Östlund i SVT om specialpedagogik
I dag är det Specialpedagogikens dag. Högskolans biträdande professor i pedagogik med inriktning specialpedagogik, Daniel Östlund, föreläser om de stora utmaningar som utbildningarna för barn med intellektuell funktionsnedsättning står inför. Konferensen är digital och har över 1 800 deltagare, men SVT är också på plats och så att ännu fler ska kunna ta del av nya rön och insikter.
Daniel Östlund föreläser om utmaningarna specialpedagogiken står inför.
Daniel Östlund ska ge en tillbakablick över förändringar inom skolformen och utmaningar inför framtiden. Bland annat berör han frågor om lärarbehörighet och organisering.
Vilka är utmaningarna som utbildningarna står inför?
– En utmaning är hur vi ska kunna säkerställa att andelen behöriga speciallärare ökar. En annan är kommunernas olika sätt att organisera själva undervisningen. Vissa kommuner samlar elever med intellektuell funktionsnedsättning i egna skolor, vilket gör det svårt att på daglig basis och spontant samverka och samspela med kamrater i grundskolan, påpekar Daniel Östlund.
”De här barnen, unga och vuxna behöver också få bättre möjligheter att delta i förenings- och fritidsaktiviteter.”
Vad ser du fler för utmaningar?
– Unga vuxna som har intellektuell funktionsnedsättning har svårare för att etablera sig på arbetsmarknaden eller att studera vidare. De här barnen, unga och vuxna behöver också få bättre möjligheter att delta i förenings- och fritidsaktiviteter, och för det behövs insatser, både nationellt och lokalt.
– Omsorgslagen som kom 1967, och gav alla elever som har intellektuell funktionsnedsättning lagstadgad rätt till skola och utbildning, var en oerhört viktig milstolpe. Innan dess var de hänvisade till de institutioner och vårdinrättningar som fanns vid den tiden.
Hur har synen på specialpedagogik förändrats över tid?
– I Sverige gick vi under 1960-talet och de följande två decennierna i frontlinjen vad det gäller utvecklingen inom många områden för den här gruppen. Framöver behöver vi ta upp den bollen igen, inte minst från politiskt håll, för att bidra till utvecklingen av goda livsvillkor för människor med intellektuell funktionsnedsättning, menar Daniel Östlund.
SVT är på plats och spelar in konferensen, av vilken valda delar kommer att sändas i Kunskapskanalen vid senare tillfälle.
Text: Stockholms universitet
Foto: Privat