Vår kompetens kommer att efterfrågas!
Ett meningsfullt arbete som kretsar kring hållbarhet – det var denna dröm som gjorde att Paulina Jennerhav sadlade om och sökte sig till miljöstrategutbildningen vid Högskolan Kristianstad. Idag är hon hållbarhetsstrateg och jobbar för att sprida positiv energi på det lokala planet.
– Jag är otroligt tacksam att jag kunde gå den här utbildningen. Jag tror att den passar för många – även dem som kanske saknar naturvetenskaplig bakgrund och känner oro över att läsa kemi, säger Paulina Jennerhav.
– Just nu är jag mitt uppe i hållbarhetsrapporten. Men längre fram hoppas jag få åka ut med sopbilen eller besöka fjärrvärmeverket.
Paulina Jennerhav är alldeles ny på jobbet som hållbarhetsstrateg på det kommunala bolaget Uddevalla Energi. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att lära känna verksamheterna, såsom bolagets avfallshantering och energitjänster. Det passar henne alldeles utmärkt.
– Jag gillar vår slogan: med positiv energi förändrar vi världen – men vi börjar här. Det är detta allt handlar om; att börja där man står.
"Med barnens ankomst började jag och min man fundera över hur man kunde göra världen lite bättre."
Önskan om att ägna sig åt något meningsfullt, som främjar hållbarheten, väcktes när Paulina Jennerhav blev småbarnsförälder. Då hade hon arbetat som grafisk designer under många år och vardagen bestod i att formge skyltar, annonser och butiksinteriörer för en av de större butikskedjorna.
– Men med barnens ankomst började jag och min man fundera över hur man kunde göra världen lite bättre. Vi cyklade mer, handlade kläder på second hand och installerade solpaneler på huset.
Efter hand insåg Paulina Jennerhav att hon gärna ville växla över i yrkeslivet och börja arbeta mer med kommunikation som berörde hållbarhet. Hon letade på nätet och snubblade över miljöstrategutbildningen vid Högskolan Kristianstad.
I september 2020 satte distansstudierna igång, och utbildningen rivstartade med en grundkurs i kemi – en stor utmaning för Paulina Jennerhav som läst estetisk linje på gymnasiet.
– Det var rätt tufft. Jag hade inte läst kemi sedan högstadiet… Samtidigt var det nytt och spännande att få ägna sig åt naturvetenskap.
"Studiegruppen skulle bli min stora räddare och glädje. Det blev verkligen nyckeln som gjorde att jag klarade av studierna ..."
Att utbildningen var på distans var avgörande för Paulina Jennerhav. Hon tycker att det fungerade bra att ta del av föreläsningar och delta i seminarier via skärmen från hemmet i Ljungskile. Ett betydelsefullt steg var dock att, redan i början, ta kontakt med några av studiekamraterna och fråga om de ville bilda en liten studiegrupp.
– Denna skulle bli min stora räddare och glädje. Det blev verkligen nyckeln som gjorde att jag klarade av studierna - att vi kunde sitta och räkna tillsammans. Det man inte själv fattar, det kan någon annan förklara. Vi var också bra på att peppa och stötta varandra genom hela utbildningen.
Hon beskriver klasskamraterna som en grupp med mycket skiftande erfarenheter i bagaget.
– Några tyckte säkert att det var superenkelt med kemi, men att kommunikationen var en utmaning. Det hänger mycket på ens bakgrund och personlighet.
Även om vissa delar av utbildningen varit svårare än andra, har hon aldrig tvivlat på att hon valt rätt väg. Hon räknar upp flera kurser som varit roliga och intressanta; avfallshantering, samhällsplanering…
– Sedan hade jag såklart en del draghjälp av min tidigare yrkesbakgrund, när det gällde exempelvis kommunikation och projektledning.
Hon menar att den stora mixen av ämnen gett en bred och holistisk syn på hållbarhet. Som miljöstrateg blir man nämligen inte expert på ett enskilt område.
– Men man känner till begreppen och vet var man kan hitta information. Jag tror att det är bra att kunna diskutera hållbarhet på ett brett sätt. För verkligheten är inte svart eller vit, utan betydligt mer komplex. Många faktorer samspelar, och berör såväl miljö som sociala förhållanden och ekonomi.
Under andra året på utbildningen fick hon syn på ett utlyst vikariat som miljöstrateg i grannkommunen Vänersborg. Paulina Jennerhav sökte och erbjöds tjänsten. Plötsligt fick hon använda sina nya kunskaper i energianvändning och avfallshantering i skarpt läge.
– Jag kastade mig in i det, och arbetade parallellt med studierna sista året. Självklart var det nervöst, men det gick bra för det var en bra arbetsplats.
I höstas, några månader efter examen, fick hon en ny projektanställning med uppgift att upprätta en laddstrategi för elbilar i Trollhättans stad. I december fick hon sin nuvarande tjänst: fast anställning som hållbarhetsstrateg på det kommunala bolaget Uddevalla Energi.
Bolaget har inte haft denna tjänst tidigare, vilket gör att Paulina Jennerhav till viss del får möjlighet att själv vara med och utforma tjänsten.
– Jag har kontakt med personer som har motsvarande tjänster på andra bolag, vilket är till stor hjälp. Det är bra när man kan dra nytta av varandras kompetenser och erfarenheter.
"Framöver skärps dessutom kraven på hållbarhetsrapportering inom företag och organisationer, vilket troligen kommer att öka efterfrågan på vår kompetens."
Hon beskriver ett uppdrag som täcker in en lång rad områden, från elnät och energitjänster till renhållning. Den första tiden har mycket kretsat kring bolagets hållbarhetsrapportering, men framöver kommer hon också ge sig ut på fältet och ta del av verksamheter som sophämtning, fjärrvärme och avfallshantering.
– Självklart möter man mycket nya saker när man kommer ut i arbetslivet, men man har ändå med sig grundkunskaperna från utbildningen.
Paulina Jennerhav menar att miljöstrategerna har en viktig roll att spela, i både dagens och framtidens samhälle.
– Framöver skärps dessutom kraven på hållbarhetsrapportering inom företag och organisationer, vilket troligen kommer att öka efterfrågan på vår kompetens. Man behöver folk som kan prata om hållbarhet både internt inom organisationerna och externt till det omgivande samhället.
Hon berättar att många som arbetar som miljöstrateger idag enbart har naturvetenskaplig bakgrund. Men med utbildningen från Högskolan Kristianstad har studenterna också fått med sig det strategiska tänkandet.
Paulina Jennerhav har fortfarande kontakt med studiekamraterna från utbildningen. De har hamnat på olika ställen; någon är miljöstrateg, någon annan miljöinspektör.
– När man pluggar är det bra att se sina studiekamrater som framtida kollegor, även om man kanske inte ens kommer jobba i samma landsända efter examen. För mig utgör de ett viktigt nätverk, och de har fungerat som referenser när jag sökt jobb.
"... detta gör också det hela ännu mer meningsfullt; att faktiskt kunna påverka och göra något för att bidra till ökad hållbarhet."
För egen del är hon mycket nöjd med att ha hittat rätt i yrkeslivet, och hon tycker att det känns bra att få ägna sig åt aktuella frågor som berör hela samhället.
– Visst kan det ibland upplevas som tungt, när världen ser ut som den gör. Men detta gör också det hela ännu mer meningsfullt; att faktiskt kunna påverka och göra något för att bidra till ökad hållbarhet.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat