Ny satsning på högskolans erfarenhetsbaserade utbildningar
Till våren 2024 gör Högskolan Kristianstad en ny satsning då de erfarenhetsbaserade utbildningarna till förskollärare och grundlärare med inriktning fritidshem förkortas med en termin. De båda programansvariga ser fram emot att möta en ny kull studenter med värdefulla erfarenheter i bagaget.
– Från högskolans håll har vi gjort ett ordentligt jobb för att våra utbildningar ska bli så bra som möjligt. Nu är vi bara taggade att få sätta igång och möta studenterna, säger Emma Jynnesjö och Madeleine Beckman Arenhill, programansvariga för de erfarenhetsbaserade utbildningarna till förskollärare respektive till grundlärare med inriktning fritidshem.
Förändringen innebär att utbildningarna kortas ner med en hel termin, samtidigt som de ger samma antal studiepoäng som tidigare. Hur kommer det sig?
– Vi har en utbredd lärarbrist och det gäller att snabbt få ut duktiga examinerade lärare i verksamheterna. Tidigare gjordes individuella bedömningar bland studenter med arbetslivserfarenhet, om vilka kurser som motsvarade deras kompetens. Nu kommer vi satsa på ett generellt tillgodoräknande av deras tidigare erfarenheter. Vi känner oss trygga med att de erfarenheter de har med sig, tillsammans med denna utbildning, gör att de kommer att säkra examensmålen, säger Madeleine Arenhill Beckman, programansvarig för utbildningen för blivande grundlärare med inriktning fritidshem.
Men när själva utbildningen blir kortare – vad har ni skurit ner på?
– Man kan säga att vi har osthylvat ner en del moment. För studenter som redan arbetat länge i verksamhet behöver vi exempelvis inte introducera läroplanen. Generellt kan vi utgå från en högre nivå och förutsätta att de redan har en förståelse för arbetet.
– Ja, de har redan tränats i de sociala relationerna bland barn i olika grupper, de har mött föräldrarna, de har jobbat med estetiska uttrycksformer, och en del har kanske också undervisat. Egentligen är det fantastiskt, hur mycket samlad kunskap dessa studenter redan besitter när de kommer till oss, säger Emma Jynnesjö, som är programansvarig för den erfarenhetsbaserade förskollärarutbildningen.
"Under studietiden märker man att studenterna får ett helt nytt förhållningssätt till sig själva, till utbildningen och till barnen."
Vad får de med sig under åren på högskolan, som de inte redan kan?
– Många tycker sig nog redan veta hur saker ska vara. Men med utbildningen kommer de få använda och kanske utmana de här föreställningarna. Det handlar om att få den teoretiska grunden, den där pusselbiten, som krävs för att få syn på helheten. Efter hand börjar de tänka mer kritiskt och ställa frågor på ett annat sätt, säger Emma Jynnesjö.
Madeleine Arenhill Beckman håller med:
– Ja, det märker vi som arbetar med dessa studenter – vid programstarten kommer de hit och tycker att de har all erfarenhet som behövs; de behöver bara plocka ut beviset. Men under studietiden märker man att studenterna får ett helt nytt förhållningssätt till sig själva, till utbildningen och till barnen. Det är otroligt roligt att som lärare få följa deras personliga utveckling.
"Det skapar möjligheter för de studenter som befinner sig mitt i livet och kanske har familj, hus och jobb. De kan få ihop utbildningen med vardagslivet."
Liknande utbildningar finns på andra orter i landet. Varför ska de söka sig till just Högskolan Kristianstad?
– Jag lyfter gärna fram vår långa erfarenhet. Vi var ett av de första lärosätena som började bedriva denna typ av utbildningar. Vi kan det vi gör. Distansutbildningen bidrar också till att vi kan ha en bred rekrytering och sökande från hela landet. Det skapar möjligheter för de studenter som befinner sig mitt i livet och kanske har familj, hus och jobb. De kan få ihop utbildningen med vardagslivet, säger Madeleine Arenhill Beckman.
– Vår VFU är också omtyckt eftersom vi har lärare som besöker och handleder studenterna där de befinner sig. Högskolan har dessutom en stark koppling mellan utbildning och forskning. Detta går hand i hand i varje kurs vi ger, och är något som utmärker HKR. Många studenter berättar att de kan ta med sig kunskaper om den senaste forskningen när de har diskussioner i sitt arbetslag, säger Emma Jynnesjö.
"Arbetsmarknaden öppnar sig också på ett helt nytt sätt. De kan söka andra jobb, få bättre betalt och få en annan frihet i yrkeslivet."
Hur ser framtiden ut för de studenter som väljer dessa yrkesinriktningar?
– Idag finns många barnskötare som känner att de sitter fast på sina jobb eftersom de inte är behöriga att söka andra tjänster. Genom att få lärarlegitimation får de inte bara en ny yrkestillhörighet. Arbetsmarknaden öppnar sig också på ett helt nytt sätt. De kan söka andra jobb, få bättre betalt och få en annan frihet i yrkeslivet, säger Madeleine Arenhill Beckman.
Ansökan till vårens utbildningar är öppen mellan 15 september och 16 oktober 2023.
Text: Kerstin Weman Thornell