Månadens alumn: Zainab Jones – En pionjär för jämlik vård
För 17 år sedan tog Zainab Jones tog sin sjuksköterskeexamen vid Högskolan Kristianstad. Idag är hon en av vårdens starkaste röster för en mer jämlik och inkluderande vård och månadens alumn.
Zainab Jones är månadens alumn.
Redan som ung visste Zainab att hon ville arbeta med människor. Inspirerad av släktingar som arbetade inom vården väcktes hennes intresse tidigt. Valet att läsa till sjuksköterska vid Högskolan Kristianstad var logiskt – det var både nära hemmet i Landskrona och praktiskt.
Under utbildningen upptäckte Zainab ett stort problem: utbildningsmaterialet speglade nästan uteslutande ljus hud. Avsaknaden av bilder, patientfall och kunskap kring hur sjukdomstecken ser ut på melaninrik hud skapade en osäkerhet som följde med henne ut i arbetslivet, där hon upplevde samma kunskapsbrister. Men när hon inte fann svaren i Sverige, vände hon sig utomlands.
Eget initiativ ledde till förändring
Med envishet och målmedvetenhet byggde Zainab upp ett internationellt nätverk av främst amerikanska och engelska dermatologer, gick kurser nattetid (på grund av tidsskillnad) och deltog i konferenser. Hon startade också den egna plattformen Min melanin på Instagram – som idag har drygt femtontusen följare – för att sprida kunskap och förändra utbildningsmaterialet. Initiativen har bland annat lett till att hon blev tillfrågad för att skriva ett kapitel om hudbedömning på melaninrik hud i den svenska Vårdhandboken och att fler medicinska dockor med olika hudtoner nu används i utbildningar.
— När jag började lyfta frågan på min arbetsplats höll alla med om problemet, men det var både svårt att hitta information och genom det få till verklig förändring. Därför bestämde jag mig för att agera själv, säger Zainab.
En erkänd förändringskraft
Zainabs arbete har genom åren fått stor uppmärksamhet. Hon har flera gånger utsetts till en av Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste av Aktuell Hållbarhet och listades 2023 av Expressen som en av årets kvinnor. Utmärkelser som hon ser som en viktig bekräftelse på att arbetet behövs.
Idag är Zainab utbildningsansvarig vid Kompetenscentrum i Malmö Stad och föreläser runt om i Sverige, bland annat på landets sjuksköterskeutbildningar. Dessutom bloggar hon på Damernas Värld där hon delar med sig av skönhetstips och driver frågan om inkludering i skönhetsbranschen och normalisering av melaninrik hud. Hon har lämnat det kliniska arbetet för att fullt ut fokusera på utbildning och förändringsarbete. En viktig del i det förändringsarbetet är att belysa den strukturella rasismen inom vården.
– I mina utbildningar använder jag statistik, data och forskning och det talar sitt tydliga språk. Den strukturella rasismen finns där och det måste vi prata om, för det skördar faktiskt liv. I Malmö stad är vi exempelvis 186 olika nationaliteter. Men hur ser böckerna som vi använder ut? Vad använder vi för exempel och patientfall?
– Det är viktigt att inte anklaga, utan att skapa reflektion. Efter mina föreläsningar är det många som efteråt sagt till mig "Jag har arbetat som sjuksköterska länge och aldrig tänkt på detta."
Framtid, forskning och hur saker sker av en anledning
Parallellt med sitt arbete studerar Zainab till en masterexamen vid Malmö universitet, där hon bland annat fokuserat på att skriva om personcentrerad vård i ett multikulturellt samhälle. Målet är tydligt: hon vill forska i framtiden, särskilt kring melaninrik hud och trycksår – ett område där svensk forskning fortfarande saknas.
— Jag vill bidra till att skapa evidensbaserad kunskap som hjälper vården att ge jämlik och säker vård till alla, säger hon.
Från sin studietid på Högskolan Kristianstad minns Zainab den höga nivån och en särskild föreläsning som varit avgörande för hennes karriär efter det.
— Vi hade en föreläsning med Cristina Lindholm under utbildningen, som var så inspirerande och väckte mitt intresse för hud och sårvård, berättar hon. Sen korsades våra vägar 2010 på en konferens där vi båda föreläste och jag berättade då att hon var anledningen till att jag stod där. Vi har hållit kontakten sen dess och när hennes nya bok nu kommer ut så finns jag med i den. Jag tycker det är en fin historia om hur saker liksom sker av en anledning, avslutar Zainab.