Fokus på fritidshem i föreläsningsserie vid högskolan
Som ett gottebord där man kan plocka vad man behöver – så beskriver deltagaren Helge Mattison en föreläsningsserie som hålls på Högskolan Kristianstad. Serien kretsar kring temat fritidshemmet och riktar sig till lärare och ledare från fritidshem i södra Sverige.
Lina Hellberg, universitetsadjunkt i utbildningsvetenskap inriktning fritidshem och Helge Mattison har arbetat inom fritidshem i tio år och uppskattar möjligheten att få komma till högskolan och ta del av den senaste forskningen på området.
– Var noggranna med vilka begrepp ni använder. Kalla det för cirkel istället för ring! Säg att det blir friktion när barnen glider nerför pulkabacken! säger Lisa Fransson.
Ett uppskattande mummel hörs bland stolsraderna i Krinovas stora konferenssal. Till vardags forskar Lisa Fransson om naturvetenskapsundervisning i fritidshem, och hon är nu inbjuden till Högskolan Kristianstads föreläsningsserie på temat ”Fritidshemmet - en verksamhet i ständig utveckling”. Det är höstens tredje och sista föreläsningstillfälle och uppslutningen är god. Bortåt 170 deltagare, alla lärare eller rektorer från fritidshem i södra Sverige, har samlats för att ta del av den senaste forskningen inom fritidshemsområdet.
Halvvägs in på förmiddagen är det fikapaus, vilket också resulterar i ett intensivt surrande och diskuterande längs borden.
– Ibland upplevs ett avstånd mellan utbildning och verksamhet, men vi är ju trots allt varandras förutsättning. Vi vill bidra med att faktiskt få ut forskning närmare fältet och samtidigt få till en spridning som visar komplexiteten.
– Det är nu deltagarna får reflektera och nätverka, vilket är en viktig del av dagen, säger universitetsadjunkt Lina Hellberg, som arrangerar föreläsningsserien tillsammans med kollegan Madeleine Arenhill Beckman.
Lina Hellberg påpekar att fritidshemmet ofta hamnar lite i skymundan till förmån för den obligatoriska skolan. Därför är det extra angeläget att ge lärarna på fritidshem chansen att träffas och ta del av den forskning som pågår.
– Ibland upplevs ett avstånd mellan utbildning och verksamhet, men vi är ju trots allt varandras förutsättning. Vi vill bidra med att faktiskt få ut forskning närmare fältet och samtidigt få till en spridning som visar komplexiteten.
Vid de två tidigare tillfällena har föreläsningarna kretsat kring läroplanen, omsorgsuppdraget historiskt och i samtiden och vilken roll populärkulturen har i fritidshemmet. Lina Hellberg påpekar att fritidshemmets funktion är ett ämne som diskuteras flitigt i samhället, då allt fler uppmärksammar dess kompensatoriska roll som bidrar till att ge barn likvärdiga förutsättningar, oavsett bakgrund.
– I arbetet möter man hela tiden nya utmaningar. Genom att ta del av det nyaste inom forskningen kan man bidra till den fortsatta utvecklingen av verksamheten. Detta blir lite som ett gottebord där man kan plocka saker som passar för just vårt fritidshem.
Denna förmiddag ligger fokus på undervisningen på fritidshemmet och mer specifikt på ämnena naturvetenskap och matematik.
– Detta är ett forskningsfält som växer, och därför är det roligt att kunna erbjuda något som är brännhett just nu, säger Lina Hellberg.
I vimlet under fikapausen träffar vi Helge Mattison som är lärare på fritidshemmet vid Fjälkinge skola utanför Kristianstad. Han uppskattar möjligheten att få lyssna till de senaste forskningsrönen.
– I arbetet möter man hela tiden nya utmaningar. Genom att ta del av det nyaste inom forskningen kan man bidra till den fortsatta utvecklingen av verksamheten. Detta blir lite som ett gottebord där man kan plocka saker som passar för just vårt fritidshem.
Han tycker att höstens två tidigare föreläsningstillfällen varit spännande och lärorika, och han ser fram emot dagens tema om naturvetenskap i fritidshemmet.
– Det är bra att påminnas om att naturvetenskap kan användas på så många olika sätt. Då kan man utgå från elevgruppens behov och fritidshemmets förutsättningar för att försöka nå alla elever.
Arrangör Lina Hellberg framhåller att föreläsningarna är tänkta att vara både bekräftande och en smula utmanande.
– Mycket av det vi tar upp är sådant som lärarna möter dagligen på fritidshemmet, men vi hoppas också att de får med sig nya tankar och infallsvinklar som de kan diskutera vidare och kanske omsätta i verksamheten. Framför allt hoppas vi att de ska bli stärkta i sin yrkesroll och i sitt uppdrag.
Förmiddagens andra pass drar igång och nu står Anna Wallin på scenen. Den kommande timmen ska hon berätta om sin forskning kring matematikdidaktik i fritidshemmet och hur siffror och begrepp kan bakas in i elevernas vardag.
– När man hör orden matematik och fritidshem i samma mening – då känner man ofta ett litet skav, va?
Hon tittar uppmärksamt på den stora skaran åhörare. Och visst, en del ler och nickar igenkännande. Hon fortsätter:
– Men det finns en plats för matematiken på fritids och vi är med och skapar den tillsammans med eleverna! Har ni till exempel spelat kalaha? Gör det! Det är superkul!
Fakta: Förskolan i ett föränderligt samhälle – seminarieserie hösten 2025!
Vill du hålla dig uppdaterad om forskningen och utvecklingen inom förskolan? Under hösten 2025 bjuder Programområdet Samverkan på Högskolan Kristianstad in till en seminarieserie för dig som arbetar inom förskolan – både som pedagog och ledare. Forskare från högskolan delar med sig av insikter och verktyg för att möta framtidens utmaningar inom förskolan.
Datum: 22 september, 22 oktober & 25 november
Tid: 09:00–12:00
Mer information hittar du inom kort på www.hkr.se
Text och bild: Kerstin Weman Thornell