Krisberedskap i fokus: Utbildning rustar chefer för osäker framtid
Högskolan Kristianstad, Kristianstad kommun och Länsstyrelsen Skåne fortsätter den gemensamma satsningen på krisledning i regionen. I höst går en andra utbildningsomgång av stapeln för att ge chefer bättre beredskap inför framtida kriser.
Per Siljeklint, universitetsadjunkt i företagsekonomi, Högskolan Kristianstad och programansvarig Civil beredskap och krisledning
Nyligen avslutades den första omgången av utbildningsprogrammet Civil beredskap och krisledning som vänder sig till första linjens chefer inom samhällskritisk verksamhet. Programmet kombinerar teori och praktik för enkel och direkt tillämpning i den egna verksamheten.
– Det är fantastiskt att se hur deltagarna samlat sin kunskap och delat med sig av sina erfarenheter. I osäkra situationer kan det vara skrämmande att leda, men genom att vara väl förberedd blir ledarskapet både starkare och mer effektivt. Utbildningen har gett deltagarna fler och bättre verktyg för att agera och att ta nödvändiga beslut när det verkligen gäller, säger Per Siljeklint, universitetsadjunkt i företagsekonomi, Högskolan Kristianstad och programområdesansvarig för ledarskap och civil beredskap.
Bakgrunden till den nya utbildningen är en förändrad omvärld och en större osäkerhet som ökar behovet av att kunna hantera och förebygga komplexa situationer. Utbildningen är en del av en ny satsning och arena för att öka kompetensen för chefer i både offentlig och privat sektor.
– Utbildningen är ett viktigt initiativ för att stärka regionens beredskap för oförutsedda händelser. Det första tillfället vigdes till kommunerna men vi hoppas nu kunna lyfta ut det till näringslivet och få samma genomslag där, säger Tina Gunnarsson, Kristianstads kommuns näringslivsstrateg.
Utbildningen planeras att genomföras minst 2 gånger per år under perioden 2024–2027. Nästa omgång startar i september. Totalt kommer mer än 300 chefer att ha möjlighet att genomgå utbildningen.
Sagt om utbildningen:
– Alla behöver steppa upp, från kommuner och regioner till privata företag. Ledarskap och krisberedskap är viktig på alla nivåer, och vi måste börja tänka att saker kan hända och rusta för det. Det är så lätt att ha skygglapparna på, utbildningen har hjälpt mig att komma ur min bubbla. Nu kan vi göra rätt saker för att säkra vår verksamhet och vara förberedda. Våra risk- och sårbarhetsanalyser kommer att bli bättre och samarbetet mellan olika enheter kommer att öka.
Sandra Mårtensson, Enhetschef på funktionsstöd i Kristianstad, en av deltagarna under programtillfället.