Lektor Malin
Malin Sundström är lektor i omvårdnad och har utöver det uppdrag som programområdesansvarig för sjuksköterskeprogrammet. Malin kom till Högskolan Kristianstad 2012 och började då som adjunkt i sjuksköterskeprogrammet.
Malin trivdes bra på högskolan som adjunkt och påbörjade sin forskarutbildning 2016 och var som doktorand knuten till forskningsplattformen Hälsa i samverkan. Hon disputerade våren 2020 och återgick veckan efter till sitt arbete i sjuksköterskeprogrammet.
Varför valde du att arbeta i sjuksköterskeprogrammet?
Som verksam sjuksköterska var jag nyfiken på mer kunskap och kom först i kontakt med Högskolan Kristianstad genom olika kurser. Jag kände tidigt att det fanns en atmosfär här som jag gillade. Därför valde jag att gå min specialistsjuksköterskeutbildning här som avslutades 2009. Jag tror att atmosfären handlade om att känna sig välkommen och att bli sedd, men också en närhet mellan lärare och studenter. När det sedan öppnade sig en möjlighet att arbeta här kändes det rätt. Det är ett val som jag inte ångrat.
Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Fördelarna med att arbeta som lektor är att man har både undervisning och forskning som en del av arbetet. Att arbeta på Högskolan Kristianstad innebär att befinna sig i en verksamhet och miljö där det sker spännande saker. Det står inte stilla. Det känns både roligt och meningsfullt att få vara med och utbilda människor till en profession som jag själv arbetat som i många år.
Vad gör ditt jobb roligt och meningsfullt?
Jag tycker om att träffa studenter som till exempel i seminarieform där vi har diskussioner tillsammans. Jag lär mig mycket av studenterna och det känns meningsfullt och berikande att få höra deras reflektioner. Studenter sitter på så mycket klokskap och de är i en lärandeprocess som är dynamisk och utvecklas också på ett personligt plan. Därför är det viktigt att lyssna ordentligt för att förstå hur de uppfattar lärandet och de olika undervisningsmoment vi har i utbildningen för att skapa bästa möjliga utbildning. Det känns roligt att vara med och påverka utbildningen och att få ha så kompetenta kollegor i programmet och på högskolan.
Vår utbildning innehåller också en stor andel verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Det innebär att vi har mycket kontakter med olika verksamheter för att vi tillsammans ska förbereda studenterna för arbetslivet. Det känns meningsfullt.
Vad gör du en vanlig dag på jobbet?
Det finns inga vanliga dagar i mitt arbete, varken dagar eller veckor skulle jag vilja säga. Den undervisning jag har känns meningsfull och jag tycker om att träffa studenter som befinner sig i olika delar av utbildningen. De uppgifter som ingår i programområdesansvaret handlar om kvalitet och utveckling av programmets innehåll.
Det handlar också om hur vi pedagogiskt på bästa sätt ger våra studenter de bästa förutsättningarna. Samverkan med verksamheter är också en del vilket jag tycker är spännande och viktigt för att det ska bli så goda VFU-erfarenheter som möjligt.
Vilken utbildning behövs för att jobba som lektor?
För att jobba som universitetslektor ska man ha gått en forskarutbildning och ha en doktorsexamen. Inom vilket ämne beror på inom vilket område man arbetar så klart.
Vilken utbildning har du?
Jag har min profession som sjuksköterska, specialistsjuksköterskeexamen i vård av äldre och har gått en forskarutbildning, det som leder till en doktorsexamen.
Vad har du jobbat som tidigare?
Jag har arbetat som sjuksköterska inom olika områden och delar av landet, vilket är en av fördelarna att vara sjuksköterska. Det finns en mängd olika möjligheter och inriktningar man kan välja bland. Ofta ändrar man sig under livets gång och vill kanske prova nya saker, som att gå en specialistutbildning eller börja arbeta med utbildning på högskolan.
Vilka utbildningsmöjligheter finns i ditt yrke som sjuksköterska?
Efter grundutbildningen som sjuksköterska finns flera olika specialistutbildningar att välja bland. Exempelvis har vi distriktssjuksköterskeutbildning och specialistsjuksköterskeutbildning vård av äldre hos oss på Högskolan Kristianstad. Man kan också välja att gå en mastersutbildning eller en forskarutbildning. Arbetet som sjuksköterska innebär att möta frågor om livet och döden, det förutsätter att man fortsätter att utvecklas. Det livslånga lärandet är viktigt inte bara för oss som personer och i vår profession, utan för att vården och samhället ska utvecklas.
Vilka utvecklingsmöjligheter finns i ditt yrke som lektor?
Det finns många möjligheter. Både undervisning och forskning är viktiga områden att utvecklas inom och där det hela tiden sker nya saker. Man kan meritera sig pedagogiskt såväl som forskningsmässigt och det är betydelsefullt för högskolan så att det vi skapar i form av utbildning och forskning är av hög kvalitet.
Vad är det bästa med att jobba på Högskolan Kristianstad?
Det bästa är kollegorna och atmosfären som jag skulle beskriva som att det finns en vi-känsla och att man som medarbetare får många möjligheter att utvecklas. Jag uppskattar också all den service som finns i form av pedagogiskt stöd och IT-support till oss som arbetar med utbildning.
Hur tar du dig till jobbet? Nu jobbar vi hemifrån, har du några tips när man jobbar hemma?
Jag bor med min familj i Viken i nordvästra Skåne. Numera bor inte våra barn hemma så jag har jag gjort ett val att bo i Kristianstad i veckorna för att undvika pendlande varje dag.
Att arbeta hemma är annan möjlighet som jag använder, särskilt i pandemitider. När man har många digitala möten är det lätt att bli sittande för länge och det mår varken våra kroppar eller hjärnor bra av. För mig är det viktigt att pausa ofta och röra på sig.
På Högskolan Kristianstad är vi gröna, nämn en grön sak du gillar
Grönt är min favoritfärg och därför har vi en hel del grönt hemma, bland annat en soffa som jag har ärvt av min farmor och klätt om i grönt tyg.
Vilken är din favoritplats i Kristianstad?
Det måste nog ändå vara Högskolan Kristianstad även om högskolan sträcker sig utanför campus. Jag gillar också att gå längs kanalen i stan.