Första Fulbrightstipendiaten undersöker skåningarnas inställning till klimatanpassning
Högskolan Kristianstad fick ifjol sin första Fulbrightstipendiat. Nu tar Ryan Bergstrom med sig lärdomar hem om svensk undervisning, forskning och fikakultur.
Ryan Bergstrom, Högskolan Kristianstads första Fulbrightstipendiat.
Till vardags är Ryan Bergstrom docent vid University of Minnesota Duluth. Sedan september är han den första Fulbrightstipendiaten på Högskolan Kristianstad och aktiv främst på landskapsvetarprogrammet. Att det blev Högskolan Kristianstad, och inte något av de större universiteten i Sverige, förklarar Ryan dels har att göra med kontakter, dels med att han beskriver sig som en småstadskille.
–Som stipendiat behöver du en särskild inbjudan från universitetet du vill till och jag hade stött på Thomas Beery, professor i miljödidaktik, tidigare i akademiska sammanhang hemma i Duluth. Han hade sagt den här klassiska ”om du någon gång kommer till Sverige…”. Så jag hörde av mig till honom och på den vägen är det. Men Kristianstad Högskola passar mig perfekt och familjen trivs utmärkt i Åhus där vi bor under det här året.
Kunskap- och kulturutbyte och anpassning till fikakultur
Syftet med det prestigefyllda Fulbrightprogrammet är att dela professionella och kulturella erfarenheter mellan USA och andra länder. Anpassningen till den fikakultur som råder vid svenska lärosäten visade sig till en början vara en utmaning för Ryan.
–Vi har inte fikaraster på universiteten i USA. Än mindre dedikerade fikarum och ofta äter jag lunch ensam framför datorn. Till en början undrade jag hur jag skulle få något gjort, skrattar Ryan. Däremot har ni inte samma informella möten likt de jag har hemma i USA där det ofta knackar på min dörr. Så när jag väl kom in i det har jag blivit betydligt mer effektiv eftersom jag vet att jag har mina block mellan fikor och lunch där jag kan arbeta ostört.
Rent undervisningsmässigt är Ryan imponerad över det svenska systemet med block där studenterna kan fokusera på ett område åt gången. I USA läser studenterna ofta flera olika kurser i olika ämnen samtidigt.
– Om det är något jag vill ta med mig hem är det just det, den tydliga uppdelningen. Att studenterna läser ett ämne mer fokuserat istället för att ta flera olika kurser samtidigt. Men vi får se, den akademiska världen är inte alltid supersnabb att förändra, fortsätter Ryan.
Forskning om attityd till klimatanpassning
Även om själva Fulbrightstipendiet närmar sig sitt slut fortsätter Ryan Bergstrom sitt arbete vid Högskolan Kristianstad fram till i augusti. Delvis för att familjens dotter ska kunna gå färdigt skolåret men också för att avsluta den forskningsprojekt som påbörjats under året. En studie om skåningarnas attityder och beredskap för klimatförändringar och som han gör tillsammans med Thomas Beery.
–Initialt skulle vi undersöka Skånes kustlinje samt Öland och Gotland. Men det blev ganska tidigt klart att Skåne är epicentrum för klimatförändringarnas effekter i Sverige. Så vi beslutade oss för att bara studera Skåne och dess invånares inställning.
Nu återstår analyserandet av data innan en rapport ska presenteras senare under året och flyttlasset går hemåt Duluth.