Så kan fler arbeta längre - Ny bok ger recept för ett hållbart arbetsliv
Vi förväntas arbeta allt längre när pensionsåldern höjs. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen. Arbetslivsforskaren Kerstin Nilsson tar sig an ämnet hur vi kan skapa ett mer hållbart arbetsliv i sin nya bok, Designing Sustainable Working Lives and Environments.
Kerstin Nilsson är professor i folkhälsovetenskap och docent i arbetsvetenskap, och verksam vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet. I över 20 år har hon studerat faktorerna som skapar friska och hållbara arbetsplatser. Baserat på sin forskning har hon tagit fram en modell, SwAge-modellen, för att skapa mer hälsosamma och hållbara arbetsplatser. Modellen, som även utgör grunden för den nya boken, väger in olika aspekter av åldrande i förhållande till arbetsförmåga och lyfter nio avgörande faktorer för arbetslivets hållbarhet, såsom hälsa, arbetsuppgifter, ekonomi och balansen mellan arbetsliv och privatliv.
– Syftet med min bok är att underlätta arbetet med att skapa friska arbetsplatser där folk vill och kan arbeta länge, utifrån deras förutsättningar. Förutom att förena forskningsteori med praktiska utmaningar i arbetslivet inkluderar den också en rad olika cases och lärarhandledning. Meningen är att den ska kunna användas både på arbetsplatser och i utbildningar.
Efterfrågad vägledning i en tid av förändrade pensionstrender
Fackförbundet TCO släppte nyligen rapporten “Längre arbetsliv – och en bättre pension”. Den visar att allt fler svenskar överväger att gå i pension tidigare. I ljuset av rapporten blir Kerstins Nilssons bok än mer aktuell. Hon är inte förvånad över resultatet i rapporten, som bland annat pekar på dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning som vanliga orsaker till en önskan om en tidigare pension.
– Det är bra att TCO får upp frågan på agendan. Samtidigt har vi sett det här i forskningen under en lång tid. Vi kan inte bara höja gränsen för ålderspension och tro att det kommer funka likadant för alla, oavsett var man jobbar.
Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Kerstin Nilsson poängterar att man alltid måste titta på individen eftersom det kan skilja sig mycket mellan olika yrkesgrupper och individer, även inom samma arbetsplats.
– För att alla både ska kunna och vilja arbeta längre måste vi kunna göra fler individuella anpassningar. Ålder är exempelvis något som är mer komplext än bara siffran i körkortet. Det finns biologiska, kognitiva och sociala parametrar att ta hänsyn till.
Långsiktigt samspel mellan beslutsfattare, arbetsgivare och medarbetare
För att skapa välfungerande arbetsmiljöer och ett hållbart arbetsliv är det viktigt att både arbetsgivare och medarbetare bidrar. Kerstin Nilsson betonar samtidigt behovet av strategiska anpassningar när arbetslivet förväntas bli längre. Då måste beslutsfattarna också bidra med lagar eller riktlinjer.
– Det kan inte bara vara upp till arbetsgivaren att arbeta med de här frågorna. Det krävs incitament och ett regelverk som gör det enklare att vara flexibel. Ju äldre vi blir så ökar behovet av återhämtning, samtidigt är det bara föräldrar med barn upp till en viss ålder som har en laglig rätt att arbeta deltid utan krav på arbetsgivarens godkännande. Görs inte de här anpassningarna finns en risk för ökade klyfter mellan de som klarar av att arbeta till en högre ålder och de som inte gör det. De nio faktorerna som jag lyfter i min modell måste alla fungera, det går inte att bara fokusera på en eller två av dem.
Praktiskt verktyg för en bred målgrupp
För att nå en så bred läsarkrets som möjligt har Designing Sustainable Working Lives and Environments gjorts tillgänglig som open access. Även om den främst är tänkt till utbildning, forskning och som ett praktiskt verktyg på arbetsplatser för beslutsfattare och myndigheter så är den skriven för alla som arbetar eller kommer att arbeta.
– Jag har skrivit den så att alla ska kunna förstå hur komplexiteten i arbetslivet hänger ihop och hur det hänger ihop med arbete och hälsa. Man ska inte behöva vara specialist för att förstå den – den är verkligen skriven för alla.
Kerstin Nilsson har samarbetat med flera fackförbund och arbetsgivarorganisationer och vet hur svårt det kan vara att implementera ett långsiktigt arbete för ett mer hållbart arbetsliv.
– Jag vet hur utmanande det kan vara med det långsiktiga när det kommer in tusen andra saker som också måste lösas för att arbetsvardagen ska fungera. Men när jag träffar chefer som säger att de har hängt upp SwAge-modellen på väggen för att påminna sig och alla på arbetsplatsen om den dagligen blir jag hoppfull. Då har de fattat poängen, avslutar Kerstin Nilsson.
Se också Sunt Arbetslivs film Hållbart arbete genom livet.