"Det är en bred utbildning som öppnar många dörrar."
Räntabilitet, kapitalkostnad och omsättningshastighet är termer som Robin Lund är väl bekant med. Efter tre år på ekonomprogrammet, med inriktning bank och finans, ska han snart ge sig ut och söka arbete. ”Ekonomer finns ju överallt” säger den före detta kocken.
Robin Lund gick kockutbildningen i gymnasiet och arbetade flera år i restaurangkök. De krångliga arbetstiderna i restaurangbranschen fick honom att lämna köket och sätta sig i skolbänken för att satsa på sitt andra stora intresse: ekonomi.
- Varför ska mina pengar få semester medan jag själv jobbar varje dag?!
Så resonerade Robin Lund, och bestämde sig för att investera sin lön från restaurangköket i aktier och fonder, i stället för att låta dem vila på ett bankkonto. Allt eftersom pengarna växte, så blev också hans intresse för ekonomi större.
– Till slut tänkte jag: det måste finnas ett yrke där man får göra detta till vardags – och det fanns det!
Numera går Robin Lund sjätte terminen på ekonomprogrammet med inriktning mot bank och finans, och om några månader tar han examen från Högskolan Kristianstad.
Spännande resa
Tre år kan gå ganska snabbt. Han minns de första trevande dagarna som heltidsstudent på ekonomprogrammet hösten 2020.
– I början var jag förstås lite nervös, och den första kursen blev lite av en prövotid, men snart kom jag in i studietekniken och fick grepp om vad som efterfrågades.
Robin beskriver hur det första året lägger grunden för att kunna ta till sig kurserna de påföljande terminerna. Efterhand har han och studiekamraterna blivit alltmer införstådda i ekonomiska termer som räntabilitet, kapitalkostnad och omsättningshastighet. De har diskuterat bankernas uppbyggnad, hur pengar skapas och hur företag kan värderas – kunskaper som varit till nytta under det senaste årets ekonomiska turbulens.
– Nu förstår jag verkligen vad de pratar om på nyheterna. Samtidigt blir man också mer kritisk, och börjar tänka annorlunda. Är detta verkligen lönsamt, eller finns det andra alternativ?
"Har man några funderingar är det bara att knacka på dörren och fråga, eller stanna kvar efter lektionen."
En av de saker som gör att han gärna rekommenderar högskolans ekonomprogram, är den täta kontakten med lärarna på utbildningen.
– Har man några funderingar är det bara att knacka på dörren och fråga, eller stanna kvar efter lektionen. Den öppenheten är ett stort plus.
Händelserika år
Robin Lund har under studietiden valt att engagera sig som studentrepresentant i utbildningsrådet och i fakultetsnämnden, och som mentor för studenter i de lägre årskurserna.
– Jag hade själv ett bra stöd från studiementorn när jag började läsa. Jag har gått yrkesförberedande linje på gymnasiet, vilket inte innehöll så mycket teori, och hade därför god nytta av en del tips kring att plugga på högskola.
Robin Lund beskriver utbildningen som omväxlande, då lugna perioder varvats med mer intensiva och tidskrävande. Till vardags bor han med sin sambo i Glumslöv norr om Landskrona. Vissa morgnar har han klivit upp klockan fem för att hinna tågpendla tvärs över Skåne.
– För mig har det funkat bra. Man hinner mycket på tåget…
"Det är en bred utbildning som öppnar många dörrar."
Snart är pendlandet över. I juni tar han examen och kan börja se sig om efter arbete. Han är själv inte särskilt orolig för att gå arbetslös någon längre tid.
– Det är en bred utbildning som öppnar många dörrar. Vi har haft många gästföreläsare som betonat att de verkligen söker folk. Ekonomer finns ju överallt!
Själv vill han gärna få ett arbete där hans kompetens sätts på prov. Kanske som finansiell rådgivare, där han kan hjälpa företag och privatpersoner med ekonomin. Eller också ett jobb som berör aktieanalys och företagsvärdering, vilket går ut på att sätta en prislapp på ett företags verksamhet.
Och även om steget mellan hans tidigare arbete som kock och det framtida som ekonom, verkar stort, kan Robin Lund hitta många likheter mellan de båda yrkena:
– Båda handlar om att hjälpa människor – antingen med att ge dem en bra matupplevelse, eller att ge dem bättre ekonomi.
Text och bild: Kerstin Weman Thornell