Ny rapport visar: Arbetsgivaren missar kompetens hos var fjärde specialistsjuksköterska
En ny rapport visar på stora utmaningar inom kompetensutnyttjande av specialistsjuksköterskor inom vård av äldre. I studien som ligger till grund för rapporten uppger var fjärde person att arbetsgivare inte fullt ut tar tillvara på den specialistkompetens som de besitter.
Studien som genomförts gemensamt av sju lärosäten har tillfrågat specialistsjuksköterskor vård av äldre om deras upplevelse av utbildning och yrkesliv efter genomförd examen. En majoritet är nöjda med båda, men hela 25 procent upplever att deras kompetens inte tas tillvara på nuvarande arbetsplats.
–Det finns flera statliga utredningar som visar att det brister i den vård som ges till äldre personer. Därtill finns det en överenskommelse mellan stat och SKR att kompetensen i vård av äldre måste användas mer optimalt, säger Ingela Beck, biträdande professor vid Högskolan Kristianstad och projektledare bakom studien. Rapporten visar att det finns mycket kvar att göra för att öka medvetenhet hos arbetsgivare för att säkerställa att specialistsjuksköterskorna kan ges möjlighet till att bidra maximalt till vården.
Svårt att hitta jobb
Trots att det är ett bristyrke visar rapporten att det kan ta upp till sex månader för en tredjedel av specialistsjuksköterskorna att hitta arbete efter examen, särskilt för dem utan etablerade kontakter. Undersökningen har identifierat brister i klassificeringssystemet för specialistsjuksköterskor vård av äldre, vilket kan leda till osynlighet på arbetsmarknaden och svårigheter att matcha kompetens med tillgängliga tjänster.
–Det är ett systemfel att det saknas specifik klassificering för specialistsjuksköterskor vård av äldre. Det är klart att det är svårare att hitta jobb om det inte finns annonser ute för de här tjänsterna, säger Anne-Marie Boström, universitetslektor på Karolinska Institutet som varit med och författat rapporten.
Förbättringspotential hos både lärosäten och arbetsgivare
Att rapporten pekar på så tydliga kunskapsluckor hos arbetsgivarna får både Ingela Beck och Anne-Marie Boström att reflektera över vad de själva som lektorer på lärosäten kan göra för att uppmärksamma verksamhetsföreträdare och arbetsgivare på utmaningarna som framkommer i rapporten.
–Helt uppenbart saknas det kunskap hos arbetsgivarna. På KI testar vi därför ett nytt grepp där vi i stället för det ordinarie examinationsseminarium har en konferens där studenterna får 10 minuter på sig att presentera resultatet av sitt examensarbete – Vad de kommit fram till och hur vi kan arbeta med det inom vården eller på kliniken för att förbättra för de äldre - och där vi också kommer bjuda in företrädare för verksamheten, säger Anne-Marie Boström. Men jag tror att vi kan bli ännu bättre på de bitarna.
–På Högskolan Kristianstad har vi bland annat initiativet ”Nyfiken på omvårdnad”, en podcast som lyfter vad det är en specialistsjuksköterska vård av äldre kan och bidrar med, tillägger Ingela Beck. Det har varit väldigt uppskattat av verksamhetsföreträdare för till exempel kommun då det beskriver vad de kan bidra med för att förbättra äldrevården. Vi ska inte glömma att de flesta i stort sett är nöjda med både utbildning och jobb, men det klart att det är ett resursslöseri i dagens vård att en fjärdedel inte får använda sin kompetens fullt ut, och då får vi som lärosäten fundera på vad vi kan förbättra och bidra med för att förändra saker och ting.
Om undersökningen:
Alumnundersökningen har genomförts i samverkan inom Nano-Syd, lärosäten i samverkan och Nationellt nätverk för specialistsjuksköterskeprogam vård av äldre, och har omfattat följande medarbetare:
Högskolan Kristianstad: biträdande professor Ingela Beck, universitetslektor Helena Larsson och alumnsamordnare Marie Felix.
Karolinska institutet: universitetslektor Anne-Marie Boström.
Göteborgs Universitet: universitetslektor Zahra Ebrahimi.
Högskolan Väst: universitetslektor Margareta Karlsson.
Jönköping University: universitetslektor Linda Johansson och universitetslektor Therese Bielsten.
Linnéuniversitetet: universitetslektor Ingrid Djukanovic.
Sophiahemmet Högskola: universitetslektor Jonas Sandberg.