Forskare på högskolan får stipendier från Sten K Johnsson stiftelse
Årets stipendieutdelning från Sten K. Johnssons stiftelse ägde igår rum i Crafoordsalen på Ekonomihögskolan i Lund. Bland de 54 stipendiaterna återfinns två från Högskolan Kristianstad, Gita Hedin och Anna-Karin Edberg, båda från fakulteten för hälsovetenskap.
Anna-Karin Edberg och Gita Hedin
Gita Hedin, Universitetslektor i folkhälsovetenskap, du tilldelades ett stipendium på 200 000 kronor inom området ”bildning”. Vad ska du göra för pengarna?
–Stipendiet ger mig resurser att genomföra sömngrupper, samarbeta och samverka med externa parter. Dessutom ger det mig extra drivkraft till att fortsätta arbeta för att främja ungdomars sömn och psykiska hälsa. Stipendiet kommer att användas för att genomföra sömngrupper utifrån KBT-insomni med ungdomar i åldern 16-19 år. Stipendiet kommer även att användas för att presentera resultat vid nationella och internationella konferenser och i vetenskapliga och populärvetenskapliga tidskrifter.
– Jag är oerhört tacksam för denna möjlighet. Att få detta stipendium för att genomföra sömngrupper ”Nyckeln till Akademisk Framgång o Psykisk Hälsa för Ungdomar” betyder mycket för mig som junior forskare. Med stödet från Sten K Johnsons Stiftelse kan jag fördjupa och bredda min forskning inom sömn och psykisk hälsa hos ungdomar, vilket inte bara kommer att bidra till att flytta forskningen framåt utan öppna även upp för nya möjligheter till innovation, samhällsutveckling och nyttiggörande.
Anna-Karin Edberg, Professor i omvårdnad, ditt stipendium är på 180 000 kronor inom området ”litteratur”, för arbete med en kommande bok. Vad ska boken handla om?
– Bokens arbetsnamn är ”Hur gör vi personcentrering” och är en lärobok som har fokus på personcentrering inom forskning, utbildning och praktik. Vi har idag ganska omfattande kunskap om att vård och omsorg ska vila på en personcentrerad grund, men hur får man till det i praktiken? Det finns tyvärr fortfarande alltför många exempel på när vården inte är personcentrerad och patienten/vårdtagaren behandlas ett ”objekt”. Även om vår sjuksköterskeutbildning har en tydlig grund i personcentrering, liksom vår forskarutbildning, finns det en fortfarande en brist på kunskap och praktiska exempel på hur man faktiskt gör. Det glappet hoppas vi att boken ska överbrygga.
Vilka är ni som skriver boken?
– Vi är sex redaktörer som representerar forskning och utbildning inom omvårdnad på grund, avancerad och forskarnivå samt en enhetschef som representerar praktiken och en politiker som representerar samhällsnivån. Boken involverar mer än 40 författare från vår fakultet. Dessutom återfinns beslutsfattare och praktiker på kommunal, regional och nationell nivå som författare, liksom studenter och doktorander.
Sten K. Johnssons stiftelses stipendier delas ut inom områdena bildning, entreprenörskap, litteratur, medicin, musik, teknik och utbildning. Både Gita och Anna-Karin poängterar hur viktiga stipendierna är för att kunna tillgängliggöra kunskap för en bredare publik.