Satsning på forskning om framtidens mat
Högskolan Kristianstad fortsätter satsa på forskning kring framtidens mat. I augusti anställdes Madeleine Jönsson som ny postdok inom mat- och måltidsvetenskap, där hon de närmaste åren kommer att forska på flera aspekter av ämnet.
Madeleine Jönsson, ny postdoktor i mat- och måltidsvetenskap.
Madeleine Jönsson är biotekniker och långt ifrån ny inom området. I våras lade hon fram sin avhandling om alger som framtidens mat vid Lunds universitet. Ett ämne som väckte hennes intresse under examensarbetet.
– Alger har varit mitt fokus i mer än fem år. Som biotekniker har jag tittat på mycket på processen. Från producent och hur man ska ta hand om dem vid skörd till hur konsumenten kan acceptera den på den svenska matmarknaden. Jag tycker att den här kontrasten är väldigt spännande. Det kan vara väldigt nyttigt för oss, men också lite skrämmande. Alger förknippas inte sällan med något lite äckligt och läskigt, säger Madeleine.
Närmast kommer hon huvudsakligen att arbeta med frågor och projekt som alla rör framtidens mat. Dels i två projekt som handlar om ärtproteiner och ärtfibrer som leds av Chalmers respektive SLU. Hon kommer också delta i ett projekt om alger och ett om kulturspannmål.
– Vi tittar bland annat på hur man kan minska svinnet. Ärtor är ju väldigt populärt nu i vegetariska produkter. Framförallt använder man proteinerna från ärtorna, men så blir fiber och stärkelse kvar och vi tittar på hur de kan användas. Men jag kommer också fortsätta med algerna, det är ju där jag min bakgrund.
Vad ser du mest fram emot nu?
– Det ska bli kul att lära känna en massa andra matnördar! Jag har ju arbetat ganska snävt med tång så det ska också bli spännande att bredda mina kunskaper till andra områden. Jag har redan börjat med de nuvarande projekten och ser fram emot att grotta ner mig ännu mer. Både i dem och förhoppningsvis flera andra projekt.