Innovation för hållbarhet prisades vid årets Food Hack
Studenter från Högskolan Kristianstad tog hem segern i årets Food Hack med idén The Green Vending Machine, en smart varuautomat som minskar matsvinn och gör näringsrik mat mer tillgänglig.
Vinnande laget "The Green Vending Machine i" i Food Hack 2025: Olivia Bude och Rebecca Björklund från Gastronomiprogrammet och Hmon Wutt från programmet Computer Science and Engineering.
Det vinnande teamet består av tre studenter från Högskolan Kristianstad, Olivia Bude och Rebecca Björklund från Gastronomiprogrammet och Hmon Wutt från programmet Computer Science and Engineering. Den vinnande idén, The Green Vending Machine, bygger på en lättplacerad varuautomat för näringsrik, närproducerad och prisvärd mat som annars riskerar att slängas eller som närmar sig sitt bäst före-datum. Laget belönas med ett stipendium på 25 000 kronor.
Juryn hade ett tufft uppdrag utifrån att det var många goda idéer och det var med små marginaler de till slut kunde kora en vinnare.
– Det var ett utmanande uppdrag för oss, med så många spännande case behövde vi extra tid för våra överläggningar innan vi kunde fatta ett beslut. Till slut var det kombinationen av arbetet mot matsvinn och det tydliga behovet bland studenter som fick oss att välja vinnarna, berättade Anneli Orrung Wallin, jurymedlem och prorektor på Högskolan Kristianstad.
Ett initiativ som förenar forskning och verklighet
Food Hack är ett årligt evenemang som arrangeras av Högskolan Kristianstad och bygger på en global metodik för att arbeta fram lösningar på komplexa samhällsutmaningar. Under tre intensiva och inspirerande dagar har deltagare från olika delar av världen samlats på Kulturkvarteret i Kristianstad för att ta sig an en av vår tids stora utmaningar.
– Food Hack låter olika delar av samhället i år mötas i frågan "Hur kan vi genom samarbete påverka hälsosamma livsstilar och hållbara matval?". Det görs genom en tredagars strukturerad innovationsprocess där blandade grupper tillsammans med experter utvecklar realistiska och genomförbara koncept. Deltagare får tillfälle att jobba utvecklande tillsammans, samtidigt som de lär sig en innovationsmetodik att ta med sig vidare. Slutligen får de presentera sin idé som bedöms av en jury av representanter från många delar av samhället, säger Julius Soutine, innovationsrådgivare på högskolan och projektledare för årets Food Hack.
Upplägget är kopplat till Högskolan Kristianstads EU-allians COLOURS, som har målet att öka samverkan mellan högre utbildning och omgivande samhälle. Därför har även en tillhörande kurs skapats på fakulteten för ekonomi som heter "Problemlösning och innovation via Design Thinking" så att deltagare även har möjlighet att få högskolepoäng för sin medverkan. I slutändan är målet att de starkaste idéerna från Food Hack lever vidare som riktiga pågående projekt för att förbättra samhället.
Parallellt med Food Hack arrangerades under veckan även en CoLab-workshop inom ramen för COLOURS, där deltagare från olika samhällssektorer samlades för att utforska hur samarbete kan påverka val av hälsosam livsstil och hållbara matvanor.