Magisterutbildningen ledde till arbete i Sverige
I bagaget hade Emma Verstraelen en utbildning till dietist. Men istället för att söka arbete hemma i Belgien valde hon att läsa Magisterprogrammet i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad – en möjlighet att både bredda och fördjupa kunskaperna.
I sitt arbete som dietist på sjukhuset i Hässleholm får Emma Verstraelen hjälpa patienterna att göra kloka matval.
Fullkornspasta, havrefras och lågkaloridryck med päronsmak. Förpackningarna står uppradade på hyllan i Emma Verstraelens arbetsrum. Hon är dietist på sjukhuset i Hässleholm och lär patienterna hur de kan göra matval som främjar hälsan.
– Det är ett tacksamt jobb. Många patienter behöver hjälp med maten, och det känns fint att kunna bidra till att de mår bättre och får mer energi.
"Skandinavien ligger rätt långt framme i frågor som gäller nutrition."
Emma Verstraelen är född och uppvuxen i Antwerpen i Belgien, och där studerade hon till dietist. När det var dags för praktik inom utbildningen, började hon kika på möjligheterna att resa utomlands – gärna norrut.
– Skandinavien ligger rätt långt framme i frågor som gäller nutrition. Jag fick också en positiv bild av just Högskolan Kristianstad.
"Man fick möjlighet att fördjupa sig i ämnen man var särskilt intresserad av."
Under några månader deltog hon i ett projekt på högskolan som kretsade kring finger food – mat som är särskilt anpassad för äldre personer med motoriska ätsvårigheter. Under denna tid fick hon också nys om högskolans ettåriga magisterprogram i mat- och måltidsvetenskap, och ansökte om att få börja inför våren 2021.
– Jag var ännu inte redo att ge mig ut på arbetsmarknaden som dietist, utan kände att jag ville studera vidare. Magisterprogrammet lockade mig eftersom det verkade väldigt flexibelt. Man fick möjlighet att fördjupa sig i ämnen man var särskilt intresserad av.
Själv valde hon att ägna stora delar av studierna åt hälsa, nutrition och hållbarhet. Hon berättar att pedagogiken och sättet att studera skiljer sig mellan svenska och belgiska lärosäten. Från Belgien var hon van vid att tenta av alla kurser i slutet av terminen, medan studierna vid Högskolan Kristianstad innebar mer inlämningar längs vägen.
– För min del var det faktiskt lite enklare att plugga på det svenska sättet, där man betar av uppgifterna efter hand.
Magisteruppsatsen kom att handla om inställningen till att äta insekter, och blev en jämförelse mellan belgiska och svenska konsumenter. Studierna hölls på distans, men Emma Verstraelen valde att förlägga pluggandet till både Sverige och Belgien. Efter avklarad magisterexamen började hon studera svenska.
– Jag funderade på att flytta hit och visste att jag behövde svenskan för att ha möjlighet att hitta ett arbete.
Efter avklarat test i svenska på gymnasienivå kunde hon ansöka om svensk legitimation som dietist, och en kort tid därefter fick hon tillsvidaretjänsten på sjukhuset i Hässleholm. Här ingår hon i ett team med ett par andra kollegor och ägnar sig främst åt patienterna på medicinska avdelningen och akuten.
– Det vi mest tittar på är undernäring. Vi kontrollerar riskfaktorer: patienternas vikthistorik, BMI och möjliga ätproblem som nedsatt aptit. Om behovet finns så upprättas en nutritionsvårdplan.
"Det hjälper mycket, att ha fått en förståelse för komplexiteten i matvalet."
Emma Verstraelen menar att hon fick med sig viktiga kunskaper från magisterprogrammet som hon haft god nytta av i det dagliga arbetet som dietist. En av kurserna i utbildningen handlade om just matval, och vilka faktorer som påverkar konsumenterna inför en måltid.
– Det hjälper mycket, att ha fått en förståelse för komplexiteten i matvalet.
"Den här utbildningen är väldigt öppen. Så till dem som är intresserade skulle jag ge rådet: Våga testa!"
Emma Verstraelen tycker själv att hon hamnat helt rätt i arbetslivet, som dietist på ett svenskt sjukhus, och magisterprogrammet vid Högskolan Kristianstad var ett av flera avgörande steg på vägen.
– Den här utbildningen är väldigt öppen. Den ger chansen att fördjupa kunskaperna inom de ämnen man tycker är spännande, men man kan också utmana sig själv och upptäcka helt nya områden. Så till dem som är intresserade skulle jag ge rådet: Våga testa!
Text och foto: Kerstin Weman Thornell