Pilotprojekt visar: Standardiserade hälsoplaner underlättar arbetet för skolsköterskor
Kan systematiskt arbete med standardiserade hälsoplaner bidra till en mer jämlik vård? Det har Eva Clausson tagit reda på i en pilotstudie tillsammans med 20 skolsköterskor och som ska presenteras i maj på Riksföreningen för skolsköterskors kongress.
Eva Clausson är skolsköterska och docent i omvårdnad på Högskolan Kristianstad och den som lett projektet tillsammans med Susanna Loander Löf, specialistutbildad skolsköterska på Nicolaiskolan i Nyköping och Merit Pettersson, specialistutbildad på Haverdals byskola och Kvibille skola i Halmstad. Eva har både undervisat och forskat om skolsköterskors dokumentation och vet att det finns utmaningar i arbetet.
– Jag vet själv att det kan vara svårt med dokumentation i journaler, vilket har lett till att jag i min avhandling arbetade med att utveckla den biten. Bland annat har jag tagit fram en modell för dokumentation för skolsköterskor som heter SkolVIPS tillsammans med två andra skolsköterskor, Karin Teider, Vänersborg och Eva-Lena Einberg som numera arbetar som universitetslektor på HKR. Inför det här projektet fick vi medel av Riksföreningen för skolsköterskor att fortsätta utveckla de här hälsoplanerna, som vi nu alltså låtit skolsköterskor arbeta med och utvärdera. Det är resultatet av det som vi presenterar nu i maj.
Fyra områden testades
De standardiserade hälsoplaner som utvärderats har fokuserat på fyra olika områden: Mensvärk, återkommande huvudvärk, övervikt och sömnproblem. Förhoppningen är att hälsoplanerna kan skapa förutsättningar för en god, jämlik och personcentrerad vård för eleverna samt spara tid på både kort och lång sikt.
–Vi vet att det ser väldigt olika från skola till skola i hur man arbetar med de här bitarna. Kan vi underlätta med att standardisera arbetet för skolsköterskorna hoppas vi att det blir bättre för dem men även för eleverna.
Eva Clausson, docent i omvårdnad, presenterar sin pilotstudie på Riksföreningen för skolsköterskors kongress i maj.
Positivt resultat men utmanande framtid
Resultaten som kommer att presenteras i samband med Riksföreningen för skolsköterskors kongress visar på ett positivt resultat och att hälsoplanerna gav en bra vägledning och en mer korrekt journalföring. Bland annat lyftes att det är särskilt betydelsefullt för skolsköterskor som är nya i yrket. Vikten av att de integreras i journalsystemen lyftes också fram i utvärderingen. Något som Eva Clausson också poängterar, men också utmaningarna att hitta en helhetslösning som funkar för alla.
–Olika kommuner har olika journalsystem. Så det är inget som kan implementeras bara så där. Det krävs anpassning till varje enskilt journalsystem om vi vill få ut det här på bred front överallt. Vilket vi ju vill, inte minst för likvärdighetens skull.
Är det något annat som sticker ut?
– Egentligen inte, det framkom rimliga önskemål i utvärderingen om liknande hälsoplaner för återkommande magont som inte är mensrelaterat, psykisk ohälsa samt skolfrånvaro. Men överlag är det framförallt glädjande att det var så positivt resultat.
Utöver försöken att implementera hälsoplanerna i flera journalsystem ser Eva Clausson nu fram emot att fortsätta sprida kunskap om dem och då är skolsköterskornas kongress ett första steg.
– Ungefär hälften av Sveriges skolsköterskor kommer att vara där så bättre plats för att sprida och diskutera det här finns inte.
Utöver presentationen av pilotstudien kommer Eva Clausson tillsammans med Ann-Margreth Olsson, lektor i socialt arbete, även att presentera ett kapitel ur deras antologi "Barnsliga sammanhang". Kapitlet handlar om skolsköterskans orosanmälningar vid misstanke om att barn far illa. Dessutom medverkar Eva tillsammans med Eva-Lena Einberg och Pernilla Garmy från Högskolan Kristianstad under kongressen med en programpunkt som heter "Låna en forskare" för att inspirera fler skolsköterskor till forskning.