Ny Från svinn till vinn – hållbart julbord från Conscious Cravings vid COLOURS årliga konferens
Den här veckan stod högskolan värd för COLOURS årliga konferens – 150 besökare från alliansens alla lärosäten samlades i dagarna tre. En av grundpelarna i COLOURS är att stötta en grön och hållbar omställning, och då blev det naturligt att studenterna i Conscious Cravings stod för julbordet – delvis baserat på restprodukter.
Fyra av studenterna i Conscious Cravings: Cajsa Törnqvist, Madeleine Magnusson, Tor Eriksson och Rebecca Björklund.
Härom veckan fick de högskolans samverkanspris för studenter. Inför konferensen var det mer praktiska göromål: 1500 köttbullar skulle rullas. Studenterna i projektgruppen Conscious Cravings hade verkligen fullt upp. Men hur började det hela?
Jag träffade Josefin Hansen, Rebecca Björklund och Tor Eriksson för att höra mer. Till vardags studerar de på gastronomiprogrammet, men är också medlemmar i gruppen Conscious Cravings. När vi slog oss ner märks det hur projektet engagerar dem på djupet.
– Jag har alltid velat leva mer hållbart och utbildningen på Gastronomiprogrammet har gjort att jag förstår hur man kan göra det i praktiken. När projektet initierades under Spot on Food kändes det som ett perfekt tillfälle att jobba mot något konkret, säger Josefin.
Även Rebecca beskriver utbildningen som en viktig ögonöppnare:
– Många av oss vet att matsvinn är ett problem, men vi lever inte alltid som vi lär. I skolan har vi jobbat med restprodukter, och där väcktes mitt intresse. Att ta något som annars skulle slängas och skapa något hållbart – det är precis vad Conscious Cravings handlar om, förklarar Rebecca.
Innovativt och traditionellt julbord
Spot on Food är en del av aktiviteterna som varit inom COLOURS, ett så kallat Co-Lab där konkreta problem ska lösas i samverkan mellan olika aktörer. När alliansen den här gången samlades för sin årliga konferens i Kristianstad i mörkaste vintertid blev det ett naturligt steg att ge uppdraget till Conscious Cravings att ta fram ett hållbart och innovativt, men samtidigt traditionellt, svenskt julbord för de 150 konferensdeltagarna.
– Vi har sökt sponsorer, letat svinn från andra maträtter och provlagat. Vi försöker ta tillvara det som annars skulle kastas. Det är roligt att skapa något av sådant som inte haft ett syfte innan, säger Rebecca.
– Sponsorerna har varit nyfikna och positiva. Vi har fått allt från bröd och fiskdetaljer till pressrester från musteri och bryggeri. Vi har till exempel testat att använda drav, en biprodukt från ölproduktion, i bröd, fortsätter Rebecca.
– Ambitionen har varit att göra ett traditionellt svenskt julbord men med en twist – smarta restprodukter, hållbara råvaror som exempelvis ett sillalternativ med alger, förklarar Tor.
Vill inspirera andra
Projektet har också blivit en plattform för att inspirera andra. De har hittat en tydlig metod som de kan utveckla vidare och som ska kunna användas långt efter julbordet. De har också varit med på andra arrangemang inom COLOURS.
– Vi deltog både under Framtidsveckan och på högskolans Hackathon. Det är så kul att prata om det vi gör och nätverka, berättar Josefin.
– Vi har skapat ett arbetssätt som börjar fungera riktigt bra: planering, skalning av recept, tidsuppskattning och hur man tänker när man jobbar med restprodukter. Den metoden vill vi gärna ta vidare till fler uppdrag, och att vi kan växa med fler studenter framöver. Drömuppdraget är att få en helt öppen brief där vi helt kan utgå från det vi själva brinner för, avslutar Tor.
Conscious Cravings tar gärna in fler studenter framöver, just nu består gruppen av: Rebecca Björklund, Tor Eriksson, Ottilia Gunnarson, Josefin Hansen, Madeleine Magnusson och Cajsa Törnqvist
Följande företag bidrog till det hållbara julbordet som serverades under COLOURS Annual Conference:
Balsgård Food tech
Ljungens gårdsbutik i Tollarp
Lyckås Gård i Fjälkinge
Malmö chokladfabrik
Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö