The Palgrave Handbook of Gender and Citizenship – En guide till att förstå kontroversiella frågor i en global värld
Förbryllad över den syn som en del politiker inom extremhögern har på kön, genus och sexualitet och undrat vad det har att göra med evidensbaserad kunskap? Förvirrad över hur palestinier kan vara statslösa och vad det har att göra med medborgarskap och mänskliga rättigheter, men också med genus, nationalitet och migration? Vad säger aktuell forskning om allt detta? Dessa och andra frågor utforskas och besvaras i The Palgrave Handbook of Gender and Citizenship.
Pauline Stoltz är forskningsrådgivare på Högskolan Kristianstad och docent i statsvetenskap med fokus på genusforskning. Tillsammans med Birte Siim, professor emerita i statsvetenskap, har hon varit redaktör för den omfattande handboken som riktar sig till alla som vill få ett mer globalt perspektiv på genus och medborgskap.
– Förlaget insåg att det saknades en bok av det här slaget. När vi fick uppdraget ville vi undvika att bli eurocentriska och verkligen täcka perspektiv från hela värden. Det innebar till sist att vi hade 45 forskare från hela världens och olika discipliner som bidragit till 30 kapitel över bokens 700 sidor.
Verktyg för analys
Ambitionen med boken är att ge både teoretiska och metodologiska verktyg för att analysera genusbaserade orättvisor och medborgarskap i olika kontexter. Medborgarskap tolkas här inte enbart som en juridisk status med rättigheter och skyldigheter utan även som en levd erfarenhet och en praktik.
– Hur mobiliserar sig människor mot orättvisor? Hur förhåller sig lagstiftningar till vardagslivets erfarenheter? Det är den typen av frågor som står i centrum. Många kapitel tar upp hur maktrelationer varierar globalt och hur dessa relationer påverkas av historia och samtida politik. Många av författarna använder sig också av transnationella, postkoloniala och dekoloniala teorier, fortsätter Pauline.
Vad beror det på tror du?
– Det ligger dels i tiden men det är också relevant vid en global analys, eftersom det väcker frågor om maktrelationer och hur en företeelse inte bara är knuten till plats utan även till tid.
Nya strömningar kräver nya förklaringsmodeller
Pauline Stoltz poängterar att forskningen kring kön och medborgarskap har förändrats under de årtionden hon har varit aktiv. Om fokus tidigare ofta låg på kvinnor och välfärdsstaten, undersöker dagens forskning i högre grad transnationella och intersektionella perspektiv på teman som migration, dekolonialisering och motstånd mot bakåtsträvande politiska krafter.
– Idag ser vi också en mer pessimistisk debatt jämfört med 80- och 90-talen och dess optimism kring kvinnors rättigheter. Frågor om abort, jämställdhet och familjepolitik diskuteras på nya sätt, ofta i en kontext av globala konservativa strömningar. Det är här behovet av vår bok ligger – att med olika perspektiv och metoder förklara varför saker och ting ser ut som de gör idag och varför utvecklingen tar en viss riktning. Samtidigt måste man komma ihåg att det inte ser likadant ut överallt. Även om vi exempelvis hör diskussioner om att abort borde förbjudas i vissa delar av världen blir den mer liberal i andra.
Viktig resurs för akademin och beslutsfattare
Handboken riktar sig främst till akademiker och kan användas i undervisning och forskning inom statsvetenskap, juridik, genusvetenskap och samhällsvetenskapliga discipliner. Förhoppningen är att den bidrar till ökad förståelse varför världen ser ut som den gör i de här frågorna, men också att den kan bli en viktig referens i olika utbildningar och bidra till att forma framtida forskning inom ämnet.
– Boken är ju skriven på ett sätt som kräver att läsaren har en viss förkunskap i ämnet, eller i alla fall en vana av att läsa akademisk text. Handböcker av det här slaget har ofta en akademisk prägel. Men utöver akademiker kan boken vara av intresse för såväl beslutsfattare som sakkunniga och aktivister som arbetar med jämställdhets- och medborgarskapsfrågor i olika delar av världen. Genom att samla och strukturera dagens teorier och perspektiv erbjuder boken en hel del nya verktyg för att analysera och förstå några av de komplexa utmaningar som världen står inför.