20 år av mat- och måltidsvetenskap: Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad firar jubileum
Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad firar tjugo i år.
Sedan starten 2004 har programmet utvecklats till en av Sveriges ledande utbildningar inom mat- och måltidsvetenskap och har spelat en avgörande roll för kompetensförsörjningen inom livsmedelssektorn.
Under två decennier har Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad utbildat hundratals studenter som idag är verksamma inom en rad olika områden såsom livsmedelsindustrin, offentlig måltidsverksamhet, livsmedelskontroll och forskning och utbildning. Programmet har varit en drivande kraft bakom utvecklingen av regionens kulinariska identitet och har bidragit till att stärka Skånes position som en matdestination i världsklass.
Sarah Forsberg är universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap och programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Sarah är själv alumn vid programmet och har således stått och suttit på båda sidor av skolbänken.
–Vi är oerhört stolta över vår utbildning, våra studenter och de framsteg vi gjort under de senaste 20 åren. Gastronomiprogrammet har inte bara fostrat skickliga yrkesverksamma, utan har även varit en katalysator för innovation och hållbarhet inom matsektorn.
Vilka milstolpar minns du bäst?
– Det har hänt mycket sen jag började som student 2011. Händelser som utmärker sig är när vi som enda gastronomiprogram fick högsta betyg av UKÄ 2014 och när vi sen startade magisterprogrammet. Men det händer saker hela tiden, inte minst tack vare allt roligt som studenterna tar sig för. Gastronomer har smaksatt både Eurovision och Kristianstads 400-årsfirande, vilket är några av de minnesvärda händelserna som dyker upp i minnet
Fisktävlingsvinnare, större bredd och framtid
Även Viktoria Olsson, biträdande professor i mat- och måltidsvetenskap och programområdesansvarig mellan 2018 och 2024, minns tillbaka på ett smörgårdsbord av händelser genom åren.
– Att Sarah Forsberg är programmets första doktor måste nämnas, att vi har bjudit flera utbildningsministrar på mat och fika samt våra studenter som åkte till Paris och vann en europeisk tävling i hållbar användning av fisk.
– Det är kul att vi idag har en lite bredare palett av studenter. Både de som har mathantverket med sig och de som har maten som passion men som kommer från helt andra yrken, som sjuksköterska eller frisör. Det ger en bra bredd och innebär en pedagogisk utmaning som bara är rolig.
Var ser du gastronomiprogrammet om 10 år?
– Hållbarhetsfokuset kommer att bli ännu större. Vi hör på studenterna att de vill laga ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar mat. Beredskapsfrågor blir också allt viktigare. Det kan nog bli så att pendel svänger mot att gräva ännu mer där vi står. Vi kan ju fortfarande ta intryck från andra matkulturer men använda de råvaror som finns runt omkring oss.
Utöver betydelsen för arbetsmarknaden har programmet även bidragit till viktiga forskningsframsteg. Genom nära samarbeten med näringslivet och andra universitet har programmet medverkat till studier inom hållbar matproduktion, framtida mat, sensorik och matkultur. Insatser som inte bara främjat den lokala gastronomiska scenen utan också satt avtryck internationellt.
Tårta från firandet. Givetvis bakad i köket på gastronomiprogrammet.
Festligheter för att fira jubileet
20-årsfirandet uppmärksammades den 6 september vid Högskolan Kristianstad då gamla och nya studenter och medarbetare tillsammans med samarbetspartners träffades för att både prata framtid och programmets historia.
En av dem som var på plats var Bitte Müller-Hansen. Hon undervisade från starten 2004 och var sedan programområdesansvarig från 2009 fram till pensionen 2018. Även Bitte nämner UKÄs högsta betyg som viktig för programmet och tillägger att Karin Wendins inträde och större fokus på forskning ytterligare höjde nivån.
– Vi såg att studenterna fick jättebra jobb och att branschen insåg värdet i gastronomerna kompetens och vad de kan bidra med. Det är nästan som att vi skapade en ny yrkeskategori som inte funnits tidigare. Nu finns ju gastronomer överallt. Jag läser fortfarande verksamhetsberättelserna varje år och är så imponerad.