Gastronomistudenter vinnare av Food Hack 2024
Studenter från gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad blev vinnare i innovationstävlingen Food Hack 2024. Deras vinnande bidrag, "Onlineskafferi", är en komplett digital lösning för att hålla koll på matvaror i ditt skafferi och kylskåp, som ska leda till minskat matsvinnet. Första priset på 50 000 kronor delades ut i samband med konferensen ”Spot on Food”.
Vinnande laget "Onlineskafferi" i Food Hack 2024: Isabelle Bengtsson, Josefin Hansen och Madeleine Magnusson som alla läser gastronomiprogrammet, samt Edhar Older, business administration, Tartu universitet.
Det vinnande laget, som till tre fjärdedelar består av studenter från gastronomiprogrammet, presenterade en digital helhetslösning för hushåll som hjälper till att minska matsvinn genom att hålla koll på matvaror i skafferiet och kylskåpet. Idén är att en app ska ge information och påminnelser om utgångsdatum och använda AI-teknik för att rekommendera recept, baserat på de ingredienser som redan finns hemma. Appen ska även kunna erbjuda prisjämförelser från lokala butiker för ingredienser som saknas.
Under 48 intensiva timmar arbetade deltagarna i lag i den internationella innovationstävlingen ”Food Hack” för att ta fram lösningar på globala utmaningar inom livsmedelssystemet. Lösningarna ska möta pågående kriser som brist på resurser och klimatpåverkan, och bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen.
Tävlingen genomfördes inom ramen för det europeiska universitetssamarbetet COLOURS.
Juryns motivering:
“Årets vinnare av Food Hack har en fantastisk idé med stor potential att ta itu med en av de största miljöutmaningarna vi står inför idag. För att lösa problemet med den stora mängden matsvinn i hushållen behöver vi samarbeta över branscher och hitta lösningar som gör det enkelt för hushåll att fatta bättre beslut. Juryn ser fram emot nya recept som gör att vi kan använda mat som annars skulle ha kastats.”
Läs Krinovas pressmeddelande om tävlingen.