap och erfarenhet av att arbeta med ekosystemtjänster, så det blev ett bra samarbete där vi kombinerar det teoretiska med det praktiska.
Vem hoppas ni ska läsa boken?
– Jag tror att den kan fylla ett behov som kursbok i utbildningar om samhällsplanering, men den kan också vara till nytta för miljöstrateger, kommunekologer, planerare och beslutsfattare ute i kommunerna som vill fördjupa sin förståelse för ekosystemtjänster. Jag upplever att intresset är stort, och vi har myndigheter som Naturvårdsverket och Boverket som länge arbetat för att öka och sprida kunskapen inom detta område.
Vilka är de stora utmaningarna vad gäller planering för ekosystemtjänster?
– Sverige ligger visserligen ganska långt framme, men lagstiftningen kring planering innebär ändå stora utmaningar för dem som ska planera för ekosystemtjänster. En av utmaningarna är förstås när det uppstår målkonflikter. En klassisk krock är när man konkurrerar om samma plats för rekreation och bostadsbyggande. Och det är inte så enkelt att synliggöra och räkna fram ett värde på naturupplevelser; det är något som man ofta brottas med i detta fält. Hur värderar man en skogspromenad? I boken tar vi bland annat upp olika miljövärderingsmetoder.
Bokens omslag pryds av en bild från Kristianstads Vattenrike. Hur kommer det sig?
– Kristianstad och Vattenriket var faktiskt bland de första i Sverige att ta upp begreppet ekosystemtjänster och börja jobba med det på allvar, och det är ett centralt perspektiv i Vattenrikets verksamhet. Så omslagsbilden på bron till naturum Vattenriket är en utmärkt illustration till en bok om ekosystemtjänster.
Vad vill ni att läsarna ska bära med sig när de kommit till sista sidan?
– Vi vill att läsaren ska ha fått en djupare förståelse för vad ekosystemtjänster är, vilken betydelse de har och hur man kan jobba med dem i fysisk planering. En röd tråd i boken är att vi alltid bör försöka planera så att skador på ekosystemtjänsterna undviks, och om skador ändå uppstår behöver vi kompensera genom att skapa nya värden på annan plats så att fortsatta nettoförluster undviks. Vi kan inte bara fortsätta exploatera mark och vatten på bekostnad av andra värden som naturen ger oss, för då riskerar vi att såga av den gren vi själva sitter på och är beroende av.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Högskolan Kristianstad