Professor i omvårdnad Albert
Albert jobbar som professor i omvårdnad och har arbetat hos oss på högskolan sedan 1995.
Albert Westergren började arbeta på Högskolan Kristianstad 1995 som forskningsassistent, samma år som högskolan flyttade till campus. Sedan dess har Albert jobbat som adjunkt, lektor, docent och sedan 2009 som professor.
Varför valde du att bli professor?
Det utlystes en tjänst som professor 2009 vid Högskolan Kristianstad. Jag tänkte ”varför inte söka?”. Till min glädje bedömde de tre externa sakkunniga att jag hade de vetenskapliga och pedagogiska meriter som krävdes för en tjänst som professor i omvårdnad.
Vilka är fördelarna med ditt yrke?
Det är omväxlande och omfattar forskning, undervisning och samverkan. Det sker hela tiden nya spännande saker och jag möter många människor. Jag har bra kollegor!
Vad gör ditt jobb roligt och meningsfullt?
Kollegorna och mötet med studenterna. Framför allt gillar jag seminarier med diskussioner, reflektioner, dynamik och samskapande av kunskap. Att ha möjlighet att forska och utveckla ny kunskap samt att handleda forskarstuderande är särskilt stimulerande. Jag tycker också att det är mycket roligt och meningsfullt att samarbeta med personer som inte har sin anställning inom akademin. Den konstanta kompetensutvecklingen är stimulerande.
Vad gör du en vanlig dag på jobbet?
Ingen dag och ingen vecka är riktigt den andra lik, men här kommer lite exempel på vad jag gör. Jag träffar många kollegor, studenter och personer som inte arbetar inom akademin. Ibland jobbar jag med analyser inom forskning och skriver vetenskapliga och populärvetenskapliga texter.
Vilken utbildning behövs för att jobba som professor?
För att bli professor ska man ha klarat av en forskarutbildning och fått en doktorsexamen. Sedan ska man fortsätta forska, undervisa, samverka och gå vissa utbildningar för att bli biträdande professor/docent. Därefter och mycket förenklat, krävs dubbelt upp av det som krävs för att bli docent för att kunna bli professor.
Vilken utbildning har du?
Jag är legitimerad sjuksköterska och har gått en forskarutbildning som ledde fram till en doktorsexamen.
Vad har du jobbat som tidigare?
Jag har jobbat som simtränare, biträde, undersköterska och sjuksköterska. Här på Högskolan Kristianstad började jag som forskningsassistent sen adjunkt, lektor och nu professor.
Vilka utvecklingsmöjligheter finns i ditt yrke?
Efter grundutbildningen till sjuksköterska finns en mängd olika möjligheter till utveckling. Dels finns det elva olika ”fasta” specialistutbildningar att välja mellan: ambulanssjukvård, anestesi, distriktssköterska, intensivvård, medicin, kirurgi, onkologi, operation, psykiatri, äldrevård och öppen hälso- och sjukvård för barn. Det finns dessutom ett tolfte alternativ som varje lärosäte själv kan bestämma inriktning på. Det innebär att det idag även finns ett flertal andra specialistutbildningar inom exempelvis hjärtsjukvård och diabetesvård. Man kan också välja att vidareutbilda sig inom till exempel organisation och ledarskap om man eventuellt har siktet inställt på att bli chef. Eller väljer man som jag, forskarspåret.
Vad är det bästa med att jobba på Högskolan Kristianstad?
Jag trivs mycket bra med kollegorna och närheten inom organisationen, vi-känslan. Det finns också en väl uppbyggd service inom Högskolan, t ex vad gäller pedagogiskt stöd, IT-support och HR. Dessutom, vi har forskarutbildning inom ämnet vårdvetenskap!
Hur tar du dig till jobbet och jobbar du helst hemifrån eller på plats på högskolan?
Jag bor relativt nära högskolan och har ca fem kilometer till jobbet. Vanligtvis tar jag bilen men under sommarhalvåret tar jag ganska ofta cykeln. Jag arbetar väldigt sällan hemifrån eftersom arbetsmiljön är bättre på högskolan och det är lättare att avgränsa arbete och fritid genom att faktiskt komma till och lämna arbetsplatsen fysiskt.
Det här kanske inte Alberts kollegor vet
- Albert har varit elitsimmare, triathlet (simning, cykling, löpning), gjort en klassiker, sprungit 15 marathon och har snart gjort sitt 10:e inlines marathon/ultramarathon. Han tycker discgolf/frisbeegolf är superkul! Dessutom målar Albert tavlor i olja och akvarell.
- När han var liten drömde han om att bli sjöman.
- Alberts favoritplats i Kristianstad är badhuset.
Vi på Högskolan Kristianstad är ju gröna och när vi ber Albert nämna en grön sak så säger han grönskande bokskog.